2010. július 22., csütörtök

Előrevinyásza

Gregor Maehle könyvében most a Napüdvözlet A befejező része következik, amit ő eléggé rövidre vesz, úgyhogy egy kicsit kiegészítem majd.

"Szapta: Úrdhva-uttánászana
Dristi: Homlok

A kilégzés végén kissé hajlítsuk be a térdeinket [lefelé néző kutyában], és a belégzéssel együtt ugorjunk előre a lábainkkal a kezeink közé. Amikor a lábak földet érnek, akkor egymáshoz érnek, a törzs megemelkedik, miközben a tekintetet felemeljük a harmadik szemre (Bhrúmadhja dristi). Ez a harmadik vinyásza megismétlése.

Astau: Uttánászana
Dristi: Orrhegy

A kilégzéssel együtt előrehajolunk, és a kézujjainkat egy vonalba hozzuk a lábujjakkal. Ez a második vinyásza megismétlése.

Nava: Úrdhvavriksászana
Dristi: Hüvelykujjak

Belégzésre emeljük a mellkast, a hátunkat tartsuk egyenesen és emeljük meg a törzset, miközben a karokat oldalt emeljük a fejünk fölé. A következő kilégzéssel térjünk vissza szamaszthitibe."

Hozzáfűzések: Az előrevinyásza valamivel könnyebb, mint a hátravinyásza, mivel a lábak és a törzs már amúgy is 90 fokos szöget zárnak be. Ha szeretnénk minimális lendülettel, bandha-erővel felemelkedni kézenállásba, akkor emeljük meg a sarkunkat, hajlítsuk be a térdünket, és a csípőt a tenyereink fölé lökve egyenesítsük ki a lábainkat is. Innen lassan eresszük le a kinyújtott lábakat a kezeink közé, miközben a csípőt előrevisszük az ujjaink irányába, és folyamatosan fölfelé nyomjuk. Minél lassabban és hangtalanabbul sikerül leengedni a lábainkat, annál jobban erősödik a bandhánk. Mivel ez a mozdulat a 3-4. vinyásza közötti hátraugrás fordítottja, és a gravitáció mentén dolgozunk inkább, mint ellene, itt lehet elsajátítani azokat a készségeket, amelyek az úrdhva-uttánászanából csaturangába történő hátraugráshoz szükségesek.

Persze a könnyített változat az lenne, hogy a lefelé néző kutyából vízszintes lábú kézenállásba ugrunk előre, vagyis 45 fokot forgatunk előre az egész testünkön, és onnan eresztjük le a lábainkat lassan, egyenes térddel. De ez sem sokkal könnyebb. Ha a karjaink és a felsőtestünk elég hosszú, valamint a hamstringünk is, akkor talán meg is tudjuk fogni a lábakat a levegőben (természetesen a boka pipál) pár centivel a talaj fölött. Ez a készség azért jó, mert ha tovább húzzuk befelé a bandhát és emeljük a lábainkat előre, valamint a csípőnket eresztjük lefelé, akkor előre tudunk ugrani dandászanába nyújtott lábakkal, de erről majd később. Az előre- és hátraugrásnál egyesek vissza szokták tartani a levegőt, mert így erősebben tudják szorítani a bandhát.

3 megjegyzés:

k írta...

Jó volt elosztva is olvasni a kielemzett napüdvözlet A-t annak idején, de a minap összeszedtem egy csokorba a kapcsolódó részeket, 13-at sikerült megtalálni, hihetetlen mennyiségű apró finomságot belerejtettél, szerintem ebből hónapokig el lehet éldegélni kenyér helyett :)

Komolyra fordítva: köszönöm!

Egy olyan kérésem lenne, ha más ászanákat, sorozatokat, vinyasa-t, stb. így szétszedsz majd több bejegyzésre, akkor tag-eld be őket, hogy mondjuk "Napüdvözlet A" és akkor nem kell másutt tárolnom a linkeket, hanem a címkefelhődből előkapható a csokor. (Akár ezt is utólag :))

Gauranga Das írta...

Astanga könyv alatt futnak, és folytatni fogom, persze. Ha lesz időm, csinálok majd több taget, addig is marad a kereső vagy a rendszeres olvasás!

k írta...

És már volt is időd, köszönöm!