2011. május 31., kedd

Térdre borulva...

Úgy látom, elérkezett az idő, hogy a derék után a térdről is értekezzek, bár korábban már volt szó erről a témáról. Ugyanis ez a második leggyakoribb sérülési terület az astangások körében, de nem csak nálunk, hanem szinte minden sportban, ahol a lábát használja az ember. A következő kommentre reagálnék ebben a bejegyzésben:

"Terdproblemakkal kapcsolatban kerdeznek. Kb 8 eve mutottek a terdemet, a keresztszalagom teljesen szet volt menve, az inbol kivagtak egy darabot, az lett helyette, egy nagy csavarral. Attol eltekintve, hogy megerzem az idojaras-valtozast, nem okoz kulonosebb problemat, de nem tudom erdemes-e ashtangazni igy? Virabhadrasana vagy peldaul Utkatasana ezert annyira nem kedvencem, de mondjuk a Marichyasana D-vel nincs semmi gondom. Nagyjabol masfel eve jogazom, hatha es ashtanga jogat, a hathaban neha bizonyos pozoknal nem esik jol a hosszu kitartas. Koszi! Udv, Vera "

Kedves Vera! Én azt ajánlom, hogy hagyd ki, vagy módosítsd azokat a pózokat, amelyekben fájdalmat érzel, és vegyél bele a gyakorlásodba olyanokat, amelyek erősítik a térdet, például az egylábas álló egyensúlyozó pózok. A térdnek nagyon sokféle sérülése lehetséges, mivel négy szalag van benne. Ezen kívül a porcfelületek megkophatnak vagy leválhat róluk egy darab, ami gyulladást okoz az ízületi kamrában. A te esetedben úgy látszik, hogy a behajlított térdes terhelés nem esik neki jól, gondolom a csavar miatt, és mert a betoldott ínszalag rugalmassága nem egyezik meg az eredetiével. 

Úgyhogy a hajlított térdes álló pózok helyett inkább gyakorolj egyenes térdes féllábas pózokat, pl. ékapáda-dhanurászana, mérlegpóz, vriksászana, garudászana stb. Persze ha a napüdvözlet és a vinyásza közben nem okoz gondot a térd behajlítása, akkor azok benne maradhatnak. Ilyen esetben az egyéb térdhajlítós sportok sem annyira ajánlottak (kerékpár, futás, step aerobic, labdajátékok stb). Az úszás esetleg jó lehet.

Még egy pár szót ejtsünk a térd-sérülésekről. A térdben van egy belső és egy külső szalag, amelyeket főleg a lábszár és a combcsont egymáshoz képest történő elcsavarásával terhelünk. Ez történik a féllótuszos pózokban is, főleg, ha a csípőnk nem eléggé mozgékony. Az elülső keresztszalag a térd kiegyenesítésekor feszül meg, és magakadályozza a hiperextendációt. Sajnos sok jógásnál, akiknek egyébként nem volt konkáv a térde, több év gyakorlás után ez is kialakulhat. Az elülső keresztszalag szakadását általában mechanikai trauma idézheti elő, és ha elszakad, akkor műtétileg pótolni szokták egy ínszalaggal. A hátulsó keresztszalag sokkal ritkábban sérül. 

A gyakoribb probléma a szakagok időnkénti húzódása, ami csak részleges, esetenként mikro-szakadásokat jelent, de kettő dolgot előidézhet: az egyik a porckopás a rendellenes terhelés miatt, a másik pedig az ízületi gyulladás, ami folyamatos fájdalommal jár. A gyulladást MSM-C-vitamin-alga kombinációval érdemes kezelni. Külsőleg a Mahanarayan olaj nagyon jó rá. A gyakorlásunkat természetesen módosítani kell, különben fokozódik a gyulladás és a porckopás. 

Ha megkopott valamelyik meniscus, akkor azt hyaluronsav-injakcióval szokták kezelni, ami egész jól működik időnként. Emellett glükozamint és chondroitin-szulfátot szedetnek a beteggel, mivel ezek hozzájárulnak a porc szintéziséhez. Porcleválás esetén azonban megint csak laporoszkópiás műtéti eljárás a megoldás, mert a levált porcdarabot jobb eltávolítani. Különben tovább koptatja az ízfelszíneket és állandó gyulladást okoz. 

A húsmentes diéta és a lúgosító étrend, valamint a zöld turmixok, a bűzafű és az algák fogyasztása javasolt az ízületi problémák esetén. Legalább kúraszerűen pár hónapig, de tartósan is rá lehet állni. Az ezoterikus okokra most nem térek ki részletesen, de érdemes végiggondolni, hogy miért kényszerít bennünket térdre a sors, milyen elképzelést kellene feladni, amihez túlzottan ragaszkodunk. A térd az alázat szimbóluma. Gyakran nem merünk szembenézni saját egónkkal, inkább hagyjuk, hogy évekig fájjon a térdünk. De ezt a spirituális témát nem erőltetem most annyira, mert mindenkinek ez a legnehezebb része, ennek az egyensúlyba hozatala. 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Koszonom a valaszt! Erdekes, amit irtal, megfontolom.( Az orvosom regebben az uszas mellett a bringat is javasolta. Es barmennyit megyek barmilyen terepen, tenyleg jo.) A psziches okokban en is hiszek, mondjuk az en esetemben egy jo tempoju kosarlabdameccs volt az ok. Udv, Vera