2012. március 21., szerda

Zöldülés

A zöldülés is a zendülés egy fajtája :-) Mellesleg nem vagyok nagy globális felmelegedés-hívő, vagyis azt gondolom, hogy ez is csak egy propaganda-fogás, amivel plusz adókat lehet lehúzni, és a szomorú az egészben az, hogy ezek a pénzek végül nem is a környezetszennyezés csökkentésére lesznek fordítva, esetleg éppen egy-két politikus növeli belőle a karbon-lábnyomát. 


Én lennék a legboldogabb ember, ha tényleg komoly volna ez a felmelegedés-história, például tíz éven belül Magyarországon is szubtrópusi éghajlat lenne, és télen is lehetne görkorival közlekedni :-). Ámde sajnos ez nem valószínű, viszont az kétségtelen, ahogy tegnap is írtam, hogy az ember a legkártékonyabb állat, és a vegyipar, a gépek és a szükségtelen fogyasztási cikkek tömkelegének előállításával valóban maradandó károsodást képes okozni bolygónk bioszférájának. 


Mindezeken túl nekem a zöld életmód gyakorlati lépéseket jelent, amivel a saját életemet is "biokoformabbá" tudom tenni, vagyis természetesebben, egészségesebben próbálok élni. Nem csak azért nem eszem húst, mert nem bántom az állatokat, hanem azért sem, mert a növények és a tejtermékek nekem bőven elegendőek az egészségem fenntartásához, így nem fogyasztok olyan dolgokat, amelyek még egészségtelenek is amellett, hogy giusztustalanok. Itt a tavasz, úgyhogy lassan eljön a green juice-ok időszaka. Persze télen is lehet őket inni, de tavasszal, nyáron kifejezetten jólesnek. 


Van itthon egy frankó juicerem, bármilyen növényből képes kivonni a levet. A green juice-ba pedig minden mehet, ami zöld: saláta, spenót, petrezselyemzöld, zellerszár, kelkáposzta, sima káposzta, uborka, cukkini, zöldalma vagy golden, de még akár egy kis répa, cékla, banán is elfér bele időnként, csak jól kell tudni összeválogatni az alkotóelemeket. Persze a frissen centrifugált gyümölcslé sem kutya, de azokat az alma és a banán kivételével nem szoktam keverni a zöldségekkel. Sőt, a citrusféléket is állítólag ajánlott külön inni a többitől. Napi egy smoothie, és még az ízületeknek is jót tesz, plusz ad egy jó kis klorofill-, vitamin- és aminosav-löketet. Kávé meg energiaital helyett kiváló. Igaz, hogy el kell mosogatni utána a centrifugát, meg le kell vinni a szemetet, de az kb fele annyi idő, mint a pucolás, vágás, főzés, rágás együttesen. Csak bedöntöd és már szívódik is felfele a sejtekbe az éltet adó zöld nedű!


A múlt hét vége felé lett annyira jó idő, hogy most már lehet biciklivel, görkorival közlekedni a városban. A zöld lázadás újabb formája! Előnyei:


- nem kell bérletet venni, autót fenntartani, benzint fizetni;
- ég a zsír, szálkásodik a comb, feszesedik a fenék;
- némi szmogot beszívsz ugyan, de még mindig jobb a friss dunaparti levegő, mint a hónaljszag a bkv-n;
- nem kell várni a tömegközlekedésre és tülekedni rajta;
- néha még gyorsabb is, mint a tömegközlekedés, vagy az autó;
- nem bocsát ki CO-t, csak amennyit a tüdőd :-).


Hátrányai:


- nehézkes bármit is szállítani;
- mindenhová izzadtan érkezel meg;
- eső esetén nem működik;
- egy kicsit beköt a hamstringed meg a csípőd.


Az én szakmámban a fenti hátrányok nagyjából kiküszöbölhetők, a hamstringet meg a csípőt legfeljebb kijógázom, még mindig egészségesebb és menőbb a görkori vagy a bicó, mint 8 óra ülőmunka után tovább ülni vagy állni a tömegközlekedésen vagy az autóban. Úgyhogy aki teheti, és amikor teheti, javaslom, próbálja ki a két keréken, nyolc keréken közlekedést, nálunk az atmás tanárok szinte kötelező módon művelik :-). Jön a tavasz, zöldüljünk mi is! A képen látható tag például 63 éves, Frederic Prinz von Anhalt-nak hívják, és Gábor Zsazsa kilencedik férje volt. Úgy látszik, sosem késő elkezdeni :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hiszem, a második bekezdést irónikusnak/viccesnek szántad?? :) Remélem... mert ha a globális felmelegedés nem csak egy hoax (és eléggé úgy tűnik sajnos), akkor a Kárpát-medence az egyik legdrasztikusabb változásra számíthat a világon, a nem is túl távoli jövőben akár félsivatagi éghajlattal "kecsegtetve"... :(
üdv.

Greenie

Gauranga Das írta...

Kedves Greenie,

Én nem vagyok szakértő a témában, de azt például tudom, hogy Afrika elsivatagosodása is jelentős részt az állattartásnak köszönhető, vagyis az biztos, hogy az ember sokféleképpen tud pusztító módon beleszólni a környezet tevékenységébe. A másik aggasztó dolog a tengerek szennyezése. Olyan mennyiségű szemetet löknek ki a tengerbe, hogy gyakorlatilag a világ bármely trópusi strandján az ember mindenféle műanyag szemétbe botlik úszkálás közepette. Én sem szeretném, ha eltűnnének a szép zöld erdők és a kristálytiszta tenger koszos lenne.