2013. február 3., vasárnap

Az isteni hang

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A megnyilvánulatlan állapot és a pará

Az első állapot a megnyilvánulatlan állapot, melyben a radzsasz, tamasz és a szattva egyensúlyban van. Nincs megnyilvánulás – nincsenek tárgyak vagy jelenségek – mivel a gunák hatástalanítják egymást. A nyugati tudomány ezt tekinti az ősrobbanás előtti állapotnak. Az ind gondolkodás ezt az állapotot prakritinek nevezi. Ezt a gyönyörű szanszkrit kifejezést, amelyből olyan fontos angol szavak is származtathatók, mint a „procreation” (nemzés) és a „practical” (praktikus), fordíthatjuk „teremtésnek” vagy „természetnek”.

A jóga megközelítésében a prakriti egy tudat nélküli (acsétanam) mátrix. A Legfelsőbb Lény az Úr Krisna formájában ugyanezt a prakritit egy általa működtetett gépezetként írja le, az ágama-sásztra pedig a nagy Umá Párvatí istennőnek tekinti. Nem kell megzavarodni ezektől a különbségektől, mivel mindhárom nézet helyes, és a prakriti különböző aspektusait írja le. A lényeges dolog az, hogy a prakriti állapotában minden jelenség megnyilvánulatlan. Nincs univerzum, csak a határtalan örök tudat, amit Brahmannak neveznek.

A megnyilvánulatlan állapotban, a Brahmanban, már létezik egy potenciál, egy isteni szándék, amely az egész teremtést megnyilvánítja. Ezt az isteni szándékot sabda-brahmannak nevezik, vagyis a határtalan tudat vibráció-aspektusának. Így a megnyilvánulatlan állapot hangját parának nevezik („ami túl van”). A pará egy isteni hang, amelynek nincs fizikai megnyilvánulása, és csak a szamádhi legfejlettebb szintjein hallhatjuk meg. A pará szinten a hangot csak a szahaszára csakrán (a koronacsakrán) keresztül érzékelhetjük. Ez a csakra nem a testünkön belül, hanem a fejtetőnk fölött helyezkedik el. A pará hangot a szamádhi legmagasabb állapotában „hallhatjuk”, amikor a sakti (életerő) egészen a szahaszrára csakráig emelkedik. A pará hang „hallása” által a jógi „túllép” a relatív létezésen, és a brahman állapotába hatol."

Nincsenek megjegyzések: