2012. március 22., csütörtök

Look like a Pro!

Na ez megint egy olyan bejegyzés lesz, ami egyesekből ellenérzéseket válthat ki, mégis megírom, mert én így gondolom. Akik ismernek, azok tudják, hogy azt szoktam mondani: "Egy hivatásos nézzen ki úgy, mint egy hivatásos." És ezt nem csak a jógaoktatókra értem, hanem általában a sportedzőkre, fitnesz-szakemberekre. Nem is azért mondom ezt, mert test- meg kockahas-mániás vagyok, hanem inkább azért, mert szerintem egy egészséggel foglalkozó szakembernek, főleg ha edző, vagy jógaoktató, de szerintem még ha sima orvos vagy természetgyógyász, akkor is, a teste a legfőbb hirdetési eszköze, cégtáblája.


Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy ha valaki egy fitnesz szakember, és tudja a tutit, hogy nekem mit kell tennem ahhoz, mint kuncsaftnak, hogy lefogyjak, kiizmosodjak, kocka hasam legyen stb., akkor addig nem nagyon fogom elhinni róla azt, hogy szakmailag tényleg kompetens, ha saját magán nem tudja ezt demonstrálni. Nekem az személy szerint nem elég, hogy valaki elméleti szakember, mert ha nincs elég jellemereje ahhoz, hogy saját maga is kövesse az utasításait, akkor hogyan fogja belőlem kipréselni azt a mértékű eltökéltséget, ami a sikerhez szükséges?


Nem azt akarom itt mondani, hogy például egy jógaoktatónak feltétlenül legyen kocka hasa, de az a minimum, hogy ne legyen elhízva, és az ászanákat, amiket a tanítványaitól megkövetel, ő is szépen be tudja mutatni. Ugyanis a túlsúly csak 50%-ban függ az edzésmennyiségtől, a másik fele az a táplálkozás, és tudjuk, hogy egy jóginak nagyon tudatosan oda kellene figyelnie arra, hogy mit és mennyit eszik. 


A fitnesz-világban azonban már szigorúbbak az elvárásaim. Egy celebnek mondható fitnesz-guru (a nevétől most tekintsünk el, még a végén megsértődik az illető) a napokban posztolt egy hasedzés-videót, ami a maga nemében nem volt rossz. Csak egyet nem értettem, hogy neki ettől miért nincs kocka hasa, és a karjai miért olyanok, mint két felfújt autóbelső. A nyóckeres gyúróteremben szoktam látni ilyen figurákat, akik csak bicepszeznek meg fekvenyomnak, és tolják a kolbászt befelé, következésképpen nem sok izomdefiníciójuk van. Ehhez nem igazán kell edzői végzettség. Be is kérdeztem a fészbukkon, hogy "Na és a kockák hol vannak?" A kommentem persze perceken belül eltűnt, amiből azt a következtetést vontam le, hogy a lobogó póló bizony nem kockákat, legfeljebb puhos hájhurkákat takar jótékonyan. 


Hiába, az edzést az ember néha jókedvből is megcsinálja, de az evés kontrollálása, az már igazi jógikus tevékenység - körülbelül semmi élvezet nincsen benne :-). És biztos, hogy az ilyen fitnesz-guruk órái is tele vannak, mert sok az igénytelen ember. Éppen ezért említettem a múltkor, hogy nem elegendő azt a minőség mércéjének tekinteni, hogy hányan jönnek el az ember órájára. Egy olyan edző, aki csak beszél, meg ugrál egy kicsit aerobikórán, de nem edz olyan keményen, hogy profinak is nézzen ki, egyrészt önmagát járatja le szerintem, másrészt az egész szakmára komolytalan fényt vet.


Ismétlem, én, mint jógaoktató, nem gondolom, hogy az egészség elsődlegesen a chippendale-stílusú izmozat kifejlesztésében nyilvánul meg. Szerintem sokkal fontosabb a hajlékonyság, a core-izomzat fejlettsége és a gerinc mobilitása. Ezen kívül pedig a nyugodt elme, és a töretlen optimizmus. Mondom ezt mindamellett, hogy én is egy csomó más sportot űzök a jóga mellett, és látom azt, hogy ha az ember erősíti az izomzatát, akkor még többet kell dolgoznia a hajlékonyságán, mert könnyen bekötnek az izmok. 


De ha a kedves fitnesz-kollégáimnak zsírpárna-gondjaik vannak, és nem sikerült rájönniük, hogyan fejleszthetik ki a kocka hasat, segítség képpen leírok azért egy kis hasprogramot a holnapi blogban. Ha ezt egy hónapig maradéktalanul mecsinálod minden nap, akkor garantált a kocka has. Persze nem könnyű, és lehet, hogy mire ezt a szintet eléred, eleve hónapok fognak eltelni. Utána pedig fenn kell tartani, szóval nem is szabad abbahagyni a hasedzést. Készen álltok? Mág előtte azért megjegyezném, hogy a hasedzésnél meg aztán abszolúte nem mindegy, hogy mennyi zsír fedi az izmokat, de a zsírégetés az egy külön sztori, arról már blogoltam nagyon sokat. Szóval holnap lehull a lepel a hasról, addig is fussatok egy vagy két szigetkört bemelegítésnek, utána pedig gyertek el egy Hot Ashtangára, hogy le is legyetek nyújtva! :-)

Nincsenek megjegyzések: