2012. március 18., vasárnap

A helytelen megértés

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:


"1-8. viparjajó mithjá-gjánam-atad-rúpa-pratistham


viparjajah - a helytelen megértés; mithjá - hamis; gjánam - tudás; atat - nem az; rúpa - forma; pratistham - alapozott.


A helytelen megértés a kép hamis kivetítése egy tárgyra.


A helytelen megértés esetében érzékelünk egy tárgyat, és az elme összehasonlítja az érzékszervi benyomást a múltban szerzett adatokkal, és helytelenül azonosítja a tárgyat.


Például, látunk egy oszlopot a távolban, de azt gondoljuk, hogy egy ember. Látunk egy kötelet, amint a földön hever a sötétben, és azt gondoljuk, hogy egy kígyó. érzékeljük a testünket, és azt hisszük, hogy az a valódi természetünk. A helytelen megértéssel az a probléma, hogy amint elkövettük a hibát, a helyes megértés többé nem elérhető. Az elme nagyon gyorsan jut el a következtetésig, hogy biztosítsa az életben maradást.


Amint az elménk eldöntötte, hogy a kötél egy kígyó, megnyugszik és nem fog mélyebben tudakozódni. Sok esetben megelégszünk egy helyzetről alkotott első benyomásunkkal, ami gyakran egy hasonló körülmények között átélt múltbeli benyomáson alapuló előítélet.


A helytelen megértésnek számos esetben nincs jelentősége, de sok más esetben a szenvedés öt formáját eredményezik: tudatlanság, egoizmus, vágyak, ellenszenv és félelem.  


Például  a bőrszín, nemzetiség, nem, társadalmi helyzet és a vallás a jóga szerint a természethez (prakritihoz) tartozó jellemvonások, és ezért nem azonosak a valódi lényünkkel, a tudattal. Ha helytelenül azt gondolom, hogy az önvalóm lényeges aspektusai, és azonosítom magamat velük, akkor hajlamos leszek konfliktusba keveredni az olyan egyénekkel vagy csoportokkal, akik más jellemzőkkel rendelkeznek. Semmi baj nincsen azzal, ha valaki egy csoporthoz tartozik, ha nem feledkezik meg valódi természetéről, a tudatról. Ha egy társadalmi csoporthoz való tartozásunkat valódi, legbelsőbb azonosságunknak tekintjük, akkor automatikusan konfliktusba kerülhetek azokkal az egyénekkel, akik nem tartozna ebbe a csoportba. ha felismerjük, hogy a társadalmi vagy nemzeti azonosságunknak semmi köze ahhoz, akik valójában vagyunk, akkor a konfliktus megszűnik. Mivel ilyen és sok más típusú szenvedést hoz létre, a helytelen megértésen felül kell kerekedni.


A helytelen megértéssel kapcsolatban az előnyös dolog az, hogy megsemmisül, ha helyes megértéshez jutunk. A kígyóval kapcsolatos példában, ha találkozunk valakivel, aki azt mondja nekünk, hogy amit kígyónak gondoltunk az egy kötél volt, és visszatérünk, hogy újra szemügyre vegyük, és meggyőződünk róla, hogy tényleg csak egy kötél, abban a pillanatban a kígyó helytelenül kivetített képe eltűnik. A tárgy, ebben az esetben a kötél, nem változik, csak a tárgyról alkotott képünk változik kígyóról kötélre, vagyis helytelenről helyesre. A helytelen és a helyes nem létezhet egyidejűleg. 





Nincsenek megjegyzések: