2012. október 17., szerda

Top 50 kamu-kaja

Nem mindegy, hogy mit eszünk. Erre a legtöbb jógi előbb-utóbb rájön, hiszen a jóga tudatosabbá tesz, és így jobban érzékeljük azt is, hogy a különböző "üzemanyagok" hogyan hatnak a testünkre, egészségünkre, elménkre. Nos, nézzük röviden az ötvenes listát a Pozitív Nap blogból, aki pedig a részletes összetevőkre kíváncsi, olvassa el az eredeti cikket.

1. Aszpikos felvágott
2. Frutti
3. Gumicukor
4. Tartós sütemény
5. Szörp
6. Párizsi
7. Zacskós leves
8. Virsli
9. Mirelit pizza
10. Szénsavas, cukrozott üdítők
11. Ketchup
12. Sansa olívaolaj
13. Fagylaltpor
14. Filteres tea
15. Habspray
16. "Szinte"-sajt
17. Szafaládé
18. Energiaital
19. Tartós Toestkenyér
20. Kakaós tejtábla
21. Sajtkrém
22. Csokoládéöntet
23. Húskonzerv
24. Burgonyacsipsz
25. Habkarika
26. Üdítőitalpor
27. Rágógumi
28. Tartós Croissant
29. Szalámi
30. Ízesített joghurt
31. Tejes ital
32. Reggeli ital
33. "Frissföl"
34. Ropogós gabonapehely
35. Kommersz szeszesital
36. Ízesített vodka
37. Gyenge minőségű gyümölcslé
38. Gyorsfagyasztott bélszínroló
39. Cukormentes cukorka
40. Instant kávé
41. Instant, tasakos krémleves
42. Dzsem
43. Kávékrémpor
44. Panírozott halrudacska
45. Kínai tésztás leves
46. Kakaós tortadara
47. Pudingkrémpor
48. Rossz minőségű pulykamellsonka
49. Feketeerdő-szelet
50. Gyorsérlelésű kolbász

Nos, nem nyitok vitát az összetevőkkel kapcsolatban, egyet azonban érdemes leszögezni: az ájurvéda szerint mindazok a mesterséges anyagok, amelyeket a természet nem tett bele az élelmiszerekbe, testidegen anyagnak számítanak, és a szervezetünk nincs felkészülve sem arra, hogy megeméssze, sem arra, hogy kiválassza őket. Következésképpen, ha évekig, évtizedekig fogyasztjuk őket, mert olcsók, színesek, szépek és finomak, akkor a méreganyagok lerakódnak a szöveteinkben, és millió betegséget okoznak. Ezeket pedig az átlagember megint csak szintetikus gyógyszerek fogyasztásával próbálja kezelni a méregtelenítés helyett.

Ha áttérünk a vegetáriánus üzemmódra, akkor a lista fele egyből ki van iktatva. Ha nem eszünk édességet és szénhidrátokat, akkor a másik fele. A vegánok ugye eleve kizárják a tejtermékeket is, a másik alternatíva az egészséges, házi tejtermékek fogyasztása. Olívaolajból is válasszuk a jó minőségűt, és álljunk rá a zöldségre, gyümölcsre, magvakra, csírákra, hüvelyesekre. Ezek a feldolgozatlan élelmiszerek nem hoznak annyi hasznot az élelmiszeriparnak, mint a fenti ötvenes lista termékei, amelyek szerintem a nagyáruházak pénzforgalmának nyolcvan százalékét teszik ki sajnos. Kezdjük az ébredést a hűtőszekrényünkben, és mondjunk nemet a minket szeméttel etető élelmiszeriparnak. Ne feledjük: sokkal könnyebben születnek nemes gondolatok annak a fejében, aki nem pakolja tele a gyomrát hulladékokkal! 


Nincsenek megjegyzések: