2011. július 2., szombat

Red Hot

Tegnap felkapott agyvizemet tovább forralta a következő komment, amit ugyan nem az én blogomba írtak, hanem Jógalujzáéba. Tényleg nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de itt egy komolyabb jógaellenes lobbi kialakulására tett erőfeszítést vélek felfedezni, ami nyilván Bene Máté remek üzleti érzékének köszönhető. 


Rájött ugyanis arra, hogy a jóga egyre népszerűbb, és mivel a jógások között is sok olyan ember van, akinek eleve tönkre volt menve a grince, illetve beszűkült a csípője (tehát a csípőnyitás szükségszerűségében egyetértek vele, enélkül nem könnyű a gerinc egészséges mozgását biztosítani), és sok olyan ember is van, aki helytelenül gyakorol, nyilván Máténak is megvan ezáltal a célközönsége. DE! És itt én is hangsúlyoznám, hogy ez egy nagy DE!!! Nem értek egyet azzal, hogy a jóga nem képes javítani a gerincproblémákon, illetve, hogy tönkreteszi a gerincet. Azzal meg pláne, hogy a haladó ászanák végzése káros volna, persze az igaz, hogy nem mindenki teste és gerince van erre felkészülve, azért hívják őket haladó ászanának.


Nos, mielőtt rátérnénk a "Red Hot" kommentre, időzzünk el egy pár szó erejéig Bene Máté blogbejegyzésén, amit a tegnapi írásomhoz fűzött kommentjében emleget. A bejegyzést már elolvastam annak idején, és most még egyszer. Nekem a következő üzenet jött le belőle: "A jóga nem a nyugati embereknek való, és ezt a jógaoktatók nem tudják, nem értik. Ezért jöjjenek Bene Máté képzésére (aki egyébként hobbiból jógaoktató :-)), hogy megmagyarázza nekik, hogyan kell helyesen oktatni a jógát. És ha jógázni akarnak, akkor csak olyanokhoz járjanak, akiket Bene Máté hitelesített a tanfolyama segítségével." Remek üzleti fogás, de a riogatás része továbbra sem jön be. 


Úgy látszik azonban, hogy Máténak már követő-tábora is akadt, akik fennen hangoztatják ugyanezeket az elveket. Íme a komment, amit teljes terjedelmében be is idézek, aztán pedig következzék egy-két keresetlen gondolat részemről.


"Nekem a blogban túlnyomórészt bemutatott, bikram, red hot, heavy metal hardcore, vagy épp magenta-színű energetikai mázzal leöntött hatha jógákkal az a legnagyobb problémám, hogy valójában ezek a fogyasztói társadalom termékei, és fő céljuk nem az egészségmegőrzés vagy a spirituális fejlődés egyengetése, inkább a nagyvárosi, konzumspiritualista hipszter kiscsajok pénztárcáját szeretnék egyengetni, de azt jó laposra.


Lujza, abban nem értek egyet veled, hogy ezekből nem szoktak továbblépni az emberek, pont a keményebb kommersz jógák azok, amiknél óriási a fluktuáció. Bár most felkapta a fitnesztrend ezeket – ehhez nagyban hozzájárult szerintem a megtévesztő, gyakran agresszív és arrogáns hájp is az utóbbi időben –, de a gyakorlók nagy része a jövő héten már a kangoo-órákra vagy a zumbára esküszik. Aki meg komolyan gondolja, az többnyire pár év múlva a szétbarmolt gerinc és az összeszedett tartós ízületi károsodások hatására gyógytornán, és a letisztult, nyugodt jógairányzatok óráin köt ki.


Ha te edzeni szeretnél a jógával, akkor a gyógytornász-hallgató Almásy Csilla dinamikusjóga-óráit tudom javasolni, ő emberileg és szakmailag is tökéletes oktató.


Ha viszont maradsz a Bikramnál, engedd meg, hogy szíves figyelmedbe ajánljam Bene Mátét, aki egy egyedülálló szaktudású gyógytornász, és egyik szakterülete a jógagyakorlás során kialakult gerinckárosodások (szegmentinstabilitás, porckorongsérv) terápiája. Attól tartok, pár év múlva nagy szükséged lesz rá."


Nos első nekifutásra azt nem értem, hogy mi a baja a kommentelőnek a "Red Hot" és "Hardcore" órákkal? Senki nem kérte, hogy járjon ilyenekre, nyugodtan mehet Himalája, Sivananda vagy bármilyen "letisztult" jógaórára, ami neki tetszik. De az viszont már nekem nem tetszik, hogy kétségbe vonja az intenzívebb jógaórák létjogosultságát, vagy azt igyekszik bebizonyítani, hogy ezek profánabb jellegűek, kommerszebbek, és csak az üzleti érdek diktálja a megjelenésüket. Ez körülbelül olyan, mintha egy klasszikus balettművész kijelentené, hogy a kortárs tánc az nem művészet. Minden tánc, ami mogzás, és minden jóga, ami a tudatos légzéssel összekapcsolt mozgásról szól. Ne legyünk már ennyire beszűkültek!


Egy igazi jógi 45 fokban izzadva is képes szamádhiban lenni, miközben éppen kézenáll vagy a lábait a nyaka köré csavarja. Ha valaki úgy érzi, hogy ez viszi közelebb a szamádhi állapotához, akkor miért kell vásári mutatványosnak kikiáltani? Esetleg azért, mert tudat alatt a kommentelő is vágyakozik eme tökéletesség elérésére az ászanák terén, csak nem eléggé őszinte ahhoz, hogy beismerje az irigységét és a lustaságát, és a megszokott pszichológiai formula szerint azt kezdi el kritizálni, amihez vonzódik? Elképzelhető, hogy ő is olyan jógaistennő-testet szeretne tudat alatt, amilyeneket az astangás és bikramos videókban lát, és szinte holtbiztos benne, hogy a "letisztult" jógairányzatával ezt soha a büdös életben nem fogja elérni?


Az első lépés az önmegismerés útján az őszinteség, ezért önmagunknak kellene a legkomolyabban vizsgálnunk a megnyilvánulásaink mögöttes motivációit. Mert mások nem fognak tól sokat törődni vele, legfeljebb legyintenek egyet, aztán mennek izzadni a következő Red Hot órára, és közben eksztázist tapasztalnak. A jóga egy tapasztalati folyamat, és nem sok rételme van külső érvekkel győzködni valakit arról, hogy az öröm, amit jógázás közben tapasztal, az egy káros vagy nem valóságos dolog.


A fluktuációval kacsolatban is tiltakoznék, mert nagyon sok mindenkit ismerek, aki évek óta jár Bikram órákra, és sehová máshová nem hajlandó menni. Vagy pedig hozzánk Agnira és Hot Ashtangára. Persze vannak, akik jönnek és mennek, DE! Egyrészt nem innen mennek tovább a "letisztultabb" irányzatok felé, hanem általában fordítva, vagy pedig párhuzamosan űzik a kettőt, mert ott megkapják a spirituális töltetet, de inkább ide járnak szálkásítani, minthogy kangooval vagy zumbával rongálják tovább az ízületeiket. 


Hozzá kell tenni, hogy a kangoo, zumba, step, hot iron és egyéb fitnesz órák látogatói köre még mindig nagyságrendekkel meghaladja a jógaórákat látogatók körét. Viszont sokan itt kötnek ki az éveken tartó ugrálást követően, amiben tönkrement a térdük és a derekuk, és nem valószínű, hogy innen vissza-avanzsálnának szöcskévé. Amúgy a zumba ellen semmi kifogásom, aki táncolni akar, hát tegye, ez is a lélek természetes megnyilvánulásainak egyike.


Szóval nem értem, miért kell erőltetni azt a témát, hogy a hardcore órák kevésbé spirituálisak, mint a kezdő ászana-anyagból állók. A jóga egy eszköztár, ezt ne feledjük, és a haladó ászanákat éppen azért találták ki az ősi bölcsek, mert olyan magas szintű és intenzív impulzusokat adnak a testnek és az elmének, amit más módokon nehéz elérni. Persze nem azt mondom, hogy egy dvipada-sírsászana helyettesíti a meditációt, inkább azt, hogy akinek ez a póz kényelmes, az ebben is ugyanúgy tud meditálni. Azokat pedig, akik a jóga segítségével akarnak fogyni és top edzettségi és egészségi állapotba kerülni, nem kellene tűzzel-vassal visszakergetni az aerobik-terembe meg a futógépre, azzal riogatva őket, hogy pár éven belül Bene Máté kezei között fogják végezni.


Lezárásképpen hadd hangsúlyozzam, hogy elképzelhető, hogy sok jógás fordul Mátéhoz gerincproblémával, DE! Egyrészt szinte biztos, hogy nem gyakoroltak haladó ászanákat, másrészt elképzelhető, hogy nem követték helyesen a tanár utasításait, és végül az sem kizárt, hogy a tanáruk nem volt tisztában a gerincbetegségek és a jóga-ászanák összefüggéseivel. Azt viszont gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy ebben az országban több ezer olyan jógázó lenne, aki haladó ászanák gyakorlásával tette tünkre a gerincét. Mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy Magyarországon szinte SENKI nem gyakorol haladó ászanákat, talán csak egy-két astangás, de azokat mind személy szerint ismerem, és nincs gerincproblémájuk, és életükben nem jártak még Bene Máténál. 


Annyi biztos, hogy azok az oktatók, akik eddig az óráimon jártak, kellemes élményekkel és megnövekedett önbizalommal távoztak, mert mint mindenben, a gyakorlásban is az elménk és a kishitűségünk a legnagyobb akadály. A mumusokat nem táplálni kell, hanem elkergetni, csupán ezért reagáltam ennyire hevesen a haladó-ászana-ellenes lobbi megjelenésére. Holnap pedig egy történetet fogok elmesélni, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Gauranga, bár Bene Máté nem szorul rá a védelmemre, akkora hype-hadjáratot indítottál ellene, hogy nem állom meg szó nélkül. Ráadásul teljesen alaptalanul. Máté sosem mondja, hogy ne jógázzon valaki, vagy hogy a jóga hiteltelen, ezt a marhaságot nem tudom, honnan veszed. Ha elolvasod a bejegyzését, ő csupán néhány SZAKMAI ÉRVET és szempontot sorol fel – pl. hogy több legyen az órán a hátrahajlító ászana -, hogy hogyan lehet biztonságosabbá tenni a gyakorlást.
Apropó, a te szakmai érveiddel mi a helyzet?

De azon, hogy Máté ezt üzleti érdekből tenné, csak sírva röhögni tudok. Ő NEM tart „gerinctornát”, ahogy te írtad, van egy ma már nem is hirdetett jógacsoportja, amin fillérekért lehet részt venni, főleg baráti alapon. Ő egy gyógytornász, aki egyéni terápiákat tart patológiás eseteknek, tehát AZ ÜZLETI ÉRDEKE PONT AZ LENNE, HOGY MINÉL TÖBBEN TEGYÉK TÖNKRE A HIBÁS JÓGAGYAKORLÁSSAL A GERINCÜKET! Vagy nyilván az is üzlet, hogy ingyen publikál szakmai anyagokat az interneten, és olyan terápiákat tart, ahol egy-két alkalom alatt felkészíti a pácienseket, hogy ÖNÁLLÓAN ÉS INGYEN tudják otthon kezelni magukat! Az meg, hogy szintén olcsón, SZÁMLA ellenében átadja a tudását jógaoktatóknak, szintén arra utal, ugye, hogy ő jóga-ellenes, és tönkre akarja tenni a magyar jógaoktatást? Ne csinálj már hülyét magadból!

(Ha már üzletiességről beszélünk, én sokkal inkább a te házad táján néznék szét, ugyanis te vagy az, aki Faszbuk üzenőfalon ekézi azokat a jógagyakorlókat, akiknek nincs pénze a szemináriumaitokra, és ha jól emlékszem, te írtad azt is, hogy a gyakorló azért fizessen az oktatójának a szemináriumokra, hogy utána ő is fejhesse majd a saját tanítványait. Gyönyörű karmikus lánc, de nem hiszem, hogy a jóga erről szólna. Meg persze a gyakorlás után mehetnek a nebulók a szádhana-terem melletti gyorsbüfédbe, meg a jóga-shopba. De azért az nem az üzletről szól, ááááá…)

Anniyt beszélsz már a bikrammal meg az astangával kapcsolatban a szamádhiról, hogy már igazán megnevezhetnél egy olyan jógit, aki bikram/astanga gyakorlás során érte el a szamádhit, és ezt a megvilágosodás nemcsak egy szubjektív élmény volt, hanem egy hiteles guru is megerősítette…

Egyébként örülök, hogy így fel tudod kapni egyszerű, támadásmentes dolgokra vizet, tudod az kiabál legjobban, akinek a háza ég… További jó prédikálást ezek után az ahimszáról és a lelki/spirituális életről!

(Nyugodtan szidhatsz és támadhatsz engem is, nem fogok megsértődni…)

Üdv: Géza

Gauranga Das írta...

Kedves Géza!

Őszintén szólva nem tudom pontosan, hogy kit takar a rövidke keresztnév, bár elképzelhető, hogy tudnom kellene, így most ne vedd sértésnek, ha nem kezdem el a munkásságodat elemezni, mivel nem is ismerem :-). Támadni meg nem áll szándékomban senkit, és Mátét sem, ha olvastál a sorközök között.

Csupán a haladó ászanák elleni riogatás, illetve az intenzív jógaórák ócsárolása ellen emeltem szót, azok védelmében, akik ezt szeretik. Az üzleti szellemmel semmi bajom, mindenki a piacról él, így mi is. A vendégeink véleménye szerint igyekszünk minőségi szolgáltatást nyújtani elérhető áron, mind a jógát, mind az éttermet tekintve. Egy lepukkantabb jógastúdió tulajdonosát ismét motiválhatja az irigység, hogy belém kössön emiatt, de ezt már rendezze le magában. Én úgy gondolom, hogy az igénytelenség a jógában sem jó, és mi még mindig fele annyit kérünk egy külföldi vendég-oktató workshopjáért, mint amennyit a szomszédos Ausztriában kapnak ugyanők. De mi legalább hozunk vendégoktatókat, és szerencsére van elég jelentkező, aki inkább erre költi a pénzét, mint hogy a plázákban szórja el. A fejlődésért áldozatot kell hozni, és van, amikor ez ilyen formában történik. Egyébként a mi stúdiónk kábé filléreket keres a külföldi oktatók vendégszerepléséért, jobb, ha tőlem tudod.

A szamádhi pedig szerintem igenis egy messzemenően szubjektív dolog, amit nem lehet még az alapján sem megerősíteni, hogy egy "hiteles guru" rányomja a pecsétet a kedves gyakorló homlokára, hogy neki bizony sikerült.

Ez a beszélgetés már a hiteles guru fogalmának definíciójánál megbukna, innentől kezdve ez nem lehet egy használható ismérv a szamádhi elérésének bebizonyítására.

Az, aki szamádhiban van, az mélyen hallgat róla, és ha valamiről fel lehet ismerni, akkor legfeljebb arról, hogy nincs egója. Ez az én megértésem, de nyilván nem vagyok túl kompetens ebben a kérdésben, mert még nem értem el a szamádhit (és egóm is van hehe).

De elméletileg egyáltalán nem kizárt, hogy valaki egy izzadós jógaóra közepette vagy nehéznek tűnő ászanák végzése közben is szamádhiban legyen. Ha olvastad a Jóga-szútrát, Géza, akkor szerintem erről téged nem kell győzködni. Az, hogy valakinek sikerült-e már vagy még nem, igazából nem dönt el semmit, részint azért, mert mint mondtam, Magyarországon szinte senki nem gyakorol haladó ászanákat. Az érem másik oldala persze az, hogy ez nem feltétlenül akadályoz meg valakit abban, hogy más módszerekkel elérje a szamádhit, hiszen Patandzsali is legalább egy tucat módszert emleget rá.

A felháborodás jogát pedig továbbra is megtartom magamnak, részint azért, mert ember vagyok, akinek van egy értékrendje, és ezért hajlandó vagyok küzdeni is. Részint pedig azért, mert semmi vágyam nincs arra, hogy egy, az ahimsza nevében mindenkire mosolygó és mindenre bólogató réveteg jógi szerepét játsszam. A jóga arról szól, hogy megtaláljuk önmagunkat, és nem arról, hogy felvegyünk egy újabb szerepet, amilyennek mi vagy mások szeretnének látni bennünket.

Szeretettel, Gauranga

Névtelen írta...

Ezt a szamádhit szerintem el kellene felejteni, pláne ebben a környezetben ...

Névtelen írta...

Az előzőt írta: Tamás

Névtelen írta...

Tényleg vannak olyan jógaoktatók (sajnos többségében ilyennel találkoztam, kevés kivétel volt), akik a csoporttal együtt jógáznak, ahelyett, hogy járkálnának és igazítanának, vagy ha közlöd velük, hogy milyen egészségügyi problémád van, amire figyelnie kellene, akkor néz rád bután.

Mellesleg még évekkel ezelőtt jártam a Bhaktivédantára 2 jógatanfolyamra, hát, ott se nagyon igazítottak, a második tanfolyamon a tanár velünk csinálta a gyakorlatokat végig. És nem rémlik, hogy pontos utasításokat kaptunk volna például arról, hogy a medencénket hogyan tartsuk. A derekam végig fájt. Amikor abbahagytam a jógát, elmúlt.
Később hallottam, hogy állítólag egyiküknek "porckorongsérve lett, a jóga ellenére"


Sajnos hihetetlen, hogy egyes jógaoktatók mennyire igénytelenek ebből a szempontból (anatómiai ismeretek, kompetencia határok) :-(

Nagyon furcsa dolog dolog mindenféle spirituális magasságokról beszélni, és támadásnak venni azt, ha valaki leírja hogy a helyes anatómiai ismeretek nélkül végzett jógaoktatás milyen egészségügyi következményekkel járhat a tanítványok körében.

A test a lélek temploma...


Ja, és akinek nem inge, ne vegye magára.