2011. május 21., szombat

Mire jó a masszázs?

Fogyiblog 8. rész - lefogyhatsz-e masszázzsal? A masszázs nagyon jó dolog, ezt mindenki tudja. Ez a legősibb gyógymód, és igazából egy passzív mozgásterápia, mondhatni, a lusta emberek sportja. De érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit tud, és mit nem. Önmagában a masszázstól lefogyni nem igazán lehet, mint ahogy a többi módszernél is láttuk - a különböző fogyasztó módszerek együtt hatékonyak igazán, és nem helyettesítik egymást. 


Így a masszász sem helyettesíti a jógát vagy a testmozgást, a diétát, illetve nem befolyásolja olyan módon az anyagcserét, mint a különböző fogyasztó készítmények. Viszont nagyon jó kiegészítője a jógának vagy egyéb sportnak, mivel ellazítja az izmokat, bizonyos masszázsfajták még az ízületek mozgási határait is növelik (pl. Thai masszázs vagy Kalari). A reflexpontok masszázsa sem utolsó, mert azáltal befolyásolni lehet a szervezet energetikai működését, illetve serkenteni lehet bizonyos belső szervek és mirigyek működését. 


Nem titok, hogy egy túlsúlyos ember energiacsatornái el vannak záródva, és nagyon sok bennük a salakanyag. Jó sok és jó alapos masszázzsal ezeket a blokkokat ki lehet oldani és a méreganyagok egy részét is ki lehet vezetni. Egyes emberek izomlázat is éreznek masszázs után, sőt, olyanról is hallottam, akinek kék-zöld foltok voltak a testén (na ez már nem biztos, hogy szükséges...). Minden esetre az izomlázról ne gondoljuk azt, hogy bizony itt is annyi kalóriát égettünk el egy masszázs alatt, mint egy Hot Ashtanga-órán. Inkább arról van szó, hogy a tejsav lerakódott az izmokban, mivel nem volt meg a masszázs közben a megemelkedett kardió és vérkeringés, ami elszállította volna a salakanyagokat az izmokból. 


A kardió és az állóképesség egy fontos dolog, nem csak a fogyáshoz, hanem az általános egészséghez is, és a rendszeres sport sokkal jobban megemeli az alapanyagcserét, mint a rendszeres masszázs. Tehát ez utóbbi csupán kiegészítő terápia lehet, és nem erősíti meg a szívet olyan mértékben, mint a testmozgás.


Ne feledkezzünk el a masszázs méregtelenítő hatásáról sem, mert az viszont jelentős, és a múltkori, érzemi tényezőkről szóló bloghoz kapcsolódóan fontos megérteni, hogy minél jobban ellazul a páciens, annál jobban el tudja engedni a nem kívánt dolgokat. Nagyon fontos itt a masszőr és a páciens kapcsolata, egymásra gyakorolt hatása. Az ájurvédában is előszeretettel alkalmazzák a masszázst a bőr alatti szövetekben összegyűlt méreganyagok kivezetésére, és ezt izzasztó terápiákkal egészítik ki. Ehhez azonban fontos, hogy a hasüreget is átmasszíroztassuk, ne csak az izomokat.


Vannak kifejezetten "fogyasztónak" hirdetett masszázsok. Mi igaz ebből? Nos, a belső szervekre és mirigyekre gyakorolt hatáson túl, amit bizonyos reflexmasszázsok tudnak, a nyirokmasszázs nagyon hasznos, bár ez elsődlegesen a bőr alatti nyirokszövetekben felgyülemlett vizenyőt távolítja el. A cellulitmasszázs a bőr és környéke vérkeringését, anyagcseréjét pezsdíti fel, és így hozzájárul az esztétikumhoz, esetleg némi centik elveszítéséhez is. 


A kifejezetten zsírbontó kezeléseknél kétféle módon szoktak nekiesni a bőr alatti zsírpárnáknak: egyrészt ultrahanggal zúzzák szét a zsírszövetet (amit viszont utána el is kell égetni, és erre a diéta és a sport a legalkalmasabb), másrészt "zsírégető" készítményeket masszíroznak a bőrbe.


Nos, ezzel kapcsolatban a következőt kell megjegyezni: minden olyan dolog, ami belsőleg fogyasztva hízlal, az a bőrbe bemasszírozva is hízlalni fog (csoki - lásd a képet, méz, olaj, zsíros krémek és testápolók), vagyis ilyen masszázsra nem menjünk, ha fogyni akarunk. Ehelyett az ájurvédában száraz masszázst, vagy különböző porokat szoktak alkalmazni, amelyek "kiszívják" a zsírt a bőr alól az erőteljes masszázs során, és közben még le is radírozzák az elhalt hámsejteket. Néhány ötlet: homok, teljes kiőrlésű liszt, rizsliszt, triphala gyógynövény-keverék. A különböző csili-tartalmú és egyéb csípős krémekkel csínján érdemes bánni, mert nem egy embernél bőr-irritációt váltanak ki, és a fogyasztó hatás nem sokkal több, mintha nyakló nélkül falnánk a csilipaprikát (szebb nevén Cayenne-borsot). 


Még egy dolog a pakolásokkal és a tekercselésekkel kapcsolatban: A különböző ásványi anyagokban gazdag iszapok és tengeri alga-moszat készítmények nagyon jól méregtelenítenek és lúgosítanak, viszont költségesek, így nem sok emberfiának jut belőle. Szóval hagyjuk meg a masszázst az őt megillető helyen, de ne várjuk el azt, hogy néhány kezelés önmagában megoldja a túlsúly-gondjainkat! 

Nincsenek megjegyzések: