2010. június 16., szerda

Szamaszthiti 2. rész

Gregor Maehle könyvének újabb részlete:

"A bordakosár elejét és a szegycsontot emeljük. (Sok oktatóhoz hasonlóan én is a "szívnek" fogom nevezni ezt a területet.) Ennek az egyik módja az, hogy egymás felé húzzuk a lapockákat, aminek hatására a mellkas kidülled, mint a katonai vigyázzállásban. Ennek következtében a szív mögötti terület megkeményedik és bezáródik. Ehelyett, miközben megemeljük a szívtájékot, a vesék mögötti háti szakasz kiszélesedik, a lapockák is oldalra és némileg lefelé mozdulnak. A lapockák rásimulnak a bordakosár hátsó oldalára, és elősegítik a szívtájék megemelését és megnyitását.

A mellkas elülső részén lévő alsó bordák lágyan a test közepe felé húzódnak. A karokat esetleg vállból hátra kell forgatni (először előre, majd fel, majd hátra, majd le körözni a vállal), hogy a felkarcsont feje a vállízület közepére kerüljön. Ezáltal a mellkas nyitott marad, és minden irányba kiterjed. A bordakosár és a tüdő szabadon tud terjeszkedni, ezáltal elősegítve a teljes és szabadon áramló légzést.

Az állunkat finoman leejtjük, miközben a füleinket a vállainkkal párhuzamosan hátrafelé mozdítjuk. Ez a mozdulat segít kijavítani azt a gyakori tartáshibát, hogy a füleinket a vállak elé engedjük, és ezáltal a fejünk előrenyúlik. Bizonyos esetekben a fülek akár tíz centire is előrenyúlhatnak, ami arra utal, hogy az illető elméje megelőzi a tetteit. A másik szélsőség viszont az, hogy azok, akiknek az elméje a múltban leledzik, gyakran hátradöntik a fejüket.

A teljes kép eléréséhez Emeljük meg a fejtetőnk legmagasabban fekvő pontját a mennyezet felé anélkül, hogy elveszítenénk a stabil kapcsolatot a földdel. Ez a mozdulat megnyújtja és felébreszti az egész gerincet. Az indiai jógiknak példamutató hajlamuk van arra, hogy lefelé irányítsák a tekintetüket a szamaszthitiben. T. Krishnamacharya szerint, ha nem nézünk lefelé, akkor könnyen elveszíthetjük a fejünket.

Akkor érjük el az ideális összehangoltságot a szamaszthitiben, ha a test összes fő ízülete - a bokák, térdek, csípők és a vállak egymás fölött helyezkednek el, egy függőleges vonalat alkotva, amely a füleken is keresztülvezet. Ezáltal a pózban a legkevésbé állunk ellen a gravitációs erőnek, és lehetővé válik az, hogy erőfeszítés nélkül tudjunk állni. A szamaszthiti az összes többi póz alaprajza. Engedd, hogy a könnyedség és az egyensúly vezessen."

Nincsenek megjegyzések: