2010. július 5., hétfő

Úrdhva-uttánászana

További részlet Gregor Maehle könyvéből:

"Tríni: Úrdhva-uttánászana (előrehajlítás felemelt fejjel)
Dristi: Bhrúmadhja (két szemöldök közé)

A belégzéssel együtt emeljük meg az egész törzset, és próbáljuk meg homorítani vagy legalább kiegyenesíteni a derekunkat, miközben a két szemöldök közé nézünk. Hacsak nem vagyunk extrém mértékben hajlékonyak, érdemes felemelni a kezünket a talajról, és csak az ujjakkal érinteni azt. A lábak erősen dolgoznak, a törzs pedig lebeg, mivel a hosszanti hátizmok a levegőben tartják. Tartsuk a szívet (mellkast) kiemelve, tárjuk szét a vállakat, a lapockákat pedig húzzuk lefelé a hátunkon, és nyomjuk a hátunkhoz. A vállakat azért kell így elhelyezni, hogy felkészítsük őket a testsúly fogadására a csaturanga-dandászanába való hátraugráshoz.

Csatvári - csaturanga-dandászana (négy ponton megtámasztott botpóz)
Dristi: orrhegy

A kilégzés kezdetével együtt szilárdan támasszuk meg a kezünket a földön: A kezeink legyenek vállszélességben, a középső ujjak legyenek párhuzamosak, és terpesszük szét az ujjainkat! A kilégzés további részével együtt egy ugrással vigyük hátra a lábainkat olyan módon, hogy a test egy egyenes vonalat alkosson a fejünktől a lábainkig. Feszítsük meg a lábakat, miután csípőszélességű terpeszben a földre engedtük érkezni őket. A kilégzés befejeztével együtt lassan hajlítsuk be a karjainkat, leengedve a testünket, amíg éppen csak a föld felett lebeg. A könyökök a törzshöz érnek. ne engedjük, hogy eltávolodjanak az oldalunktól, mivel az merevvé teszi a vállakat és megfeszíti a kis mellizmot. A hátraugrásnak és leereszkedésnek egyenletesnek kell lennie, és a szívnek kell vezetnie.

Az arcunkat emeljük fel a földről, hogy megerősítsük és megtámogassuk a tarkónkat. Miközben a sarkaink felé nyújtózunk, a farokcsont lefelé billen, és a derék megnyúlik, ami által a medencefenék megfelelő helyzetbe kerül az utána következő felfelé néző kutya-pózhoz. Ezt a mozdulatot ki kell egyensúlyozni a mellkas egyenlő irányú előrenyújtásával. Az egész gerincet kinyújtjuk, és a hasunkat felemeljük a padlótól, hogy támogassuk a derekunkat."

A holnapi részben még hozzáfűzök egy-két dolgot a csaturangához és a hátraugráshoz.

Nincsenek megjegyzések: