2010. június 2., szerda

Csodaszerek, kenceficék

A jógásoknak ugye mindig meghúzódik valamijük. Persze ez nem törvényszerű, vagy legalábbis nem kellene, hogy az legyen. Szerintem a stressz az egyik lappangó tényező, amely feszültség formájában begyűlik az izmainkba, és így nem mindig tudjuk helyesen felmérni, hogy meddig nyújthatjuk az adott izmot az ászanában a sérülés veszélye nélkül.

Az izomsérülések azért viszonylag gyorsan, pár nap alatt, esetleg egy-két hét alatt helyrejönnek. Az ínszalag-húzódásokkal már több hetet is elszenvedhet az ember. Az ízületi fájdalmaknál két kategória van. Az egyik az ízületi szalagok húzódása, pl. ficam, ami szintén több hét alatt gyógyul, és a szalagok az ismételt sérülés hatására meggyengülhetnek. A másik az ízületi gyulladás, ezt is kiválthatja túlterhelés, vagy nem megfelelő anyagcsere hatására is kialakulhat. Az idült ízületi gyulladás (arthritisz) bizonyos idő múlva ízületi elfajulássá (arthrózis) alakul át, és ezt esetleg már műteni kell.

Mindegy, ezekbe ne menjünk bele, maradjunk annyiban, hogy ha fáj, akkor reméljük a legjobbakat, de azért gyakoroljunk ésszel! És mit tesz ilyenkor a jógás? Bekeni valamivel a fájó testrészt, és gyakorol tovább!

Nos, nézzük, milyen csodaszerek kerülnek ilyenkor elő! Ha nem akarsz nagy flakonokat cipelgészni magaddal, még mindig jól teszed, ha van nálad egy kis üvegcse Sunbreeze olaj (Sunrider termék), ami nem olcsó ugyan, de gyorssegély lehet nem csak sajgó testrészre, de fejfájásra, megfázásra, álmosságra, ájulásra stb. Hirtelen esetben jól hat, az biztos, de hosszú távon a fentiek miatt (ár, méret) nem alkalmazza az ember.

Márpedig, ha valami meghúzódott, akkor az alapellátás legalább azt követeli meg, hogy naponta többször kenegessük. Viszonylag olcsó szer a Herbal Cure kínai masszászkrém, amit bármelyik DM üzeltben be lehet szerezni. Egy tubussal hónapokig elvagy, ha nem sérülsz meg túl gyakran. A krém csípős, kipirosítja a bőrt, és ha ráizzadok, akkor pedig durván elkezdi csípni a bőrt. Van, akinek nem bírja a bőre, akkor mást kell leresni. A hasonló elven működő bemelegítő kenőcsökről (BenGay, Inno Rheuma stb.) nincs infóm, mert nem használtam őket. Egy dolog tuti, hogy ha krémes a kezed, akkor ne nyúlj a szemedbe meg egyéb érzékeny helyekre, mert az nem lesz kellemes élmény!

Szintén régi bevált játékos a Mahanarayan olaj, amit az Atmában is árulunk. Ezt nem annyira heveny sérülésekre, mint krónikusabb panaszokra szoktam használni. Nem csíp, nem idéz elő vérbőséget, de hosszú távon leviszi a gyulladást. A China olajjal nemrég ismerkedtem meg, ez iszonyú erős mentol-szagot áraszt, úgyhogy aki ezt nem szereti, annak nem ajánlom. Ha óra előtt bekened magad vele, akkor az egész teremben terjeng a mentol-szag, és ha a tanár hozzád ér, akkor ő is olyan szagú lesz, meg mindenki más is, akit utánad igazít. Nekem annyira nem jött be, mert túlreagálta a bőröm.

Egy új szerzemény nálam a Himgange olaj, amit még annak idején Rishikesh-ben vettem. Ez nem csak ízületi bántalmakra, hanem fejfájásra is jó. Zöldes
-feketés színű olaj, erős, átható szaggal. Míg a Mahanarayan inkább egy füstölgő szivarvég illatával rendelkezik, a Himgange gyógynövények és illóolajok egzotikus keveréke. Amikor a bőrödre kened, először elkezd melegíteni, ezáltal csökkentve a fájdalmat, majd később átvált hűtő üzemmódra, szóval biztosan van gyulladáscsökkentő hatása is.

A fentiek közül válasszátok ki azt, ami megtetszik, de ha megsérültetek, mindenképpen kenegessétek, mert akkor hamarabb regenerálódik.

1 megjegyzés:

kjung írta...

szervusz Gauranga!

engedd meg, hogy kiegészítsem néhány egyéb információval a sérülések-témakört.

Bármilyen izom- vagy ínfájdalomnál, de törésnél, ficamnál stb. is nagyon jó az:
1. árnikakrém
2. feketenadálytő-krém (ebből a Dr. Milesz márkanevűt vegyétek, mert hatóanyag szempontjából ez a legjobb, a többi sok esetben csak kozmetikai célt szolgál)

Ezekből napi két-három kenegetés a bőrbe masszírozvamin. két-három hétig, persze ha javul, akkor lehet ritkítani.

3. Homeopátia
Arnica montana 9CH - ez egy igazi csodaszer. Az ára 800.- körül van, bevételi szabályokra ügyelni! Napi 2x/3x 5 golyócska. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük szedni, egyébként nehezebben regenerálódunk. Nem bolondság, ha mindig van otthon egy-két csövecske belőle. Ez egyébként törések, véraláfutások stb. gyógyulását is elősegíti, támogatja.

Akut sérülések esetén ez a higítás (esetleg a 15CH még, ha nem kapunk 9-est)
Ha krónikus problémaként fel-felmerül egy adott dolog, lehet rá nagyon magas higításút is szedni néhányszor (pl. 200 CH).

4. Schüssler-só
Ebből az 1-es és a 11-es számú, a Calcium fluoratum és a Silicea azok, amiket lehet szedni, de együtt célszerű. Akut ügyekben D6-os 3*1-1 a homeopátiás szerek szedési szabályaival. Gyógyszertárban hozzáférhetőek.

És legyetek óvatosak a sérülten gyakorlással, mert a sérülés egyfajta stressz, ami nem véletlenül jelenik meg, és ha a problémát nem oldjuk fel, akkor csak halmozódik, és a feszültséggóc szépen nő-növekszik, a szervezet pedig sejtszinten fog emlékezni erre, mindig jelezve, hogy gond van. Ezeknek a lappangó nyavalyáknak az oldására pedig (ha szükséges) a kineziológia vagy a Bach-virágterápia kiváló.

üdv