2011. július 5., kedd

Antigravity

Tegnap Antigravity órán voltunk! Andi, Panni és jómagam tíz órakor jelentünk meg a Récsei Centerben, hogy kipróbáljuk Vincze Tünde óráját. A Gilda Max-ból hívtuk, hogy jó helyen vagyunk-e, mire azt mondta, hogy menjünk át a szomszédos kaszinóba, mert az az ő birodalma. A hely stílusos, két hatalmas faajtaja egy kínzókamra vagy egy lovagvár katakombájának bejáratára emlékeztet. Belül, bár a berendezés már nincs ott, a falakon megmaradtak a kaszinó dekorációi. 


Az első helyiségnek jó nagy a belmagassága, ide kerültek a tissue-k, ami két, egyenként kb nyolc méteres selyemanyagot jelent. Ezek a mennyezetről lógnak, és a vállalkozó kedvű légtornászok erre másznak fel, hogy különböző gyakorlatokat végezzenek. Az Antigravity a másik szobában van felszerelve. Ez egy kb. szintén ilyen hosszú anyag, ami viszont a két végén, hinta-szerűen van felkötve, és a padlótól kb. egy méter magasságban lebeg, vagy valamivel feljebb. 


A hintát nem csak összetekerve lehet használni felfüggesztésként, hanem bele is lehet ülni vagy feküdni, és különböző ászanákat lehet bemutatni. A hinta érdekessége az, hogy teljesen máshogy függeszt fel, támaszt meg, mint a földön végzett, vagy akár a partner-gyakorlatoknál, és így olyan területeket lehet nyújtani és erősíteni, amiket egyébként sokkal nehezebb megdolgoztatni.


Tünde egy "kezdő" órát tartott nekünk és két másik lánynak, ami kb 60 perces volt, de ma azért érzem a combomat, törzsemet, oldalamat, karjaimat, mert szinte mindent megdolgoztatnak a gyakorlatok. Néhány bemelegítő gyakorlat után felkapaszkodtunk a hintára, és ott végeztük a pózokat állva, ülve, fekve, lógva, és még olyanok is voltak, amikor a földön voltunk, és a kezünket vagy a lábunkat akasztottuk be. Nagyon jól lehet nyitni a csípőt, vállat, és a hátrahajlításokban, valamint a bandha-izmok erősítésében is hasznos segítség a hinta. 


Még mielőtt valaki elkezdene tiltakozni, hogy ez cirkusz-jóga, akrobatika satöbbi, szeretném említeni, hogy amikor Krisnamácsárja a Kailás hegyen járt a gurujánál, Rámamohan Brahmacsárínál, akkor kapott a gyerekeitől egy kis jegyzetfüzetet, amiben képek voltak lerajzolva a különböző gyakorlatokról. Az egyik kép éppenséggel egy ilyen hintát ábrázol, és azon végzi a hátrahajlítást a jógi. Sőt, a mysore-i palotában is található egy Sri Tattva-nidhi nevű kézirat 1880-ból, ami szintén tartalmaz hasonlóképpen felfüggesztett jógikat. Alkalomadtán beszkennelem a képeket.


Úgyhogy nem érdemes elhamarkodottan ítélkezni az Antigravity felett, egy újabb divathóbortot sejtve benne. Bár kétségtelenül sanszos, hogy divatba fog jönni nálunk is, miután Amerikában és világszerte már legalább egy tucat jógás cég gyárt hasonló hintákat. Én mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy próbálja ki, és döntse el saját maga, hogy milyen módon tud ez a kis hinta és a vele végzett gyakorlatok hozzájárulni a rendszeres gyakorlásához. Én a magam részéről biztos vagyok benne, hogy hamarabb fog megnyílni a vállam, és jobb lesz a hátrahajlításom, illetve az angolspárga is előbb lesz meg, ha egy párszor elmegyek "lógni".


Tünde egyébként tapasztalt oktató, hiszen egész életében légtornászokat képzett. Az Antigravity-t most vette fel a palettájára, és meg is beszéltük, hogy majd kísérletezünk együtt, hogy újabb gyakorlatokat tudjunk kitalálni. Mi is lógtunk még vagy fél órát a szeren az óra után, különböző ászanákat próbálgatva. Az eredményt ebben a fotóalbumban láthatjátok. Tünde oktatói tanfolyamot is szervez, de csak limitált embernek szeretné átadni a tudását. Andi és Panni egyből lelkes lett, úgyhogy ha szeretnétek ilyen órát az Atma Centerben, elsődlegesen őket kell nyaggatni, hogy mikor lesz. Persze mindez nem kicsi beruházást is igényelne, mert a hintákoz nagy belmagasság kell, és acélgerendákra kell felfüggeszteni őket. Szóval az legfeljebb még csak a jövő zenéje lesz. Addig is keressétek Vincze Tündét, nála lehet denevérkedni :-) Mi is megyünk még, remélem egyszer a "nagyok játékára" a  tissue-ra is felenged...

Nincsenek megjegyzések: