2010. június 10., csütörtök

A bokák edzése




Korábban kaptam egy kérdést a bokák edzésével kapcsolatban, úgyhogy most szeretnék leírni néhány javaslatot.A boka-ízület a csuklóhoz hasonlítható a leginkább, bár mivel az egész test súlyát a lábunkon tartjuk járás vagy állás közben, nyilván erősebben meg van konstruálva, mint a csukló. A hasonlóság azonban abban van, hogy a kéz természetes helyzete pl. kézenállásban az alkarhoz képest 90 fokban van, tenyerekkel lefelé. Persze lehet próbálkozni kézháton is, de szerintem a kung-fusokon kívül mások nem nagyon szoktak kísérletezni vele.

A láb esetében szintén ez a helyzet, az a legtermészetesebb helyzete, ha állunk, és a talpunkat szépen szétterítve, belenyomjuk a földbe. Ettől eltekintve bemelegítésképpen mozgassuk minél nagyobb körökben a földön ülve. Akár állva is körözhetünk, vagy előre-hátra dőlhetünk, ez erősíti is a bokához kapcsolódó izmokat és szalagokat. Az álló gyakorlatok között az egylábas egyensúlyozó pózok, illetve a lábujjhegyes pózok nagyon hasznosak a boka erősítése szempontjából.

Az ülő gyakorlatoknál több lehetőségünk van a boka körüli izmok nyújtására. A pascsimóttánászanánál és a több
i előrehajlító póznál az achilles-ínt kell főleg nyújtani, miközben a lábunkat pipáltatjuk. A vírászana (hőspóz) egyeseknek nehézséget okoz, mivel itt a bokák spiccelése mellett a négyfejű combizmot is nyújtjuk. A bokák további tréningjét a góraksászanával és a múlabandhászanával végezhetjük. Az egyiknél baddhakónászanában ülve egymáshoz kell támasztani a talpakat, majd a sarkunkat felfelé fordítani. Amikor a térd lent van és a térdszalagok megszokják a pózt, akkor fordíthatunk rajta még 90 fokot, és az összeérintett belső talpéleinkre ülhetünk. Ez a póz a belső térdszalagok rugalmasságát is igényli, nem csak a bokát csavarja.

A vámadévászana is az egyik kedvencem, szintén térd- és bokanyújtó. A jónidandászanát és hasonlókat is lehet gyakorolni, csak figyeljünk oda a térdszalagokra, mert azokat könnyebb túlhúzni, mint a bokát. Ha a fentiekhez még hozzáteszünk egy-két csípőnyitó gyakorlatot is, akkor nagyon hamar nehézségek nélkül menni fog a lótuszülés is.

Nincsenek megjegyzések: