2010. június 29., kedd

Húsz kiló mínusz

Nagy divat manapság a fogyókúra, sok pénzt lehet vele csinálni. Úgyhogy most bemutatom a legolcsóbb, legtermészetesebb és leghatékonyabb fogyókúrás programot, melynek segítségével én is 25 kilót fogytam 3 hónap alatt, persze ez már rég volt, de a jó hír az, hogy azóta is tartom a súlyomat. És ez a fontos a fogyókúrában, másképp csak pénzlehúzás az egész, és rendkívül megterhelő a szervezet számára, mind a fogyási, mind a hízási időszakban.

1. Motiváció. A fogyás első feltétele a megfelelő motiváció, ha ez nincs meg, akkor csírájában kudarcot fog vallani minden próbálkozásunk a fogyásra. Az ember hajlamos arra, hogy elhessegesse magától a zavaró gondolatokat: "Jó vagyok így is, a partneremnek tetszem, akinek nincs pocakja az vagy beteg vagy szegény" stb. Elsődlegesen meg kell értenünk, hogy a túlsúly nem esztétikai kérdés, még csak nem is csupán egészségügyi, hanem igazából BŰNTETT AZ EMBERISÉG
ELLEN. Néhány adat a worldometers.info honlapról: Jelenleg a világ népessége 6 milliárd 854 millió ember. Ebből 1 milliárd 25 millió ember éhezik vagy alultáplált, és mos t kapaszkodjunk meg: 1 milliárd 151 millió túlsúlyos ember van, plusz 354 millió "obese" ami kb. enyhén túlsúlyost jelent (ez átlagban 10-20 kiló zsír). További adatok: az USA-ban napi 139 millió dollárt költenek a túlsúllyal összefüggő betegségek kezelésére, valamint 60 millió dollárt fogyókúrás programokra. Szóval. Ha minden túlsúlyos ember abbahagyná a felesleges zabálást, akkor a világon nem lennének éhezők!

2. Kitartás. A kampányszerű, éhezős fogyókúrák, nulldiéták stb. gyors és látványos eredményt hoznak, mert ugye a nyugati ember mindent gyorsan akar megkapni. A probléma azonban az, hogy az éhezés pánikreakciót vált ki a szervezetben, és a kúra befejezése után, amikor lazábbra vesszük a kalóriákat, gyorsan mindent visszaépít, hátha megint éhezésre kerül a sor. A végeredmény: több kilót szedünk fel, mint amennyit leadtunk. Tehát tartós életmódváltásra van szükség, és a kúra befejezése után, még ha intenzív volt is, továbbra is be kell tartanunk azokat az alapelveket, amelyek szükségesek az egészséges testsúly megtartásához. Vagyis egész életünkben oda kell figyelnünk az étkezésünkre, illetve a felhasznált kalória-mennyiségre.

3. Testmozgás. Sokan hirdetik azt, hogy megerőltető gyakorlatok nélkül is le lehet fogyni. Igen ám, de a testmozgásnak nem csak az a célja, hogy elégesse az elraktározott zsírpárnákat, hanem az is, hogy fejlessze az izomzatot, és az összes szövet anyagcseréjét egészséges szintre hozza. A zsírpárnák nem csak elraktározott energiát, hanem egy csomó megemésztetlen tápanyagot is tartalmaznak, ami a szervezetben mérgező anyaggá (káros szabadgyökökké) alakul. Szóval ha kövér vagy, ha nem, a testmozgás alapvető. A fogyás szempontjából a kardió mozgást tartják előnyösnek, én természetesen azon az állásponton vagyok, hogy a jóga a legideálisabb eszköz a túlsúly leadására és a megfelelő testsúly fenntartására. Csináld végig minden nap az Astanga- vagy Agni-sorozatot, méghozzá melegben, mert ugye a zsír olvasztásához meleg kell!

4. Étrend. Számtalan tippet hallottunk már a fogyókúrás étrendről. Én most csak röviden foglalom össze azt, hogy mit ajánlott enni és mit nem. Zöldséget és gyümölcsöt lehet enni korlátlan mennyiségben (kivéve a banánt és a krumplit). Csírákat szintén. A húsféléket és a tojást, valamint a szóját zárjuk ki teljesen. A tejterméket és a gabonaféléket maximum 3 hónapra egyhuzamban, ha intenzív fogyást akarunk. Utána vissza kell hozni a gabonát és a hüvelyeseket. A tejtermék nem kötelező, a vegán étrend is elmegy, de oda kell figyelni a változatos növényi fehérje-forrásokra: alga, olajos mag, hüvelyesek. A növényi olajok fogyasztása javasolt, de nem túlzott mennyiségben! Száműzzük az édességet és a finomított élelmiszereket és fehér lisztet! A választó diéta nagyon hasznos, vagyis a fehérje- és szénhidrát-tartalmú ételeket ne fogyasszuk egy étkezésen belül, hanem külön-külön. Így könnyebben megemészti a szervezet. A zsírlerakódás mindig annak a jele, hogy a szervezet nem tudta megemészteni vagy felhasználni a bevitt tápanyagokat. Este hat után tilos étkezni, még akkor is, ha este jógáztunk, és farkaséhesek vagyunk! Ha fogyni akarsz, akkor csak reggel és napközben szabad enned!

5. Érzelmek. Ez a legbonyolultabb terület, mivel köztudott, hogy az evési rendellenességek szoros összefüggésben vannak a pszichés zavarokkal. Sok mindent próbál evésbe temetni az ember, pszichés szinten ez ugyanolyan függőség lehet, mint az alkohol- vagy drogfüggőség. Az első lépés ezen a téren az, hogy ne tegyünk úgy, mintha nem léteznének azok a problémák, amelyek folyamatos testsúly-gondokat és táplálkozási zavarokat eredményeznek. A konfliktus lehet az érzelmi kapcsolatainkban, önmagunk elfogadásában, vagy bármilyen olyan külső benyomásból fakadhatnak, amit nem tudunk megfelelően kezelni. Amellett, hogy a jóga általában az érzelmi zavarokat is harmonizálja, bizonyos esetekben szükség lehet hozzáértő pszichológus segítségére is, hogy helyre tudjuk billenteni az egyensúly-zavart. Többek között kiegyensúlyozott kapcsolatot kell kialakítani a mérlegünkkel. Minden reggel álljunk rá fürdés után, és vezessünk naplót, hogy lássuk a tendenciákat. Bizonyos esetekben azonban ez is függőséggé válhat, vannak, akik mániákusan mérlegelik magukat minden étkezés után, és azonnal hányni mennek, ha a mérleg túlbillen az elképzelt határon. Ez már az anorexia és bulímia jele, nem érdemes ebbe a végletbe átcsapni.

Eddig az öt pont, most pedig beszéljünk pár szót az eredményekről. Ha egy húsevő ember hirtelen átvált vegetáriánus étrendre, és ugyanakkor elkezd napi szinten jógázni, akkor könnyen előfordulhat, hogy az első héten akár tíz kilót is fogy. Ennek persze egy része a nyirokrendszerben pangó víz, és a vízháztartás helyreállta után már lassabban kúszik lefelé a mérleg nyelve. A fenti elvek betartásával így is havi 5-7 kiló tartós fogyás érhető el. A rendszeres jógázás hatására folyamatosan alakul a testünk, és több évnyi jóga után a testsúly nagyjából állandósul, mint ahogy az étvágy is (amelyet szintén szabályoz a jóga), viszont a centik még mindig változni fognak. Az utolsó néhány centinyi zsírpárna leolvadása és a törzs izmainak kirajzolódása tart a legtovább, de a türelem rózsát terem! A kitartó erőfeszítés jutalma a tartós egészség és a lelki megelégedettség, az ideális alak csupán a hab a tortán.

2 megjegyzés:

Teofil írta...

Ne, ezt a képet, ne!!

Gauranga Das írta...

Na jó, a kedvedért feltettem mégy egy szálkás jógásat is mellé:-)