2011. május 2., hétfő

A prána és a nádík



Nézzünk most egy összefoglaló táblázatot az ötféle prána működéséről:




Váju Elem Szimbólum Szín Érzékszerv Funkció
Udána Éter Bindu Sötétlila Hallás Kommunikáció
Prána Levegő Kör Kékesfekete Tapintás Belégzés, táplálék-bevitel
Szamána Tűz Háromszög Vörös Látás Emésztés
Vjána Víz Félhold Ezüst Ízlelés Mozgás, szaporodás
Apána Föld Négyzet Sárga Szaglás Kiválasztás



A prána állapotváltozásai és működése különböző tudati állapotokat (csitta-vritti) hoz létre. Éppen ezért a jógában fontos a prána áramlásának tudatosítása és kontrollálása. A jóga-ászanaákkal megtisztítjuk a durva fizikai testet és a nádíkat a szennyeződésektől, a pránájámával pedig megtanuljuk uralni és irányítani a prána áramlását. Az elme kontrollálása csak akkor lehetséges, ha sikerül a pránát az uralmunk alá vonni.



Az ember energia-rendszere


A prána ún. nádíkban, energiacsatornákban kering. 72000 nádíról tesz említést a Hatha-jóga Pradípiká, de más források még többről beszélnek. A három fő nádí az ídá (Hold), Pingalá (Nap) és a Szusumná (központi energiavezeték). A szusumná a múládhára csakrától, vagyis a gerinc alsó végétől indul, és a fejtetőn végződik. Az ídá a bal orrlyukban kezdődik, majd az ágjá (harmadik szem) csakra bal szirmán halad át, és a gerinc körül csavarodva a múládhárában egyesül a szusumnával, illetve a Pingalával. A Pingalá a jobb orrnyílásban ered és az ágjá jobb szirmán keresztülhaladva szintén a gerinc körül csavarodik, mint egy spirál. A három fő csatorna hat helyen kereszteződik, itt alakul ki a hat fő csakra (a hetedik a fejtetőn található koronacsakra).


Az átlagos tudatállapotú ember pránája a Nap- és a Hold-vezetékben kering bizonyos időszakaszonként váltakozva. Ezért néha a bal, néha pedig a jobb orrlyukunk szelel jobban. A jógi célja a két vezetékben keringő prána kiegyensúlyozása, majd leblokkolása, és a prána bejuttatása a szusumnába, a központi enerigvezetékbe. Ez a gyakorlat elősegíti a Kundaliní energia felébresztését, amely képes felemelni a tudatosságot a koronacsakrába.


A további tizenkét fő nádí a következő:


Gándhárí - a bal szemet és a köldökcsakrát köti össze
Hasztídzsihvá – a jobb szemet és a köldökcsakrát köti össze
Pusá – a jobb fület és a köldökcsakrát köti össze
Jasaszviní – a bal fület és a köldökcsakrát köti össze
Alambusá – a szájtól a gátig tart, s köldököt is érinti
Kuhú – a köldököt és a nemi szervet köti össze
Sankhiní – a gát és a torok között fut
Szaraszvatí – A köldök és a nyelvcsúcs között
Váruní – A köldöktől a Kundaliní székhelyéig
Pajaszviní és Súrá – a különböző források más és más elhelyezkedést említenek, de a gát és a köldök területét valószínűleg érintik. 


Elképzelhető, hogy a fő nádík megegyeznek a kínai orvoslásban ismert fő meridiánokkal. A meridiánok általában keresztülhaladnak a test összes ízületén, és az ujjkörmökön, illetve a lábujjak körmein végződnek. A tudatos légzés és a bandhák segítségével a különböző ászanákban különböző módon tudjuk irányítani a prána áramlását. A hat fő csakra azokon a pontokon alakul ki, ahol 21 nádí keresztezi egymást.

Nincsenek megjegyzések: