2011. május 27., péntek

A jó, a rossz és a szép

Nem újdonság, hogy az, amit a divat szépnek tart, nem mindig nevezhető igazán egészségesnek. A tűsarkú cipőről (ami egyébként idén ismét divat) már sokan elmondták, hogy mennyire káros, én most egy másik jelenségről szeretnék értekezni, mégpedig a "pucsításról", vagyis a hiperlordotikus testtartásról. Sokan, főleg a lányok, úgy gondolják, hogy ha kitolják a feneküket hátra, és előrebillentik a keresztcsontot, akkor jobban fognak kinézni hátulról, mert karcsúbbnak tűnik a derekuk és gömbölyűbbnek a fenekük. Többek között a tűsarkú cipőben járás is elősegíti ezt a folyamatot, de a legtöbbeknél szerintem helytelen megszokás kérdése ez a rossz tartás, és éppen ezért lehet rajta változtatni.


Nos, először nézzük meg, hogy mi történik, ha valaki folyamatosan így tartja a derekát? A keresztcsont nem csak előrebillen, de a fölé nehezedő felsőtestünk súlya bele is nyomja a keresztcsontot a két medencelapát közé, és a szakroiliakális ízület gyulladása, fájdalmai is kialakulhatnak. Vélhetőleg a csípőízületünk is természetellenesen terhelődik járás közben, és  hajlamosak leszünk kifelé fordítani a lábfejünket, aminek következtében viszont harántsüllyedés alakulhat ki, illetve túlterhelődnek a belső térdszalagok. És ez csak a lábakra gyakorolt hatás!


A medence függőleges helyzetét az iliacus és a psoas izmokkal tudjuk megtartani. Ezen kívül részt vesz benne a hasfal, az alsó gerinctartó izmok, és a medencefenék izmai is, vagyis minden izom, amit a bandhák közben használunk. Ha kiengedjük a bandhát, és engedjük előrebillenni a medencét, akkor a hasfalunk is megereszkedik, és a hasi, valamint a kismedencei szervek is előreesnek. A belső nemi szerveknek és az emésztőszerveknek is szükségük van arra a felfelé irányuló nyomásra, amit a bandhák okoznak, és aminek hatására a keresztcsont függőleges marad, illetve a gerincünkkel jól meg tudunk nyújtózni fölfelé. 


Ha engedjük a medencét és a hasfalat előreesni, akkor a kismedencei szervekre lefelé irányuló nyomás nehezedik, ami lányoknál méh-petefészek problémákat idézhet elő, fiúknál pedig here- és lágyéksérv az esélyes, illetve prosztata-problémák is kifejlődhetnek. Plusz mindkét nemnél a vastag- és vékonybél renyhesége, aranyér, máj- epe, gyomor és egyéb bántalmak is kialakulhatnak. És mindez csupán azért, mert rossz a tartásunk! persze párhuzamosan egy csomó más tényező is hozzájárulhat, de ezt sem érdemes elhanyagolni. 


A medence előreesése az egész gerincoszlop statikáját is megváltoztatja: a derekunk előreesik, ami kapásból kedvez a porckorong-sérv kialakulásának. A hasizmok és az alsó hátizmok ugyanis együttes aktivitással tudják csak megtartani a megfelelő távolságot az ágyéki csigolyák között. A gerinc háti szakasza ugyanakkor kompenzálásképpen meggörbül, és az előreeső has mellett még a fejünket és a vállainkat is lógatni kezdjük. Persze különböző gerincek vannak, és nem mindenkinél jön elő az összes probléma. De a tendencia általában ilyen irányú. Ez a testtartás megakadályozza a helyes légzést, a bordakosár tágulását és a rekeszizom aktív használatát. Így az összes sejtünk anyagcseréje kárát látja a dolognak.


Sok embernél ezt az állapotot a hasra rakódó túlsúly vagy a terhesség idézi elő, mivel a nehéz has előrehúzza a derekukat. A probléma azonban szülés után vagy a lefogyást követően is megmaradhat, mivel a gerinc megszokja a helytelen tartást, és a gerinc tartóizmai hozzászoknak a rendellenes állapothoz. Persze sokan anélkül is rosszul tartják magukat, hogy túlsúlyosak lennének, vagy gyengék lennének a hátizmaik. Ez a rossz tartás a sok ülés miatt is kialakulhat, vagy ülés közben fokozódik. Még a fekvés közben is megakadályozza a gerinc megfelelő ellazulását. 


Mit lehet tenni? A jóga és a pilates nagyon sokat segíthet, mivel mindkettőben a bandhában részt vevő izmok tudatosítására és erősítésére helyezzük a hangsúlyt. És egy jó szemű oktató könnyebben észreveheti ezt a tendenciát, mint amennyire mi saját magunk látjuk a hátunk közepét. Az egyenes derék elengedhetetlen az ászanák helyes technikai kivitelezéséhez is, és lehet, hogy ennyiben ez a jelenség is kapcsolódik a tegnapi blogbejegyzéshez, hiszen előrebillentett derék esetén nem igazán fognak működni a bandhák, és könnyen előjöhetnek a tegnap tárgyalt problémák. Persze mindenkinek más a gerince, és van olyan is, akire nem jellemző a hiperlordózis, mégis helytelenül gyakorolja az ászanákat. 


Nem csak gyakorlás közben, de a napunk többi részében is, járás, ülés, állás, fekvés közben is próbáljuk tudatosítani a keresztcsontunk és a medencénk helyzetét, és ha kell, billentsük vissza függőlegesbe! Két azonnali esztétikai effektussal is számolhatunk: egyrészt magasabbak leszünk pár centivel, másrészt eltűnik a domborodó has, és egyből csinosabbnak és karcsúbbnak fogjuk érezni magunkat! A helyes gerinc-tartásnak persze van egy csomó hatása, amit az érzelmeinkre és a jellemünkre fejt ki (a helytelennek is), de ez talán majd egy másik blogbejegyzés témája lesz.

Nincsenek megjegyzések: