2010. július 16., péntek

Mi a trendi?

GAURANGA DAS ÚTMUTATÓJA A TRENDISÉGHEZ

(FIGYELEM: Sznobok ne olvassák tovább, hanem klikk ide: pink.hu)

Általában nem szoktam újraírni a blogbejegyzéseimet, hanem útjára engedem őket úgy, ahogy kijönnek. Ez alkalommal azonban elgondolkodtam, mielőtt a "Bejegyzés közzététele" gombra kattintottam volna, próbálva felmérni az általa kiváltott felháborodás mértékét. Utána úgy döntöttem, hogy inkább jócskán lefinomítom az egészet, hogy ne tűnjön fikázósnak. Egyrészint nem szeretek másokat megbántani, főleg olyan esetben, ha csak felhergelem őket a blogposztommal, és kudarcot vall a pozitív értékek átadására irányuló törekvésem.

Másrészint tényleg nem akarom lebecsülni azokat a dolgokat, amik személyesen nekem nem jönnek be, mert attól még lehet bennük érték, hiszen mindenki másmilyen személyiség, és más utat kell bejárnia, hogy elérje a hőn áhított tökéletességet. Na mindegy, azért vágjunk bele, úgysem tehetek mindenkit elégedetté, mert az meg már csak egy népszerűséget hajhászó bulvár-blog lenne, valódi értékek nélkül.

Köztudott, hogy én a maradandó értékek híve vagyok, tehát az alábbi blogbejegyzésben a trendi, menő, stb. kategóriában nem feltétlenül olyan dolgokat fogok közölni, amelyek éppen a divathullám tarajain tündöklenek, hanem olyanokat, amelyeket én világéletemben értékesnek és követendőnek tartottam. Szembeállítva természetesen azokkal a dolgokkal, amelyeket sem most, sem a múltban nem favorizáltam, éás valószínűleg a jövőben sem fogok. A blogbejegyzés az egyéni álláspontomat képviseli, lehet lájkolni vagy tiltakozni, úgyis mindenki talál olyan "divatdiktátort", aki a neki tetsző cuccot isteníti. Ettől eltekintve felkészültem a tiltakozó kommentek tömkelegére. Na hát akkor lássuk:

Szerintem egyre trendibb kezd lenni a jóga és az egészséges életmód, aminek én felettébb örülök, nem csak azért, mert jót tesz a biznisznek, és én most szerencsére éppen nem Harley Davidson motorokkal kereskedek, hanem virtuális és verbális ostorcsapásokkal, valamint határozott igazító mozdulatokkal próbálom folyvást arra ösztökélni az embertársaimat, hogy a mindennapi rendszeres jógázást tegyék életük részévé.

Ennek a folyamatnak egy része a kifogások szüntelen özönével való szembenézés, de analitikusan most már odáig jutottam magamban, hogy igazából fölösleges a kifogásokkal foglalkozni. Annak, aki kifogásokat gyárt, el kell döntenie, hogy mit akar valójában, és nem én fogom eldönteni helyette. Ha jógázni akar, akkor ne pazarolja az energiáját a kifogások gyártására, hanem inkább merítsen egy kis pozitív inspirációt a blogbejegyzéseimből és a lelkesen gyakorló társai példájából, és ugorjon a matracára. Ha viszont csak "jógásnak akar látszani", mert az a trendi, és kelleti magát, vagy egy csomó dolgot előtérbe helyez, mert az adott pillanatban sürgősebbnek vagy fontosabbnak tartja a jógánál, akkor én abban nem vagyok partner. Majd szóljon, illetve jöjjön, ha igazából gyakorolni akar, és akkor abban segítek.

Szóval igazából trendi a jóga, például New York belvárosában mér lassan ciki kimenni úgy az utcára, hogy nem feszül a hátadon egy jógás zsák, vagy ebédszünetben nem arról társalogsz a kollégáiddal, hogy reggel milyen vinyásza vagy Mysore órán voltál, vagy este kihez mész jógára, és milyen ászanákkal küszködsz éppen, vagy miben értél el átütő sikert. A távolkeleten például nem kevesen reggel és este is beiktatnak egy-egy jógaórát. A szabadidejében pedig a parkban jógázik mindenki, lásd a fenti képet (Central park, New York).

Természetesen az is sikk, hogy blogot írjunk a jógás élményeinkről (kedvenc blogjaimba való betekintéshez klikk a jobboldali legalsó ablakban található bejegyzésekre). Nyilván a legtöbb jógás nem lesz olyan megátalkodott misszionárius tudatú blogger, mint én, mégis szórakoztató és tanulságos dolog elolvasni a gondolataikat, és emellett nekem is jó visszajelzés.

Szerintem sokkal cikibb a centiket méregetni, akár derékbőséget, akár és főleg karvastagságot illetően. Az eszeveszett fogyi, a step-aerobic, a spinning és az erőgépeken vagy éppen futógépeken történő izzadás, miközben a plazmatévére tapadva nézed a videóklippeket, vagy a többi edzőtársad alakját mustrálod az irigységtől sárga szószban forgó szemekkel, vagy saját magadat próbálod mutogatni a többiek előtt, ezek szerintem már elavult dolgok. A jógaórán például együtt lélegzünk, együtt gyakorolunk, de mindenki befelé figyel. Legfeljebb inspirációért néha odasandítasz a másikra, de a belső érzetekkel vagy elfoglalva, és a tanárnak a fejedben visszhangzó utasítását próbálod eggyé tenni a szíveddel.

A jóga azért a kedvencem, mert gyakorlatilag mindenkiben elkezdi felébreszteni a tudatosságot, és ez kihat a legtöbb ember étrendjére, életmódjára, társas kapcsolataira és teljes személyiségére. Tehát a jógától nem csak jobban fogsz kinézni, nem csak egészségesebb és fiatalosabb leszel, hanem jobb ember is leszel! Persze mindenkinek megvannak a maga jellemhibái, és ha kapaszkodik beléjük, akkor nehéz elengedni őket, de legalább egyre tudatosabbá válik róluk a jóga által, és egyre inkább kénytelen lesz szembenézni velük. Lehet, hogy ezért hagyják abba egyesek a jógát, mert nem állnak még készen a személyiségük feltárására?

Maradjunk a trendeknél. Szerintem vegetáriánusnak lenni is tök trendi, a jó kis magyaros disznótorosok meg grillpartik pedig már tökre nem menők. Ahimsza! A lúgosítás, a nyers ételek meg a vegetáriánus, vagy esetleg vegán étrend sokkal trendibb, harapj rá! Persze azért az anorexia szerintem nem menő, egy nő az legyen nőies, és lehetőleg egy férfit se fújjon el a szél! De ha lóg a háj a hasadon vagy a fenekeden, persze az sem túl trendi. A szálkás test sokkal jobban néz ki, de adjuk meg neki az éveket. Ha minden hónapban egy picit szálkásodunk, akkor harminc év múlva teljes GI Joe-testalkatunk lesz! Ha viszont két hónap alatt legyúrod magad, de fél év múlva megint elfolysz, annak sok értelme nem volt. Legyünk türelmesek, és tartsuk a formánkat!

Őszintén szólva a jógán belül is szerintem már nem trendi a limonádé relaxos-heverészős jóga, és biztos vagyok benne, hogy sokan, akik brutál erőnléti meg kardió-edzésekről szeretnének a jógára váltani, azért csalódnak benne, mert egy ilyen, tornából felmentetteknek kitalált órára tévednek be. Ami persze nem baj, és annak is mindig meglesz a közönsége, de szerintem a jógában az ember ne legyen elnéző önmagával szemben, ha kézzel fogható (és elmével tapasztalható) eredményekre vágyik. Hogy Bikram Choudhury egyik mondását idézzem: ha 100% eredményt akarsz, akkor 100% erőfeszítést kell tenni. "The right way is the hard way."

Szóval trendibbek azok az órák, amelyek után jóleső kábultásggal zuhansz bele a relaxációba, mivel az utolsó csepp erődet is beleadtad a légzésbe, a bandhába és a vinyászákba. Jó, nem arról van szó, hogy erőltetni kell, hanem inkább arról, hogy ne tarts vissza semmit. A túlzott óvatoskodás nagyon lelassíthatja az ember fejlődését, persze megértem, hogy vannak akik ráérnek egész életükben egy helyben toporogni, vagy oda-vissza ténferegni.

Először mindig a célokat kell tudatosan kijelölni. Ha az a célod, hogy hat év alatt elsajátítsd a hat Astanga-sorozatot, akkor meg tudom mondani, hogy ahhoz mit kell tenned. Ha viszont egész életedben csak az egyesnél akarsz maradni, akkor azt is meg tudom mutatni, mit jelent tisztességesen végigcsinálni az egyes sorozatot. Van, aki évekig úgy kel fel a savászanából, hogy milyen jót astangáztam, miközben az egész gyakorlás alatt egyetlen elfogadható vinyászát sem csinált.

Szerintem az is trendi, ha valaki a filozófiáról diskurálgat, de előtte érdemes alaposan megismerni India gazdag spirituális örökségét, és nem pusztán önjelölt guruk bölcsnek hangzó kijelentéseire hagyatkozva vitatkozni a semmiről. A filozófia egy komoly tudomány, elhivatottságot és tárgyilagosságot igényel, másképp csak jól hangzó ezó duma lesz belőle. És ha már itt vagyunk, pár évig én is pörögtem a New Age ezó-csakra-bioenergia-spirituális látnok-sámán világban, de szerintem már ez sem trendi. Azért azóta, hogy ezek a dolgok bejöttek Hungariba, csak-csak eltelt már tíz-húsz év, és van, aki még most is a TM-et, a Reikit, meg a pránanadit nyomatja, aurát fotóz, csakrákat nyitogat meg szellemeket idéz, esetleg regresszionáltat az előző életedbe. A sámánkodásról meg a tűzönjárásról nem is beszélve. Ezszerintem inkább a hippikultúrához illik, mint az Urban Mystic kultúrához.

A trendi, felvilágosult spiritualisták a bhakti-jóga hullámán lovagolnak, és kírtanoznak, tizenkét órákat alkalmanként. Körül lehet nézni a Facebook-on, én húsz esemény-meghívóból legalább tíz kirtan-meghívót kapok a világ különböző pontjaira. Helyette a jó magyar polgárotthon nézi a focit a plazmatévén és a vuvuzelát hallgatja. Ideje átállni az Óm-ra és elmerülni a mantrák misztikus hangzásvilágában! Be is illesztem ide a végére az egyik kedvenc Hare Krisna - zenei videómat.

Nincsenek megjegyzések: