2010. július 15., csütörtök

A titkos összetevő

A múlt héten az egyik jógaóra után együtt ebédeltünk néhány jógással az Atmában. Aki járt már ott, az tudja, hogy jó a konyhánk, én például általában mindent megkóstolnék, ami a pultban van, csak ugye van egy mennyiségi határ, úgyhogy kénytelen vagyok a legvonzóbban kinéző egy-két fogással beérni.

Nos, amikor leültünk, akkor egyből nekem estek a lányok, hogy azonnal áruljam el, milyen drogot kevernek a krisnások az ételbe, ami függőséget okoz. Ugyanis amikor nálunk esznek, akkor utána még két-három napig krisnás kaját ennének, és nem jó nekik semmi más. Biztos valamilyen titkos drog van az ételben, és ezt ne is akarjam tagadni.

Mellesleg mindkét leányzó indiai koszt-mániás, és más indiai éttermekben is szokott étkezni, de egyöntetűen azt állították, hogy sehol sem ugyanilyen az ételek íze, és még a fűszerezés, meg az étteremben keringő illat is teljesen más, és utánozhatatlan. Sőt, még ha otthon is megpróbálják reprodukálni, akkor sem sikerül nekik.

Óvatosan azzal kezdtem, hogy a legtöbb indiai étteremben mindent telenyomnak hagymával meg fokhagymával, amik nagyon erős fűszerek, és minden más ízt elnyomnak. A krisnások ugye nem esznek hagymát és fokhagymát, hanem aszafoetidával, vagyis hinggel helyettesítik, ami hasonló ízű, de nem olyan erős fűszer. Indiában is, ha étterembe megyünk, külön szólni kell, hogy nem kérünk bele hagymát és fokhagymát, de persze csilivel még ilyenkor is telenyomják, főleg Dél-Indiában. Ennek hatására az ember az első falat után helyi érzéstelenítést tapasztal a szájüregében, és simán mehetne gyökérkezelésre, vagy akár állkapocs-plaszitkára is :-).

Szóval a hagyma és a fokhagyma tamaszikus, mondhatni paraszt-fűszerek, a jóféle disznótoros is ugye ezekben dúskál. Ha viszont kihagyod az étkezésedből, akkor jobban fogod érezni az ételek természetes ízét, és a gyengédebb fűszerek aromáját. Ebédlőtársaimat persze nem elégítette ki ez a válasz, mert váltig kötötték az ebet a karóhoz, hogy biztosan kell lennie valamilyen titkos összetevőnek, mert csupán az, hogy nincs benne valami, nem okozhat függőséget.

Erre megkérdeztem, hogy látták-e a Kung Fu Panda című filmet. Abban volt ez a motívum, hogy a Panda apukája tudta a legfinomabb nudlilevest csinálni a városban, és mindenki azt hitte, hogy van egy titkos összetevője, amit senkinek nem árul el. Később kiderült, hogy a titkos összetevő a szeretet volt, vagyis az odaadás, a lelkesedés, amivel a levest készítette. A Kung Fu Panda elment egy mesterhez, hogy ő legyen a legjobb harcos, de önbizalmi gondokkal küszködött. Végül a mester neki adta a "Sárkány tekercset", amiben elvileg titkos tanítások találhatók, amelyek által a megszerzőjük lesz a legyőzhetetlen "Sárkány-harcos". Amikor Po, a panda kinyitja a titkos tekercset, akkor csak egy üres papírt talál, és eszébe villan apja tanítása: nincs titkos összetevő, a titkos összetevő a szívedben van.

Visszatérve az ebédre, illetve a praszádamra (Kirsnának felajánlott ételre), mert most már áruljuk el, hogy arról van szó. A titkos összetevő ugyanis a szeretet és az odaadás, amivel az ételeket elkészítjük és felajánljuk Krisnának. Ezáltal az étel meg lesz szentelve, és megtisztítja annak a szívét, aki megeszi. Srila Prabhupada azt mondta, hogy a praszádam a titkos fegyver, mert azokra is hat, akik nem hisznek Krisnában vagy az egész védikus eszmerendszerben. Nos, a fentiek alapján a hatás tapasztalható.

És még egy nem mellékes gondolat, amit viszont a gyakorlásunk tökéletesítésére fordíthatunk. Ha te akarsz lenni a legjobb jógás (persze képletesen fogalmazva, mert itt a nagyságot nem a tudás vagy a képességek összemérése alapján állapíthatjuk meg, a nagyság belülről fakad), akkor meg kell szerezned és ki kell fejlesztened a 100%-os eltökéltséget, hogy sohasem adod fel az erőfeszítést, és nagyon alaposan, könyörtelenül oda fogsz figyelni minden egyes vinyászára és légzésre, bandhára. Talán egy külső fokmérője lehet a nagyságnak a jógában, az pedig az alázat. Akármilyen ügyes is valaki technikailag, akármilyen felkészült filozófiailag, ha nincs benne az alázat, és az egó szintjén mozog, viszonyul másokhoz, akkor még nem érte el a valódi nagyságot.

Szóval étkezzünk az Atmában és gyakoroljunk rendíthetetlenül!

Nincsenek megjegyzések: