2012. március 17., szombat

A bizonyosság

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"A helyes megértés harmadik típusa az érvényes tanúbizonyság. Két fajtája létezik: Egy szakértő és a szent szövegek tanúbizonysága. Ha egy tényt nem tudunk közvetlenül tapasztalni, és nem tudjuk logikailag sem kikövetkeztetni, akkor a megoldás az, hogy meg kell kérdeznünk valakit, akinek van közvetlen tapasztalata. A bűnügyi nyomozás például erősen támaszkodik a tanúságtételre. A tanú csak akkor hasznos, ha közvetlen megfigyelést végzett.


Ha meg akarjuk ismerni a jógát, akkor fel kell keresnünk egy jóga-szakértőt. Az ilyen személyeket jógácsárjának nevezik. Az "ácsárja" szó jelentése:


Az, aki tanulmányozta a megfelelő írásokat.
Az, aki gyakorolta az ajánlott módszereket.
Az, aki sikert ért el a módszerekkel.
Az, aki át tudja adni azt, amit megtapasztalt.


Többek között ez azt is jelenti, hogy egy Védánta-mester, aki átélte a szamádhit, de nem tanulmányozta vagy gyakorolta a jógát, az nem autoritás a jógával kapcsolatban. Fontos, hogy ezt leszögezzük, mert a tanulók gyakran azt gondolják, hogy ha valakinek van egy misztikus megtapasztalása, akkor hitelen mindenben szakértővé válik. Eléggé érdekes módon néha maguk a misztikusok is elhiszik ezt.


Másfelől viszont, ha egy Védánta-mester átélte a misztikus élményt, és tanulmányozta és gyakorolta is a jógát, akkor ő autoritás a Védántával és a jógával kapcsolatban. Ez a helyzet például Vjászával és Sankarával. Ha megvizsgáljuk a jógácsárja definícióját, akkor rájövünk, hogy nehéz lenne ilyen személyt találni. Igazából nagyon ritkán fordulnak elő.


Ha úgy akarjuk felfogni a valóságot, ahogyan van, és nem vagyunk képesek átélni a szamádhit, az intellektusunk nem eléggé fejlett a következtetéshez, és nem tudunk találni egy jógácsárját, akkor csak az érvényes tanúságtétel második fajtája lehet a segítségünkre. 


Ez a szentírások (sásztrák) tanúságtétele. De nem teszi meg bármelyik szentírás. A felszabadulással foglalkozó szentírásokat móksa sásztrának nevezik. Számos móksa sásztra van, a legfontosabbak valószínűleg az Upanisadok, a Bhagavad-gítá, a Brahma-szútra és a Jóga-szútra, de sok más is van. Ezek közül a Jóga-szútra a hiteles jóga-sásztra (jógával foglalkozó szentírás). 


Ha tanulni akarunk a jógáról, akkor a Jóga-szútrát nem lehet megkerülni. Azon túl, hogy az egyetlen megbízható tanúságtétel, ha nem ismerünk egy felszabadult jóga-mestert, a Jóga-szútra tanulmányozásának számos érdekes következménye van.


A tanulmányozás és az azt követő alkalmazás által hamarosan képesek leszünk felismerni, hogy ki a hiteles jógácsája. Ez a tanulmányozás szattvikussá is teszi az intellektust, és így tudjuk használni a következtetésre. A legfontosabb azonban az, hogy a tanulmányozás bizonyos idő múlva elvezet a szamádhihoz, ami a valóság közvetlen megtapasztalása (pratjaksa). Ez azt jelenti, hogy a szent szövegek tanulmányozása elvezet a helyes felfogás mindhárom formájához."  



Nincsenek megjegyzések: