2010. július 31., szombat

Harmadik titok: az indiai étrend nem jógadiéta!

Lucas Rockwood harmadik titka: AZ INDIAI KAJA NEM JÓGIKAJA!

"2006-ban három hónapot töltöttem Indiában jógatanulással. Sri K. Pattabhi Joissal gyakoroltam Mysore-ban, voltam a keralai Sivanada Asramban is, és találkoztam néhány speckó old-school jógival különböző templomokban meg piacokon. Több, mint 20 országban jártam már, de India kiemelkedően a legjobb és a legrosszabb is.

India szemtanúja volt már csodálatosan gazdag tradícióknak, szívszorító szegénységnek és elkeseredettségnek, pompázatos műemlékeknek és hatalmas gettónegyedeknek, és mindezek egy földrészen vannak összezsúfolva, amin valahogy mindig úgy tűnik, mintha tömeg lenne, még akkor is, ha éppen senki sincs körülötted.

Na és a konyhája? Hát az indiai konyha ínycsiklandozóan ízletes, de a jóga és hajlékonyság szempontjából halál! Hadd magyarázzam el! Az indiai ételek fő összetevői a búza, rizs és a tejtermékek, ami az ember által ismert három legerősebb nyálkaképző étel (a nyálkát úgy képzelhetjük el, mintha a testünk belülről csirizzel lenne bekenve). SOK NYÁLKA = MEREVSÉG. Akkor miért javasolják a jógaoktatók azt, hogy igyál tejet, egyél joghurtot, és kanálszámra nyeld a ghít minden nap? Valószínűleg azért, mert sohasem próbáltak leszokni róla!

Itt van egy gyors tipp: hagyd abba a tejtermékek fogyasztását egy hétre, és nézd meg, mennyire növekszik a hajlékonyságod! A legtöbb ember döbbenetes különbséget tapasztal három napon belül (mint az ég és a föld). Ide figyelj, tudom, mi jár az eszedben: "Nna, itt van még egy vegán őrült, aki fán lógó hippivé akarja változtatni a jógásokat!" - mindegy, gondolj, amit akarsz. Nem vagyok hippi, és csak egy kicsit vagyok őrült, és ez nem a tehenek jogairól szól! (Na jó, elismerem, nem tartom helyesnek azt, hogy a teheneket gépekre kötik, elveszik a kicsinyeiket, és telepumpálják őket antibiotikumokkal csak azért, hogy reggelire joghurtot ehessünk...de ez egy teljesen más téma!)

Egy a lényeg, a nyálka a bűnös! Hagy abba a tejtermékek fogyasztását, és mélyebbek lesznek a hátrahajlításaid, az orrüregeid meg olyan tiszták lesznek, hogy el se hiszed! Ha egy hét után már úgy érzed, hogy nem bírsz ki még egy napot a Ben & Jerry's Chunky Monkey fagyi nélkül, akkor legalább tudni fogod, hogy miért olyan merevek a hamstringjeid másnap reggel!"

Bravó Lucaskám, egyből odaítélném neked a gasztronómiai Nobel-díjat, ha volna ilyen :-). Nade azért álljunk meg egy pillanatra! Én is hallottam már a nyálkáról, és evidens, hogy merevvé tesz, mert ugye eltömíti a csatornákat. Ez eddig oké. Csakhogy a tüneményes bejegyzésedben alig beszéltél az indiai kajáról, a húsevésről meg pláne mélyen hallgattál! Miért is?

Az én ismereteim szerint az emberiség által ismert három legnyálkásítóbb kaja a hús, a tojás és a szója, de az igaz, hogy utána azonnal jön a tejtermék és a finomított gabona, illetve az édességek. Szóval mielőtt nagy tejmentességbe kezdenénk, először próbáljunk ki egy húsmentes hetet! Az is igaz, hogy a gyümölcs, zöldség és a csírák nem képeznek nyálkát (kivéve a banánt és a krumplit), illetve a hüvelyesek és az olajos magvak kisebb mértékben.

Nos, érdemes lenne azért elgondolkodni azon, hogy miért javasolja a Hatha-jóga Pradípika és a többi jógaírás a tej és a ghí fogyasztását. Induljunk ki abból, hogy a jógi már tulajdonképpen csont és bőr, mert nem nagyon eszik, és akkor is csak zöldséget és gyümölcsöt! Az ízületek ilyenkor kiszáradnak, és visszamerevednek, ugyanis olajozásra van szükségük. Persze a legjobbak a növényi olajok és a magvak, illetve az ezekből készült tejek (mandulatej, stb.), viszont ha más nincs, kis mennyiségű tejtermék is elmegy azért.

Persze ez nem azt jelenti, hogy amikor végre vegetáriánus lettél, akkor a diétádnak fagyiból, pizzából és fehérlisztből készült sajtos-vajas zsömléből kell állnia. Ekkor nem csak a merev ízületekkel, de a szüntelenül dagadó úszógumival is szembe kell nézned! Szóval fő az egyensúly, de a zöldségeket, mind nyersen, mind párolva azért előnyben részesíteném!

És akkor még egy szó az indiai ételekről: Ha egy átlag indiai étterembe bemész, biztosan olyat fogsz enni, ami nem fokozza a hajlékonyságodat. A legveszélyesebbek (és legfinommabbak is egyben): az összes sült étel (pakóra, szamósza, satöbbi), a panír (friss házisajt), a jó vajas naan (tömény fehérlisztből készült lángos) és a jó zsíros, szaftos öntetekben ázó sült zöldségek. A sima rizs nem olyan gáz, főleg ha eleget áztatták, a dálok se rosszak, és én mindig szoktam salátát kérni mellé, a szabdzsiból pedig főttet vagy pároltat fogyasztok inkább. Ja, és édesség nuku! Az a halál, abból él az egész indiai egészségügy (cukorbetegség, szívinfarktus, elhízás, rák stb.)

Szóval csak módjával a lakomával, és facsarjuk a zöld leveket továbbra is! Most viszont péntek este van, úgyhogy megyek, megnézem, van-e fagyi a hűtőben, mert ez a Chunky Monkey-kép ez nagy kedvet csinált hozzá! Tán csak holnap estig elmúlik a merevség :-)!

2 megjegyzés:

Durga Devi írta...

Mi a baj a szójával? Az csak egy babféle, nem? Én tofut szoktam enni időnként és szójaszószt használok. A szárított szójaporokat én sem szeretem.

Gauranga Das írta...

Kétféle szója létezik: az egyik a génmanipulált, a második a natúr. Az elsőt nem szívesen ereszteném rá a DNS-emre, a második pedig emészthetetlen. Igazából az angolok vezették be a fogyasztását Kínában az élelmiszerválság megoldására, de a szója majdnem olyan erősen nyálkásít, mint a hús.