2013. február 10., vasárnap

Az energiatest

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A finom állapot és a madhjama

Ahogy a teremtés folyamata folytatódik, A gunák most a megnyilvánult állapotból a finom állapotba kerülnek. A gunák finom állapotában keletkezik a hang madhjama szintje. A madhjamikus állapotban nyilvánul meg a szanszkrit nyelv ötven betűje, ami tizenhat magánhangzót és harmincnégy mássalhangzót jelent. Ez a következő okból jelentős: A finom állapotban a gunák megnyilvánítják az egoitást (ahankára) és szigorúan szólva ettől a pillanattól beszélhetünk az énnel kapcsolatos gondolatokról, tudatosságról, felfogásról. Ezek után a gunák létrehozzák a finom elemeket/esszenciákat (tanmátrákat). Végül, mindkettő együtt – vagyis az egó és a finom elemek – létrehozzák a finom vagy energiatestet (szúksma-saríra), amit néha a jógikus testnek is neveznek. A finom test pránákból (életerőből), nádíkból (energiacsatornákból), bindukból (energiapontokból), személyes vászanákból (feltételekhez kötöttség) és szamszkárákból (tudatalatti benyomásokból) és a legfontosabb, csakrákból áll. Ennek eredményeképpen a finom test megérti és reagál a szanszkrit nyelvre. Addig énekelhetjük a mantráinkat angolul vagy bármelyik másik nyelven, ameddig csak akarjuk, de nem fogják átalakítani a finom testet. Hogy aegy számítástechnikai hasonlattal éljünk, a szanszkrit az a programnyelv, amelyen a finom test operációs rendszere meg lett írva. Ha szeretnénk átprogramozni az operációs rendszerünket, szanszkrit nyelven kell bevinni az új instrukciókat. Máskülönben csak a tudatos elménkhez szólunk, ami hasznos lehet, de közel sem olyan hatékony.

Most vizsgáljuk meg, miképpen tárolódik az információ a finom testben! Minden egyes csakra bizonyos szanszkrit betűkhöz és mag-szótagokhoz (bídzsáksarákhoz) kapcsolódik. A bídzsáksarák azok a mantrák, amelyeket a megfelelő csakra aktiválására, megnyitására és energizálására használunk. A bhúta-suddhinak nevezett fontos technikában is használják őket, mellyel az elemeket tisztítjuk meg, és az első fejezetben ismertettük. A bhúta-suddhi alatt minden elemet a neki megfelelő csakra képvisel, és abban nyilvánul meg, majd feloldjuk a következő, magasabb csakrában. Ezt a folyamatot involúciónak nevezzük. Visszájára fordítja a sakti alászállását, amely az evolúciós folyamat során lefelé kristályosodik ki az összes elemen keresztül, amíg nyugovóra nem tér a múládhára csakrában – amikor is elveszítjük tudatosságunkat a bennünk lévő isteni természetről. A bhúta-suddhi nem lehetséges az összes csakra és elem mag-mantráinak használata nélkül. Ennek az az oka, hogy a Nagy Istennő/prakriti/sakti úgy nyilvánította meg, és programozta be a csakrákat és az elemeket, hogy a mag-mantrákat vibráltatta a hang madhjama állapotában. Ebben a folyamatban rejlik számos jógikus technika titka.

Minden jelenséget sabdának nevezett vibrációs minták alkotnak. Az isteni akarat a mantra formájában használja a sabdát a valóság alakítására. Az ősi látnokok hallották ezeket a mantrákat a mély szamádhiban, és továbbadták nekünk. Most használhatjuk ezeket az értékes mantrákat a saját valóságunk átalakítására. A rishik megtanították nekünk a mantrákat, hogy végső soron megvalósíthattuk azt az isteni akaratot, amely elsődleges alkalmazásuk mögött állt. A mantrák helyes alkalmazása által felvihetjük a saktit a hat alsó csakrán keresztül a szahaszrárába, ahol megvalósíthatjuk a sabda-brahmant."

Nincsenek megjegyzések: