2011. július 1., péntek

Mumus, avagy ki kit fest a falra?

Jelentem, felkaptam a vizet! Pedig mostanában tényleg ultraliberális hangulatban vagyok, és  mindenkinek mindent elnézek. De a riogatást azt nem szeretem. Szerintem az, aki riogatással keresi a kenyerét, igazából butítja az embereket, és ismét csak a szokásos dologra próbálja rávenni az embereket: "Higgyetek nekem, mert én vagyok a szakértő, a többiek pedig kóklerek, rosszat akarnak nektek, be akarnak csapni benneteket és el akarják venni a pénzeteket."


Nos, ezt a fajta hozzáállást én egyre kevésbé díjazom, és egyre inkább igazságtalannak tartom. Egyszerűen gusztustalan dolog mások munkáját becsmérelni és úgy megpróbálni kuncsaftokat szerezni. Komolyan mondom, hogy mostanában eltekintek a személyeskedéstől, de ez a megnyilvánulás kellőképpen kiakasztott ahhoz, hogy ismét elővegyem Bene Máté kollégámat, akiről már korábban értekeztünk egy-két blogbejegyzésben. 


Semmi bajom vele, mint szakemberrel, bizonyára nagyon ért a gerincbetegségekhez, és olyan eszközöket, módszereket használ, amelyek veszélytelenek és nagyon hatékonyan gyógyítják ezeket a betegségeket. Én soha nem is mondtam senkinek, hogy "Ne menjetek a Bene Mátéhoz, mert tönkreteszi a gerinceteket, nem ért jozzá." Ő azonban veszi magának a bátorságot, és az egész 5000 éves jógahagyományt hiteltelennek és egészségre ártalmasnak nyilvánítja, őszintén szólva nem is tudom, hogy milyen alapon. 


A jól ismert "Yogin" videót linkelte be éppen tegnap a Facebook-on, a következő kommenttel: "Ezt minden akrobata "jóginak" ajánlom...Annak aki porckorongsérvet akar, annak pedig javaslom gyakorolni azt, amit csinálnak a filmen...:P" Én pedig a következőt reagáltam rá: "Sajnos a helyzet úgy áll, hogy több olyan embernek műtik a gerincét, aki az életében nem csavargatta sehová, mint azoknak, akik meg tudják csinálni a filmbéli ászanákat... Inkább írd ki azt Máté, hogy csak a te gerinctornád működik, a jóga pedig elavult és veszélyes..."


Úgy érzem, kötelességem megvédeni a mundér becsületét, minden magyarországi jógi, artista, akrobata, táncos és ki tudja még mi mindenki nevében, aki szereti nap mint nap csavargatni a gerincét minden irányba, és ettől remekül érzi magát, sőt, másoknak is ajánlja ugyanezt. Még Máténak sem fogom elhinni, hogy B.K.S Iyengar öngyilkossági projektbe kezdett, amikor a "Jóga új Megvilágításban" című könyvében átdugta a fejét a két lábszára között hátrahajlításban. Ahhoz képest, hogy 93 éves, és még most is vígan hájtrahajlik hídba és feláll belőle, úgy tudom, hogy egész életében sikerült megúsznia a gerincműtétet. 


Szóval az egész szakma nevében tiltakozom a riogatók ellen, és nem csak azért, mert elrettentik az átlagembereket a szabad és természetes mozgás és hajlongás örömétől, hanem azért is, mert megfosztják azokat, akik rájuk hallgatnak, attól a lehetőségtől, hogy valójában visszanyerjék a gerincük egészségét. 


El is mondom, hogy miért gondolom ezt. A porckorong-problémák alapvető oka a túlsúlyon, az egyoldalú terhelésen, a mozgásszegény életformán és a gerinc beszűkült mozgási tartományán kívül elsődlegesen a porckorongok anyagcseréjének megromlása. Az extrém mértékű gerinc-hajlítások és csavarások pontosan egy extrém impulzust küldenek a porckorongba, ami az egyetlen lehetőség arra, hogy a porckorong anyagcseréjét fokozzuk. A másik a szteroid-injekció, de gondolom erre senki sem vágyakozik. 


Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bejön egy átlagember a jógaórára, és egyből a  legdurvább ászanákba kényszerítjük bele erőnek erejével. A fokozatosság elve szerint haladunk, és mindenkinek csak annyira kell belemennia az ászanában, amit a természetes hajékonyasága lehetővé tesz. Egyébként a gerinc-betegségek kialakulása mindig fokozatos, és valóban igaz, hogy az ászanák, akár az enyhébb előre- és hátrahajlítások helytelen kivitelezése is hozzájárulhat, feltéve, ha több ezerszer ismételjük meg a helytelen mozdulatot.


Éppen ezért fontos, hogy az oktató értse a dolgát, és megvédje a gyakorlókat az ilyen helytelen beidegződésektől. Ha pedig az illető fájlalja a gerincét, akkor annak megfelelően módosítani kell a gyakorlatokat. De semmiképpen ne gondoljuk, hogy az extrém gerinchajlításokkal mindenképpen tönkre fogjuk vágni a gerincünket, akár egészséges volt, akár nem. Különben a jóga nagymesterei nem foglalkoztak volna ennyit a különböző, nyakatekertnek látszó ászanák kidolgozásával és azok oktatási módszertanával. És ez nem csak az ászanák mélyreható egészségmegőrző hatásáról tanúskodik, hanem arra is utal, hogy a haladó ászanák hozzájárulnak az energiacsatornáink megnyitásához, a csakráink aktiválásához. 


Ez utóbbi tényt pedig azért hangsúlyozom, mert az astanga rendszert gyakran éri az a vád, hogy ez csak akrobatika, és nem ad semmit a léleknek. Ha valaki húsz éven keresztül gyakorolta az astanga hat sorozatát, akkor szinte biztos, hogy más lesz a véleménye, és egy teljesen más személyiség lesz, mint annak előtte. Természetesen, mint ahogyan a Bene Máté-féle gerinctornának is van létjogosultsága, az ászanákra kevesebb hangsúlyt helyező, a jóga magasabb fokozatait előtérbe helyező jógarendszerekre is megvolt és mindig meg is lesz a kereslet. 


Lezárásképpen tehát azt gondolom, hogy ha valaki fennhangon lesarlatánozza egy több százezer, talán több millió követővel rendelkező, évezredek óta gyakorolt spirituális-egészségmegőrző rendszer oktatóit, az elsődlegesen az önnön dilettantizmusáról és beszűkültségéről tesz tanúbizonyságot, vagyis a puska ilyenkor fordítva sül el. Még akkor is erőteljesen kételkednék Bene Máté állításainak megalapozottságában, ha több száz, tudományosan megalapozott esettanulmánnyal tudna előrukkolni, amelyeknek alanyai minden kétséget kizáróan a haladó jóga-ászanák gyakorlása következtében szenvedtek súlyos gerinckárosodást. 


Még ha el is gondolkodna rajta, hogy ezt megtegye, valószínűleg nem som esélye lenne rá, mert én körülbelül a két kezemen meg tudom számolni azokat a jógásokat Magyarországon, akik a rajzfilmen látható haladó ászanáknak mondjuk a felét ténylegesen gyakorolják napi szinten. Úgyhogy célravezetőbb talán megkérdezni ezeket az "akrobata jógikat", hogy miért szeretik tekergetni magukat, mit ad ez nekik, és mit éreznek közben. De persze mindez nem hozna túl sok üzleti forgalmat Bene Máténak, úgyhogy marad a riogatás, mert az könnyű, és hatékony. Csakhogy egy Rebel jógit nem lehet megriasztani, és szolgáljon ez a kis közjáték motivációul nekem is, hogy év végéig megtanuljam a fejemre helyezni a talpamat. Befejezésképpen még egy link egy ismerősöm blogbejegzésére, aki szintén afelett méltatlankopdik, hogy már megint temetik a jógát... És a végére egy kis videó Iyengar mester hátrahajlításairól:

2 megjegyzés:

Bene Máté írta...

Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy mindenkit a saját megnyilvánulásai minősítenek, így felesleges reagálnom erre a műremekre...

Itt: http://blog.porckorong.hu/?p=220 leírtam az ÉRVEIMET.

A cikkben benne van a teljes véleményem a kérdésről. A jógaoktatók többsége valami csoda folytán köszönőlevelet írt miatta, így nem értem a reakciód, mindenesetre megtisztel, hogy megint ennyit foglalkozol velem...:)

Tibor írta...

Sikerült megbeszélni a dolgot?
(Csak most akadtam erre az oldalra...)