2012. március 30., péntek

Tavaszi méregtelenítés

Itt a tavasz, vitathatatlanul, megállíthatatlanul, menthetetlenül itt van. Persze nem tudom, hogy ez kinek mit jelent, mit hoz, de remélem, hogy elsősorban pozitív dolgokat. Ilyenkor jó dolog méregteleníteni egy kicsit, kirázni magunkból a tél alatt felgyülemlett salakanyagokat, ezzel együtt a zsírpárnákat is vékonyítani egy kicsit, és feltölteni a vitamin-raktárakat.

Szerintem öt napot simán rászánhat mindenki az életéből, és persze utána nagyon lassan kell visszaállni az étkezéssel, és nem árt, ha tartósan el is hagyjuk a leggázabb dolgokat az étrendünkből, különben az egész méregtelenítés annyit ér, mint amikor az elefánt fürdés után meghempereg a porban.

Én is éppen most kezdtem el green juice-t inni, amivel simán át tud vészelni az ember egy öt napos léböjtöt. Mondjuk én ettem mást is hozzá, mert így is 10 alatt van a zsírszázalékom, és elég sokat edzek minden nap. De egy átlag felhasználó számára, aki mondjuk ülőmunkát végez, napi egy jógaórát végigizzad, és esetleg biciklivel jár dolgozni, simán kibírható a böjt napi két liter green juice-szal. Esetleg egy-két szem gyümölcsöt még lehet enni hozzá, illetve ásványvizet, gyógyteákat igyunk minél többet. És arra is oda kell figyelni, hogy minden nap legyen székletünk, ha pedig nincs, akkor érdemes beöntést csinálni.

Nos, akkor a green juice-ról, bár a napokban már lelkendeztem róla. Először is be kell szerezni egy normális juicert, ami rendesen kifacsarja mindenből a levet, és csak a ledarált szilárd részeket hagyja meg maradéknak. Turmixgép egyáltalán nem jó erre a célra. De ez csak egyszeri beruházás, utána évekig juice-olhatunk vele, és nem csak böjti időszakokban, hanem akár minden nap is. 

Második alapelv: Ne csináljunk dőzs-partit a léböjtből! Tudom, hogy a frissen facsart gyümölcslé finomabb, mint a zöldséglé, de a böjt sokkal kevésbé hatékonyabb, ha liteszámra öntjük magunkba a jó édes banán-, eper-, alma- és egyéb keverékeket. Maradjunk inkább a zöldségnél, mert a friss klorofill és bioflavonoidok erejénél nincs nagyobb tisztító erő az univerzumban! Én a következő dolgokat szoktam beletenni, de lehet más zöldségekkel is kísérletezni: jégsaláta, fejes saláta, káposzta, kelkáposzta, spenót, uborka, petrezselyemzöld, zellerszár. Emellé még megy mindig két nagy répa és három zöld golden alma. Így az íze is elfogadható, és szép zöld lesz a keverék. Aki nagyon lelkes, az még spirulina- illetve chlorella alga port is keverhet a ledarált zöld lébe.

Beletölthetjük egy üvegbe, pár óráig hűtve eláll. Több napig azonban semmiképpen ne tároljuk a kifacsart levet, mert meg fog romlani. Hatásai: Az ember lefogy pár kilót, sokkal hajlékonyabb lesz, kitisztul a bőre, ragyogó lesz a haja. Nyugodt és életvidám lesz, nem idegesíti fel magát mindenen. Az alacsony energiabevitel miatt kicsit fázósak lehetünk addig a pár napig, amíg böjtölünk, de most már szerencsére nincs annyira hideg időjárás. A böjt utánra lehet betervezni a megerőltetőbb edzéseket, közben a jógára és a sétára, laza biciklire fektessük a hangsúlyt. Ne aludjunk a szokásosnál többet, és főleg ne tunyuljunk egész nap az ágyban, ha azt érezzük, hogy nincs erőnk semmihez. Mindenkinek sikeres böjtölést, tisztulást kívánok.     

2 megjegyzés:

oli írta...

Jó hangzik. De ilyenkor kora tavasszal ezek a zöldségek nincsenek tele nitráttal, meg egyéb vegyi anyagokkal?

Gauranga Das írta...

Azt nem tudom megmondani, mert én egész évben azt eszem, amit a piacon kapok. De persze ha zavar az esetleges vegyszer-tartalom, akkor némi felárért bio zöldségekkel is meg lehet oldani az egészet.