2010. június 27., vasárnap

Hátizomzat

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:

"Anatómiaia fókusz

Latissimus dorsi (széles hátizom)

Amikor a széles hátizmok segítségével a csípő felé húzzuk a lapockákat, azt anatómiailag a vállöv leeresztésének nevezzük. Mivel ez az izom a test izmainak legkülső rétegéhez tartozik, nehéz túlerőltetni - sőt, a széles hátizom edzése leveszi a terhet a trapézizomról és a többi izomról, amelyek a vállak emelését végzik. Az ideális megközelítés az, hogy minél korábban el kell kezdeni ennek az izomnak az edzését.

A trapézizom és a széles hátizom

Amikor a karjainkat a fejünk fölé emeljük, akkor a kar emelését a lapocka felfelé fordulása kíséri. Ezt a felfelé fordítást a trapézizom hajtja végre. Egyidejűleg a trapézizom hátrafelé húzza a fejet, és emeli a vállövet, ami ahhoz vezet, hogy a vállakat a fülünkhöz szorítjuk és beszűkítjük, miközben felemeljük a karjainkat. Ezt a tendenciát a trapézizom antagonistája, a széles hátizom aktiválása által lehet ellensúlyozni. A széles hátizom megfeszítésével a lapockákat lefelé húzzuk a hátunkon, és a nyakunk hosszú marad."

A széles hátizom szépen kifejlődik, ha a vállakat mindig szélesen tartjuk, és nem engedjük a fejünket közéjük esni. A pascsimóttánászanánál és a függőleges háttal végzett baddhakónászanánál különösen odafigyelhetünk az aktiválására, valamint az upavista kónászana B-nél is. Ha külön erősíteni akarjuk a széles hátizmokat, akkor a húzódzkodások minden fajtáját ajánlott végezni.

Nincsenek megjegyzések: