2011. július 17., vasárnap

Astanga útmutató 3. rész

Folytatjuk Claudia 21 pontját (ez már az utolsó előtti rész :-):


11. Vezetett vs Mysore


Egy kezdő számára nem lehet eléggé hangsúlyozni a vezetett óra fontosságát. Ha túl korán térünk át a mysore gyakorlásra, akkor sok fehér folt marad a légzés-vinyásza-ászanákból-ki-be-mozdulás terén. Claudia szerint a tradicionális rendszerben is van heti egy vezetett óra, amin mindenki részt vesz, még az is, aki egyébként mysore rendszerben gyakorol. Ha nincs meg a visszajelzés a vezetett óra alapján, akkor könnyen előfordulhat, hogy extra mozdulatokat stb. adunk hozzá a sorozathoz.


12. A Kultusz


Az astangások néha fanatikusnak tűnnek. De szerintem ugyanez elmondható más irányzatok gyakorlóiról is, sőt, bármilyen rendszert követő emberekről is bizonyos esetekben. Azért az fontos szerintem, hogy ne nézzünk le más irányzatokat, gyakorlási rendszereket vagy gyakorlóikat, a "Klán" tagjainak gondolván önmagunkat. És egyébként sem tartom célravezetőnek, ha valaki szemellenzősen csak az astangát tekinti jógának, és nem hajlandó időnként belekóstolni ebbe-abba, új benyomásokra szert tenni. 


13. Olajfürdő


Nemrég láttam, hogy a gladiátorok is olajfürdőt szoktak venni, és az ájurvédában meg a Kalariban ez egy bevett szokás. Az astanga-gyakorlók számára a ricinusolajos fürdőt ajánlják, ami növeli a hajlékonyságot, és regenerálja a mikrosérüléseket is. Akár a kádban, akár egy nagy nejlonon nekiállhatunk szombatonként bekenni magunkat ricinusolajjal tetőtől talpig, és jól bedörzsölni. Utána tíz perc savászana, majd lehet lemosni a kádban vagy a zuhany alatt. A vasárnapi gyakorlásnál vigyázni kell, nehogy túlhúzzuk magunkat, annyira hajlékonyak leszünk tőle. 


14. A bandhák


Itt a blogban is sok szó esett már a bandhák elméleti hátteréről és gyakorlati kivitelezéséről. Persze azt, hogy ezt izom- és ászana-szinten pontosan hogyan kell alkalmazni, arról valószínűleg minden tanár más útmutatással fog szolgálni. Ez kb. egy életig tartó keresés, mire rábukkanunk a bandháinkra, és elkezdünk közelebbi kapcsolatba kerülni velük. Elég hozzá annyi, hogy ha nincs bandha-tudatosság a gyakorlás közben, akkor az nem astanga-gyakorlás, hanem valami más.


15. ... És az életed megváltozik!


Aki elkezdi rendszeresen gyakorolni az astangát, annak az élete egy csomó aspektusában fokozatosan meg fog változni. Kialakít egy rendszeres napi, heti rutint, kevesebbet bulizik, egészségesebben kezd el élni és étkezni, megszabadul bizonyos káros szenvedélyektől, egészségesebb lesz, tudatosabban fog választani és döntést hozni, és az is elképzelhető, hogy megnyílik a spiritualitás felé. Mindezt önmagunknak kell megtapasztalnunk, és átélnünk ezeket a pozitív változásokat, amiket a jóga hoz az életünkben.


Holnap az utolsó hat pontot is átvesszük. Addig is gyakoroljunk, és a többi majd jön :-).

Nincsenek megjegyzések: