2010. június 22., kedd

A helyes tartás


Gregor Maehle könyvének újabb részlete:

"Erector spinae (gerincmerevítő izomcsoport)

A gerincmerevítő izomcsoport tartja függőleges helyzetben a gerincet és a törzset. Mivel a gerinc mögött helyezkedik el, hátrafelé hajlítja a gerincet, amikor összehúzódik. Mivel a medencecsont hátulsó peremén, illetve a keresztcsonton ered, erőteljesen képes hátrahajlítani az alsó háti szakaszt, ha tartósan összehúzzuk.

Mivel a koponya hátsó részén tapad, képes a fej hátrabillentésére is. A gerincmerevítő izomcsoport számos rétege a gerinc haránt- és háti nyúlványain és ered és a bordákon tapad, ami által ez az összetett izom képes fenntartani a gerinc egységét.

Anatómiai fókusz - a helyes tartás

A testsúly egyenletes elosztása a talpakon elengedhetetlen a kiegyensúlyozott tartáshoz. Ha a testsúlyt túlzottan előrevisszük a lábujjak felé, akkor a derék túlzottan homorodik (hiperlordózis), miközben a keresztcsont és a farokcsont megemelkedik. Ez túlzott összenyomó erőt fejt ki az ágyéki porckorongokra, és megfeszíti a kapcsolódó izmokat (a gerincmerevítőket és a négyszögletű ágyéki izmot).

Ugyanakkor a medence ilyetén helyzete azt okozza,hogy a hasizmok elernyednek és meggyengülnek, és a bordák szétnyílnak. A vesék mögötti háti szakasz összeszűkül és megfeszül, miközben a nyak kiegyenesedik és elveszíti természetes lordotikus hajlatát, abbéli törekvésében, hogy kompenzálja a derékszakaszon keletkezett túlzott mértékű lordotikus ívet, és a fejet visszahozza a test súlyközéppontja fölé.

Másrészt viszont, ha a súlyt túlzottan hátravisszük a lábakon, akkor kétfejű combizmok (hamstringek) megfeszülnek és lefelé húzzák a gátat és a farokcsontot, miközben a szeméremcsont megemelkedik. Mivel a test mindig egyensúlyra törekszik, ezt a tartást általában a mellkasi gerinc-szakasz görbülése kíséri (hiperkifózis). A szív környéke bezárul és a hasizmok megfeszülnek. A vállak előregörnyednek, és a fej előrebillen, mivel a test törekszik arra, hogy megtartsa a súlypontot a talpak felett.

Ha túl sok súlyt helyezünk a talpak belső oldalára, akkor a lábboltozat összeesik, és a térdízületi porc közéső szakaszára több teher esik. Ennek következtében a medence általában előrebukik, és a derékszakasz ismét túlzott mértékben behomorodik."

Nincsenek megjegyzések: