2011. január 8., szombat

Parivritta pársvakónászana

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Parivritta pársvakónászana (átfordított oldalsó szögpóz)
Dristi: hasztágrai (a felemelt kéz ujjaira)


A parivritta pársvakónászana nem igazán kezdőknek szóló póz, de hozzá lehet tenni a sorozathoz, miután némi jártasságot szereztünk a marícsjászana C-ben. Mivel nem térünk vissza a szamaszthitibe az utthita és parivritta pársvakónászana között, az első vinyásza kimarad (a többit is folytatólagosan számoltam az előzőtől - G.D.).


Sad: Kilégzésre némileg csökkentsük le a távolságot a két talp között, és a hátsó lábunkat fordítsuk előre 45 fokban, mint ahogyan minden álló pózban tesszük, ahol a csípők keresztben vannak. A jobb lábunkat fordítsuk ki 90 fokban. A hátsó lábunkat hagyjuk nyújtva, és a jobb térdet hozzuk a jobb boka fölé. A csípőket fordítsuk be merőlegesre, és a bal vállunkat akasszuk be a jobb térd külső oldalához (minél üresebb a tüdőnk, annál könnyebben tudjuk ezt megtenni). Segíthetjük a pózt azzal, hogy a jobb combunkat a jobb kezünkkel középre toljuk. A bal tenyerünket nyomjuk a talajba a jobb láb külső oldalán, az ujjakat szétterpesztve. 


Most emeljük a jobb karunkat a fejünk fölé úgy, hogy egyenest alkosson a bal lábunktól a jobb karunkig. A tenyér lefelé néz, az arcunkat pedig fordítsuk a jobb karunk felé, a tekintetet a jobb tenyerünkre irányítva. A hátsó lábunk ujjainak tövét terpesszük szét, hogy a láb egyenes és erős legyen. A jobb térd kifelé forgatása, aminek ellentartunk a bal karral,  elősegíti a gerinc csavarodását. 


De helyettesítsük a gericcsavarást azzal, hogy a jobb csípőnket engedjük lesüllyedni a padló felé, hanem igyekezzünk a csípőket egy magasságban és merőlegesen tartani. A vállunkat távolítsuk el a nyakunktól és húzzuk lefelé, el a fülünktől. Az alhasunkat tartsuk megfeszítve és mélyen lélegezzünk a mellkasba, hogy meg tudjuk hosszabbítani a gerincet. Növeljük a teret a bal váll és a jobb csípő között. Egyszerre nyújtózkodjunk az ülőcsontokkal és a fejtetővel is. Tartsuk ki a pózt öt légzésig.


A kezdők, akik nem képesek egy légzésre felvenni a pózt, a következő lépésekben építhetik fel:


- Forduljunk a jobb térdünk felé, és a bal térdünket helyezzük a talajra. Behajlított lábbal toljuk a bal vállat a jobb térd külső oldalához, és nyomjuk a bal tenyerünket a talajba.
- A jobb térdünket a jobb boka fölött tartva és a vállunkat a térd külső oldalánál tartva, a hátsó térdünket emeljük fel a talajról, és egyenesítsük ki a lábunkat. 
- Az összes eddigit fenntartva, nyomjuk a talajba a bal sarkunkat, 45 fokos szögben tartva a lábfejünket. 
- Emeljük fel a jobb karunkat, és nézzünk a tenyerünkre.


A fenti fázisok bármelyikében maradjunk addig, amíg szükséges, hogy a következő szintet elérjük. Ilyen módon nem áldozzuk fel a póz integritását. Amikor a teljes pózt végre tudjuk hajtani, próbáljunk meg egy légzésre belemenni. 


Szapta: belégzésre térjünk vissza a középső helyzetbe. 
Astau: Kilégzésre ismételjük meg a pózt a bal oldalra is.
Nava: Belégzésre emelkedjünk fel, és kilégzésre térjünk vissza szamaszthitibe."

Nincsenek megjegyzések: