2011. május 25., szerda

6 tévhit - vagy mégsem?

Szöszkeboszi ismét adja a témát, egészen jó írásai vannak, mindenkinek a figyelmébe ajánlom a blogját! Nekem annak ideján András hívta fel rá a figyelmemet, és még a végén lehet, hogy össze is találkozunk a blog szerzőjével egy astanga-órán!


Nos, akkor először következzék 3 tévhit a diétáról, amelyekre pár jógikus gondolattal reagálnék. Az eredeti cikket itt olvashatjátok el.


1. Este 6 után nem szabad enni


Nos, ha valaki fogyni akar és nem végzett intenzív edzést dél és este 6 között, akkor valóban jobb megfogadni ezt a tanácsot. Az esti nagy evészet megnehezíti az éjszaki pihenést és regenerálódást, viszont a tápanyagok jó része (főleg a zsír és a szénhidrát) bizony lerakódik a kis raktárainkba. De! Tételezzük fel, hogy 12 vagy 1 körül megebédeltünk, és utána 3-4 óráig nem ettünk semmit, mert ugye jógaórára készültünk. Este 9-kor vége az órának, 10 óra, mire hazaérünk. Ekkor már több, mint 9 órája nem ettünk, az anyagcserénket viszont felpörgettük egy jó kis 1000 kalóriás Hot Ashtangával. Ilyenkor azért nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha nem bírunk éhesen lefeküdni. Viszont nem árt, ha zsíros és szénhidrát-dús ételek helyett könnyű levessel, párolt zöldséggel, esetleg némi sovány tejtermékkel zárjuk a napot. Az esti fehérjeturmixok fogyasztása például még elő is segíti a fogyást, nemhogy hízlalna.


2. "A szüleim kövérek, én is az leszek" 


A jóga azt tanítja, hogy a külső nem minden. De attól még lehetnek egy jógásnak is elképzelései arról, hogyan szeretne kinézni. Az én véleményem szerint a genetikai faktorokat maximum 30%-ban tehetjük felelőssé a testsúlyunkért és a kondíciónkért. A többi diéta és gyakorlás kérdése. Szóval nem fölösleges az erőfeszítés, főleg azért, mert a jóga hatása nem merül ki az alakformálásban. Esetleg pontosan  a mindennapos gyakorlás során tanuljuk meg elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk.


3. "Előbb szálkásítok" 


Ez itt most arra vonatkozik, hogy ha valaki a jóga helyett inkább valami csodadiétát vagy csodakapszulát választ. A jóga és a testsúly között semmilyen összefüggés nincs, abban az értelemben, hogy egy kövér ember esetleg nem kezdhetné el. Viszont a rendszeres jóga nem csak kalóriát éget, hanem a hormonális működésünket és az étvágyunkat is szabályozza, szóval szerintem éppen hogy az a pénzkidobás és időpazarlás, ha valaki egyedül a csodadiéták vagy a kapszulák erejében bízik, aminek a hatását pedig a jógával remek módon meg lehetne támogatni.


Most pedig a három tévhit az edzésről (eredeti cikk itt):


1. Az izomlázra ré kell dolgozni!


Érdekes dolog ez az izomláz-téma a jógában. A tapasztalat egyértelműen az, hogy akkor kapunk izomlázat, ha szokatlan terhelés ér bennünket, ami nem nagyon fordul elő, ha már beleszoktunk egy gyakorlatsorba. Ha valami azért fáj, mert némileg túlerőltettük, akkor viszont a további erőltetésre komolyabb sérüléssel reagálhat a testünk. Szóval tudni kell, hogy hol a határ. Vagyis teljesen igaz, hogy más jellegű, relaxálóbb terhelésre van ilyenkor szükség, és időt kell hagyni a regenerációra. A kondíció nem igazán a terheléstől épül fel, hanem az utána következő regenerációs időszak készíti fel a szervezetet a következő terhelés jobb elviselésére. 


2. Az ember azért sportol, hogy lefogyjon


Legfixebb jógás tanítványaim általában már akkor tökéletes alakkal rendelkeztek, amikor elkezdtek jógázni, így nyilván mélyebb motivációt kellett találniuk, mint a "szépségért meg kell szenvedni" szlogen. Egyébként is, általában jobban boldogul az ember, ha a pozitív tényezőket helyezi előtérbe, ahelyett, hogy azon nyűglődne, hogy "Földig ér a hasam a csaturangában", "Nincs erő a karomban", "Merev vagyok, mint a bot" stb. A jóga úgyis a legjobbat fogja kihozni belőlünk, minden szinten. Gyakoroljunk a gyakorlás kedvéért, és ne ragaszkodjunk a külsődleges eredményekhez! Krisna is ezt mondta.


3. Ha sportolni kezdek, többet eszem


Na ez például a jógánál nem is igaz, mert annyira jól beszabályozza az anyagcserénket, hogy pontosan annyit fogunk enni, amennyire szükségünk van. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit! A jóga a vegetáriánus étrendet ajánlja, de ehhez ragaszkodva is könnyen megeshet, hogy üres kalóriákkal töltjük meg a hasunkat a napi étkezések során (péksütemény, kenyér, tészták, édességek, zsíros tejtermékek, édes gyümölcsök, cukrozott italok stb.) Ha tudatosabban ráállunk az egészségesebb, tartalmasabb alapanyagok fogyasztására, akkor azt a szervezetünk jobb állóképességgel, jobb külalakkal,  jobb közérzettel és gyorsabb regenerálódással fogja meghálálni. Személyes kedvenceim: mindenfajta friss csíra, frissen préselt zöldségelevek, indiai dálok, gyömbér, avokádó, olíva, a saláták általában, levesek (tészta nélkül), prököletlen magvak, köles, amaránt, gyümölcsök, sovány tejtermékek, algák. 

Nincsenek megjegyzések: