2011. május 1., vasárnap

A prána

Sokszor esik szó a pránáról a jóga gyakorlásával kapcsolatban, de tudjuk-e, hogy mi az? A következőkben néhány alapinformációt ismertetek a pránával kapcsolatban. 


A prána az univerzális életerő, egy mindent betöltő kozmikus energiamező, amelynek fő alkotóeleme az éter (ákása). Ezáltal képes kapcsolatba hozni a finom fizikai testet (melyet az elme, intelligencia és az egó alkot), valamint a durva fizikai testet (melyet a föld, víz, tűz és levegő alkot). A prána öt fő típusa: prána, apána, udána, szamána és vjána.


1. Udána-váju (felfelé áramlik): Az életenergia minőségi és mennyiségi átalakítást végző aspektusa. A test növekedését, a két lábon állás, a beszéd, erőkifejtés, lelkesedés és akarat működését is irányítja. Az egyik fő irányító energia, amely által fejleszthetjük a tudatosságot a durva- és a finomfizikai testről. A köldöktól a fejig irányítja az energiát, működésének központja a torok.


2. Prána-váju ('tovább-áramló' prána): A táplálék és ital felvételét irányítja. A belégzést, a szív működését, az érzékszervek tapasztalásainak befogadását és a mentális tapasztalatokat irányítja. Természetében előrehajtó, serkentő hatású. Azt az alapvető energiát szolgáltatja, amely az életben való tevékeny tettekhez alapvetően szükséges. Az energia fejtől lefelé, a köldökig történő áramlását irányítja. Működésének központja a szív.


3. Szamána-váju (egyensúlyozó prána): A test perifériás részei felől annak belseje felé áramlik. Az emésztés minden szintjéért felelős. A gasztro-intesztinális rendszerben az étel megemésztésén dolgozik. A tüdőben a levegőből veszi fel a pránát és az oxigént. Az elmében homogenizálja és megemészti a tapasztalatokat, legyenek azok érzékszervi, érzelmi vagy mentális jellegűek. Az egész testtől vissza a köldökig irányítja az energiát. Működésének központja a köldök.


4. Apána-váju (lefelé és kifelé áramló prána): A kiválasztó és reproduktív folyamatok minden formáját ez a prána irányítja (ürülék, vizelet, sperma és menstruum ürítése, gyermek világra hozatala, és a kilégzés). Mélyebb szinten a negatív érzékszervi, érzelmi és mentális tapasztalatok megszüntetését, feldolgozását irányítja. Az immunrendszer alapját képezi. Működése a köldöktől a gyökér-csakráig terjed. Működésének központja a végbélnyílás.


5. Vjána-váju (kifelé ármaló prána): A test belseje felől a perifériás részek felé áramlik.A keringást irányítja annak minden szintjén. A táplálék, a víz és az oxigén testben történő mozgásáért felelős. Mozgásban tartja az érzelmeket és a gondolatokat az elmében. Mozgásban tart és energiával lát el. Minden más pránának a működését segíti. Az egész testre kiterjed a hatása. A köldök felől az egész test irányába hat. Az egész testben helyezkedik el.

Nincsenek megjegyzések: