2011. július 4., hétfő

Vírabhadrászana A

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Vírabhadrászana A (Harcospóz)
Dristi: Felfelé


Mivel ebben a szövegben a fél vinyásza módszerét követjük, ami Indiában is az elfogadott gyakorlat, innentől kezdve minden póz a Szaptától fog kezdődni. Más szavakkal, az előző póz végén lévő lefelé néző kutyából egyből a következő pózba megyünk. Ha minden pózt az első vinyászától akarnánk kezdeni, akkor vissza kéne menni szamaszthitibe, és teljes vinyászát végrehajtani.


Szapta: Belégzésre fordítsuk a bal sarkunkat a matrac közepe felé, úgy, hogy a lábunk 45 fokos szögben legyen a matrac középvonalához képest. A jobb lábunkkal lépjünk előre és helyezzük a tenyereink közé (ellenőrizzük, hogy a csípők derékszögben vannak-e, és hogy a bal láb a megfelelő helyzetben van-e).


A belégzés folytatása közben egyenesedjünk fel, és emeljük fel a kezeinket. A tenyereket érintsük össze, és nézzünk felfelé. A lapockákat húzzuk lefelé, és két oldalra, hogy a vállak ne emelkedjenek fel a füleinkhez. A hátulsó lábunk külső peremét földeljük le, a combunkat pedig forgassuk befelé, hogy segítsük a bal csípő előrefordulását. Az ülőcsontok legyenek nehezek és süllyedjenek lefelé. A csípő merőleges helyzetének elveszítése nélkül a jobb térdünket vigyük előre a jobb boka fölé, úgy, hogy a lábszárunk legyen merőleges a talajra.


Ha ennél a póznál lemondunk a csípő merőlegességéről, akkor a legjobb lehetőséget veszítjük el az egyes sorozatban a pszoász és a négyfejű combizom nyújtására. Ahhoz, hogy ez a nyújtás bekövetkezzen, elengedhetetlen, hogy a medencét függőleges helyzetben tartsuk. Hajlamosak leszünk előrebillenteni a medencét és behajlítani a derekunkat. Ebben az esetben, azon kívül, hogy nem nyúlik a pszoász és a négyfejű combizom, meggyengül az a rész, aminek erősnek kellene lennie, a derekunk. 


Ahhoz, hogy ezt a sérülékeny részt megvédjük, aktiválni kell a hasizmokat. Az egyenes hasizom megfeszítése által a szeméremcsont felemelkedik, és a medencetaréjok hátrafelé billennek, ami lehetővé teszi e fontos izmok nyújtását. Tartsuk ki a Vírabhadrászana A-t öt légzésig.


Astau: Kilégzésre eresszük le a tekintetünket a horizontra, és a karokat továbbra is a levegőben tartva, forduljunk át a bal oldalra, és ismételjük meg a pózt. Amikor teljesen felvettük a pózt, akkor emeljük fel a tekintetet."


Gyakori hibák a póz végrehatása során: A hátulsó láb külső talpélét nem nyomjuk bele a talajba, a lábfejet nem fordítjuk előre eléggé, így a térdre csavaró hatás nehezedik, ami nem tesz jót a térdszalagoknak. Az elől lévő talp középvonala legyen rajta a matrac középvonalán, és a bal sarkunk is legyen rajta. A bal lábfejnek kb. 45 fokban kell előrenéznie, de a 90 fok vagy annál több már nem jó. További hibák: A hátulsó láb térdét berogyasztjuk, nem feszítjük fel a térdkalácsot. Az elülső lábfejünket túlzottan kifordítjuk, a comb befelé vagy kifelé dől, illetve a térd nincs 90 fokban behajlítva. Ilyenkor a talp se stabil, ne támaszkodjunk csak a külső talpálre, hanem a teljes talpra nehezedjünk egyelnetesen. Ha a comb nem vízszintes, vagy ha a lábszár nem függőleges, akkor nem megfelelő a póz. Az egész gerincet nyújtsuk felfelé az ülőcsontokból kiindulva, miközben azokat nyomjuk lefelé. Ez nem hátrahajlító póz, tehát a gerincnek egyenesnek kell lennie.

Nincsenek megjegyzések: