2010. június 15., kedd

Szamaszthiti 1. rész

Elkövetkezett a várva várt rész Gregor Maehle könyvében, ahol az ászanákról beszél:

"Szamaszthiti - egyenlő állás (Tádászanának is nevezik - ford.)

Dristi-orrhegy

A szamaszthiti az alapvető álló póz. A nagylábujjak töve összeér, a bokák némi távolságban egymástól, hogy a lábak párhuzamosak legyenek (Na én ezt most hallom először, tudtommal a belső bokának is össze kell érnie). A láb egyenes vonala a második ujj tövétől a sarok közepéig vezet. Ha teljesen összezárnánk a lábakat, akkor a combcsontok kismértékben kifordulnának (Ezt most direkt megnéztem egy Iyengar-könyvben, és azt mondja, hogy a sarkaknak össze kell érniük. Nekem speciel még összezárt sarkakkal is komolyabban kell szorítanom a combjaimat, hogy a térdeim is összeérjenek, szóval szerintem ez anatómiai adottságoktól is függ.)

Azzal kezdjük, hogy ráhangolódunk az uddzsájí légzésre, folyamatos és egyenletes hangor létrehozva. A bordakosár egyenletesen terjed ki mind a négy irányba, és a bandhákat tudatosan aktiváljuk, hacsak nem aktiválódtak automatikusan a légzéssel együtt. A belégzés lefelé áramlik a gerincoszlop előtt, és belekapaszkodik a gátba, felfelé irányuló hatást keltve a gát közepében (múla bandha). Ugyanakkor az alhas köldök és szeméremcsont közötti része finoman behúzódik a gerincoszlop felé. A rekeszizom természetes fel-le irányuló mozgása és a felső hasi terület ehhez kapcsolódó mozgása nincs korlátozva.

A lábujjakat úgy nyújtjuk ki, mintha a kézujjaink lennének, annak érdeklben, hogy teljesen felébresszük a lábainkat. A testsúlyt a bokák fölé helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk a lábak négy sarka között - A nagy- és a kislábujj töve, valamint a sarok belső és külső pereme között. A testsúlyt is egyenletesen oszlatjuk el a belső és külső lábboltozat között (KÜLSŐ LÁBBOLTOZAT - ??? - Segítség!), miközben a lábboltozatokat emeljük és aktívan tartjuk. A lábujjak működése a szeméremcsontra van hatással, míg a sarok működése a farokcsontra.

A combok elülső oldalát összehúzzuk, a négyfejű combizom segítségével felfelé húzzuk a térdkalácsokat. A kvadricepsz a négy fejet jelenti, vagyis a combizmok eredési pontjait. Mind a négy fej egy közös ínszalagban végződik, ami a sípcsonthoz kapcsolódik. Ehhez kapcsolódik a térdkalács, ami egy lebegő csont.

Sok gyakorlónak hátrafelé kell billentenie a medencéjét, ami megszűnteti a túlzott ívet a derék-szakaszon, és így jobban ki tudjuk húzni magunkat. Ezt a mozdulatot a hasizmok aktiválásával érhetjük el, ami által a szeméremcsont megemelkedik, és a farokcsont lebillen. Az erős lábak egy energiavektort hoznak létre, amelynek rezonanciája a test középvonala mentén végig érezhető."

(Ez az utolsó egy kicsit ezoterikus volt nekem, de azért sok hasznos információ volt ebben a szakaszban is.)

Nincsenek megjegyzések: