2010. július 30., péntek

Második titok: a kávé merevvé tesz

Lucas Rockwood második titka: "A KÁVÉ MEREVVÉ TESZ!"

"19 éves koromban a Starbucksban dolgoztam a Park Row-n, Manhattan belvárosában. Eleinte a Carmel Macchiato volt a kedvencem, de két hónap után már ré sem bírtam nézni az édes löttyre, annyira beteg lettem tőle. A személyzet leginkább Americano-t ivott (eszpresszókávé forró vízzel), de miután pár hétig én is ittam, úgy döntöttem, hogy kihagyom belőle a vizet, és 3 és fél decis pohárral kezdtem inni a tömény eszpresszót napjában háromszor.

Kedvenc kávém a szumátrai volt, telt, sűrű, mint az iszap, és nem túl keserű. Kábé másfél évig voltam kávéfüggő, és a következőket értem el ezalatt:

- hét kilót híztam;
- a bőröm kezdett átlátszóvá válni;
- a székletem olyan volt, mint a megkövült fa;
- se aludni, se ébren lenni nem tudtam igazán;
- a szerelmi életek gajra ment (olvass a sorok között);
- az összes ízületem fájt.

Csak azt próbálom egyértelművé tenni, hogy tudom, mi az a kávé. Tudom, hogy miért szereted, és miért kell leszoknod róla, vagy legalábbis jócskán visszavenni a fogyasztásából! Itt van egy gyors nyújtó tipp: igyál frissen facsart italokat a kávé, tea vagy szénsavas italok helyett, és figyeld meg, hogy 36 óra alatt növekedni fog a hajlékonyságod! Komolyan mondom!

Túl egyszerűen hangzik? Akkor figyelj! A koffein kiszívja a vizet a szervezetedből, idegbeteggé és feszültté tesz. Vagy fogalmazzuk meg így: a száraz, feszült, túlstimulált testek kivétel nélkül mindig merevek és kötöttek. Ha igazán szükséged van arra, hogy feldobódj, csinálj egy 3-5 perces fejenállást! Bármikor kenterbe veri a nagy bögre szumátrai eszpresszót!"

Hát a kávét illetően nem tudom, mert én sohasem szerettem a keserű íze miatt, és a teát sem szerettem, pont ugyanezért. Mostanság is legfeljebb koffeinmentes Earlg Grey-t vagy gyümölcs- illetve gyógyteát iszom. De azért a fenti elvet minden, függőséget okozó anyagra kiterjeszteném: koffein, nikotin, alkohol, drogok és szintetikus gyógyszerek. Ezek a cuccok testidegen anyagok, és a szervezet nem tudja megemészteni őket, méreganyagként kezeli. Ezáltal nem képes se feldolgozni, se kiüríteni, és a méreganyagok zsírba ágyazódva megrekednek a szervezetünk csatornáiban, és szépen eltömítik azokat. Következésképpen a testünk szövetei elveszítik a hajlékonyságukat és a rugalmasságukat, és olyan merevek leszünk, mint egy hulla.

Tehát a hajlékonyság nem csak jól néz ki, hanem az egészséges, méreganyagoktól mentes szövetek természetes jellemzője. Akkor mi a megoldás? Hát vagy alszik az ember 8-9 órát, méghozzá éjfél előtt, időben lefeküdve, és kevesebbet bulizik, vagy pedig ha végképp nem tudja beosztani az idejét, akkor természetes energianövelő szerek után néz. A kávéfogyasztás mellett egyre népszerűbb az energiaitalok fogyasztása is. Ezek alapvető összetevői a koffein, taurin, cukor és a szénsav. A hatás kábé ugyanaz, mint a kávéfogyasztás esetében. A koffein növeli a vérnyomást, fokozza az izzadást, és a vizeletürítést is. Tehát, bár rövid távonnagyobb teljesítményt tudunk leadni, hosszú távon kimerít, és ugyanakkor a koffein megzavarja az alvás-ébrenlét funkciót, vagyis pihenni sem tudunk megfelelően. Több hónap vagy év távlatában romlani fog a teljesítményünk, ahelyett, hogy javulna, és megfosztjuk magunkat a jóga stresszoldó hatásától is.

A taurin köztudottan károsítja a szívet és az érrendszert, és azt se felejtsük el, hogy csak állati eredetű forrásokban fordul elő: vagyis húsban és halban. A szénsav egyértelműen savasít, vagyis merevvé tesz, csakúgy, mint a cukor. Szóval az lehetne a megoldás, ha természetes, lassan felszívódó koffein- és energiaforrásokat alkalmaznának az energiaitalokban, mint például a maté, zöld tea, guarana, a ginzeng és a ginkgo biloba. Emellett cukor helyett maximum mézet vagy steviát kellene beletenni, és ohne szénsav. Egy ilyen italra még azért nem mondanám, hogy lúgosít, szóval jó lenne bele néhány zöld, lúgosító összetevő is.

Vannak erre irányuló kísérletek az energiaital-gyártók egyre szélesedő piacán is. Azok közül, amik itthon fogalomban vannak, a Go Fast, a Bio Power és a Watt Natura jöhet szóba. Koffeintartalom szempontjából a legutóbbi a legmérsékeltebb, viszont ez tartalmaz schizandrát, ami egy kínai gyógynövény, és erőteljes szexuális serkentőszer. Szóval meggondolandó a fogyasztása. Hát nem tudom, lehet, hogy össze kellene állítanom egy frankó Green Power receptúrát, ami lúgosít, méregtelenít és fel is ébreszt egyben? Majd meglátjuk! Addig is facsarjuk a zöld leveket, és bulizzunk kevesebbet!

A fejenállással kapcsolatban meg annyit, hogy 3-5 perc fejenállás tényleg felébreszt, ezt már magam is tapasztaltam. Egyértelmű, hoszen fokozza a vérkeringést az agyban. Nade mi történik, ha kijössz belőle? Szerintem nem olyan tartós a stimuláló hatása, mert például az Astangában is a végén gyakoroljuk, és utána simán tudunk relaxálni. Nekem inkább az idegnyugtató hatása szokott lejönni, például fejfájás esetén sem rossz ötlet. De jó reklámízű kijelentés, az biztos!

2 megjegyzés:

Angi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Angi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.