2011. május 17., kedd

Kövér ember - boldog ember?

Fogyiblog 7. rész - most jön a neheze! Tíz éve foglalkozom életmód-tanácsadással és terápiával is, és arra jöttem rá, hogy a legtöbb ember számára nagyon nehéznek bizonyul az, hogy változtasson a szokásain és a mentalitásán. A jóga-tanok alapján is tudjuk, hogy milyen erőteljes hatással van az elme működése a testre, és az anyagcserére is. Vagyis a táplálkozási szokásainkat java részben a neveltetésünk és a berögzült rutinok határozzák meg, illetve az érzelmi működésünk is nagyon fontos szerepet játszik benne. 


Röviden leszögezhetjük, hogy a jelentős túlsúllyal rendelkező emberek érzelemvilága általában nem kiegyensúlyozott, de ez ugyanúgy igaz az alultáplált, anorex emberekre is. Nem térek itt most részletesen ki az anorexiára és a bulímiára meg az egyéb étkezési zavarokra, ugyanis ezekben az esetekben nagyon fontos a megfelelően képzett pszichológus segítsége. De azért azt ne feledjük, hogy azok a túlsúlyos emberek is rendelkezhetnek diszharmonikus érzelmi mintákkal, akiket pszichátriai értelemben egészségesnek tekintenénk.


Mik azok az érzelmek és szokások, amelyek túlsúlyhoz vezetnek: falánkság, irigység, mohóság, birtoklási vágy, lustaság, félénkség, a biztonság iránti vágy, szeretethiány vagy szeretetéhség, az érzelmek kifejezésére való képtelenség, illetve az a vágy, hogy többet kapjunk, mind amennyit hajlandóak vagyunk adni. Arra is hajlamosak lehetünk, hogy a sérelmeinket sokáig dédelgessük magunkban, és nehezen tudjunk megbocsátani másoknak. 


Szóval nézzünk körül, vagy üljünk le egy terápiás szakemberrel beszélgetni az életünkről. Az ember könnyebben belefog egy diétába vagy elmegy egy párszor sportolni, vagy bedobál egy csodakapszulát, mint hogy rendbe tegye az érzelmi életét és  feloldja a kapcsolataiban lappangó feszültségeket. Néhány konkrét javaslat: 


1. Küzdjük le a lustaságot! Ha választhatsz, hogy eddz vagy ne eddz, csakis az elsőt válaszd! Fegyencedzés, minden nap! És itt most ezt arra értem, hogy az elménket be kell zárni a magánzárkába, és nem hagyni, hogy lebeszéljen az edzésről vagy a jógáról (merthogy meccs van, merthogy meghúztam magamat, merthogy várnak a haverok stb. stb.)


2. Le a nasival! Minden olyan ételt ki kell tiltani a háztartásunkból, aminek nincs valós tápértéke! Úgymint: édességek, csoki, cukorkák, kekszek, cukrozott üdítők, ropi, csipsz, popcorn és minden egyéb rágcsálnivaló.


3. Kedzjünk el adakozni és jótékonykodni! Az első lépés lehet a gardróbunk kiürítése, és az összes olyan cucc kiszanálása, amit egy éven belül nem használtunk. Nem árt, ha adományokat ajánlunk fel valamilyen nemes célra, és ha karitatív munkában veszünk részt. Persze ettől önmagában nem fogunk lefogyni, hacsak nem fát vágunk naphosszat a fóti gyermekfaluban :-), de az érzelemvilágunk jobb fényre derülhet, sőt, rájöhetünk, hogy vannak olyanok akik sokkal jobban nélkülöznek mint mi, és nem az a legnagyobb problémájuk, hogy nem fér be a kaja a hűtőszekrényükbe.


4. Végezzük el a megbocsájtás-meditációt! Készítsünk listát az össze emberről, akivel kapcsolatban sérelmeink vannak, és őszintén, tiszta szívből bocsássunk meg nekik, és fogadjuk őket a szívünkbe!


5. Kezdjük e kimutatni az érzelmeinket! Ha teszik valami vagy valaki, akkor mondjuk meg! Ha nem, azt se fojtsuk magunkba! Kommunikáljunk őszintén, és tegyük boldoggá azokat, akiket szeretünk. Vannak, akik azt gondolják, hogy a szeretet egy passzív dolog, egy érzelem. Szerintem pedig egy aktív dolog, és sokkal több jelentősége van annak, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni azért, akit szeretünk, milyen áldozatot vállalunk, vagy miről mondunk le érte, mint a szavaknak.


Remélem, ez a pár ötlet segített, de azért ne feledjük, hogy az érzelmeink rendbehozatala önmagában még nem fogyaszt le, úgyhogy az előző pontok változatlanul érvényben vannak. A jóga egyébként hasznos eszköz lehet az érzelmi életünk kiegyensúlyozásához is. Őszintén szólva a rendszeresen jógázok között nem sok kövér embert láttam, tehát vagy lefogytak, vagy elmenekültek :-). 

Nincsenek megjegyzések: