2010. június 13., vasárnap

Az ászanától a szamádhiig

A múlt vasárnapi gyakorlás nagyon jól esett, ezen a nyáron utoljára gyakoroltunk teremben, innentől kezdve vasárnaponként Millenáris lesz. Úgyhogy majd itthon gyakorlok, vagy nem tudom. Mindenesetre kipróbáltam a 3. sorozatot, mert az elmúlt hetekben nem jutottam oda, hogy végigcsináljam, mivel a szekérfesztiválos bemutatóra készülgettem. Az alkaromat is kímélni kellett egy kicsit, de most fokozatosan megint ráállok a kartámaszokra, főleg, mivel a bemutatókba is tettem egy csomót.

Hétfőn a 2. sorozatot gyakoroltam, kedden a 11 órási Astangán nyomtam ismét az 1. sorozatot. A hét többi részében inkább csak a bemutatókra készültem. A két db 6-7 perces bemutató sem semmi azért, ha az ember egyhuzamban végigcsinálja mondjuk kétszer egymás után. Jobban elfáradok, mint egy teljes sorozat után.

Persze azért még nincs bennem a rutin, úgyhogy sokat kell gyakorolni, nehogy eldőljek véletlenül valamelyik kézenállásban. A héten feleházasak voltak az órák. Amikor bejön a meleg, az emberek valamiért erősebb mentális akadályt éreznek, hogy órára jöjjenek, pedig kint is kb olyan meleg van, mint bent, szóval igazából ilyenkor könnyebb jógázni a melegben. De az is lehet, hogy a szép idő miatt inkább a szabadba mennek sportolni, mint hogy a teremben izzadjanak. Mindegy, a kemény mag marad, így legalább több igazítást kapnak.

Pénteken megtartottam még a Jóga-szútra előadást a szokásos három embernek, itt van a hanganyag és a pdf vetítés is. Érdekes dolgokat mond Patandzsali az ászanáról is. Egyrészt azt mondja, hogy ha helyesen gyakorlunk, akkor az ászana-gyakorlás segít megszabadulni az ellentétpárok kettősségétől (például hideg-meleg), és akkor zavartalan eltökéltséggel tudunk gyakorolni minden körülmények között. Másrészt a helyesen végrehajtott ászana lehetőséget teremt a végtelenen történő meditációra, és ezárt gyakoroljuk az ászanákat, hogy megnyíljanak az energiacsatornák és a tudatunk. A múlt hónapban elhangzott keralai jógatábor-beszámolót is feltöltöttem, ha valakinek van hozzá kedve, meghallgathatja.

Nincsenek megjegyzések: