2012. október 27., szombat

A második sorozat

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből, elkezdtem ugyanis fordítani  a második sorozatról szóló könyvét:

"Gregor Maehle: Ashtanga-jóga – a középhaladó sorozat

Mitológia, anatómia és gyakorlás

Bevezetés

E könyv megírásával az a célom, hogy biztosítsam azt az információt az ashtanga-jóga gyakorlóinak és oktatóinak, amire szükségük lehet a második sorozat biztonságos és hatékony gyakorlásához. Ebből a célból a könyvbe foglaltam a sorozat összes pózának részletes leírását, valamint a főbb témák részletes tárgyalását a nyugati anatómia fogalmaival.

Ez a könyv a szélesebb kontextusról is tájékoztatja az olvasót, amelyben a második sorozat és az ashtanga-jóga általánosságban elhelyezkedik, ami nem csak a második sorozat mitológiai alapjait jelenti, hanem az ashtanga-jóga viszonyát a jóga más formáihoz is. Elmagyarázza az ászana-gyakorlás – különösen a második sorozat – viszonyát a gyakorló lelki útjához.

A könyv három részre oszlik. Az első rész a jóga spirituális és mitológiai alapjaival foglalkozik; a második rész a gyakorlás anatómiai és más gyakorlati kérdéseivel; a harmadik pedig a második sorozat ászanáinak részletes leírását tartalmazza. Változatos tartalmának köszönhetően, ez a könyv nem csak a második sorozat gyakorlói számára lesz érdekes, hanem azok számára is, aki szeretnének többet megtudni az ashtanga-jógáról általánosságban, és az ashtanga vinyásza jógáról kifejezetten.

Attól függetlenül, hogy mire szeretné használni ezt a könyvet a kedves olvasó, szeretném bátorítani, hogy olvassa el első könyvemet (Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia), amely leírja az első sorozatot, melyet érdemes elsajátítani, mielőtt nekifogunk a második sorozatnak. A kötet tartalmaz még egy kommentárt Patandzsali Jóga-szútrájához, ami a jóga-filozófia meghatározó szövege, valamint egy esszét a jóga történetéről.

Az ashtanga-jóga eredete

A legtöbb indiai az ősidőkben élt látnokot, Patandzsalit tekinti minden jóga atyjának. Tradicionálisan Patandzsalit félisteni lénynek tekintik, Ananta, a végtelenség kígyója megnyilvánulásának. Patandzsali hihetetlenül mesteri szinten állította össze a Jóga-szútrát, valamint a szanszkrit nyelvtanról és az ájurvédikus orvoslásról is írt szövegeket. Így Patandzsalit a haladó jóga-technikák mesterének, a klasszikus tudás különböző ágaiban jártas szaktekintélynek, és egyben egy mitológiai, félisteni személyiségnek is tekinthetjük. Azok az indiai mesterek, akiktől tanultam, azt állítják, hogy Patandzsali hatezer évvel ezelőtt élt, bár egyes nyugati tudósok szerint később élt.

Az ashtanga-jógát egészen Patandzsaliig vezethetjük vissza. Sok ősi szöveg említi az ashtanga-jógát, például a Mahábhárata, India leghosszabb eposza. Ezek a referenciák egyértelművé teszik, hogy az „ashtanga” kifejezést mindig Patandzsali jógájára vonatkoztatták. Az „ashtanga” szó az astau (nyolc) és anga (testrész) szanszkrit szavakból ered. Ezek a szavak leírják az ashtanga-jóga lényegét – egy olyan rendszer, ami nyolc különálló gyakorlatból vagy testrészből áll. A pózok, vagyis ászanák, amit a legtöbb nyugati ember a jóga kifejezés alatt ért, csupán a nyolc testrész egyikét alkotják."

Nincsenek megjegyzések: