2011. július 15., péntek

Astanga útmutató 1. rész

Újabb könyv kering az astangások körében: Claudia Azula Altucher könyve, 21 Things to Know Before Starting an Ashtanga Practice. Aki szeret astanga-klános témákról olvasgatni, annak érdekes olvasmány lehet, de mielőtt megrendelnénk, érdemes belekukkantani a szerző blogjába, ami Ashtanga Yoga Mother Earth címen fut. Itt megtalálható a könyv anyagának java része, sőt, ha írunk egy emailt a szerzőnek, akkor a potyázóknak még el is küldi pdf-ben a könyvet ingyenesen. 


Nos, nekem első olvasatra nem jön be 100%-ban a stílusa, egy kicsit női magazinos, de sebaj, azért még lehetnek benne hasznos infók. Maehle stílusa, bár hideg és mérnöki németség járja át, valahogy nekem letisztultabb. Richard Freeman könyvének megrendelésén még gondolkodom. Mindenesetre térjünk vissza a 21 dologhoz, ami Claudia szerint irtó fontos. Az ő gondolatait olvassátok el a fenti linken, és a sajátaimat fogom hozzátenni. Persze, ha valaki már gyakorolja az astangát, annak legfeljebb eső után köpönyeg, de ha még nem kezdtétek el, akkor jól jöhet.


1. Az astanga gyakorlás lényege a légzés


Az uddzsájí légzés egy specifikus dolog az astangában, más jóga-irányzatokban nem így lélegeznek, vagy nem koncentrálnak rá ennyire. A leggyakoribb hibák: vagy elfelejtünk levegőt venni és csak pihegünk, vagyis nincs uddzsájí hang, vagy pedig elkezdünk zihálni, mint egy vastüdő. A két véglet között meg kell találni az optimális légzést, és ez évekig tart. Plusz össze kell hangolni a mozgással. Egy gyakorló fejlettségét jól jellemzi a légzése.


2. Forró és nehéz


Én imádom, ha forró, és lehetőleg kerülöm a hideg teremben való gyakorlást. Aki nem szeret izzadni, annak az astanga nem igazán való. Ha pedig elkezdünk gyakorolni és nem izzadunk közben, akkor az nem is astanga. Szóval vagy fűtsünk be, vagy ébresszük fel a belső hőt, vagy mindkettőt. Ez fog méregteleníteni. Ehhez még hozzájön az, hogy már az 1. sorozat sem könnyű, meg a vinyászák, amiket a legtöbb kezdő elsumákol, és máris megvan a szuperextrém terminátor-edzés. Ha nem erre vágysz, akkor másfelé kell nézelődnöd!


3. Fogyás


A legtöbb astanga-videón félisten/istennő-testű jógásokat látni. Mersze mindenki ilyen akar lenni, és fogyni is fogunk az astangától, az biztos. DE! Mindenki a természetes anatómiaia adottságainak megfelelő testalkathoz fog visszatérni, miután a súlyfölösleg leolvadt. A többihez már génsebészet szükséges :-).


4. Piros napok, zuhanyzás


A menstruációval kapcsolatosan mindkét szélsőség megfigyelhető a nők körében. Én, mint kívülálló férfi azt mondanám, hogy ne erőltessük a gyakorlást közben, nyugodtan ki lehet hagyni 2-3 napot, de még a fanatikusok se bandházzanak ezeken a napokon és ne csináljanak fordított pózokat. Ha a hónap többi 25 napját becsülettel végiggyakoroltad, akkor ez a pár nap nem fog hátráltatni. Zuhanyzás? Claudia szerint gyakorlás előtt és utána is javasolt. Ha aznap még nem fürödtél, akkor mindenképp zuhanyozz előtte, hogy minél kevesebb méreganyagot kelljen a bőrödnek ürítenie, plusz a jógás társaid iránti könyörületességből is :-). Gyakorlás után ha akarsz, várhatsz negyed-fél órát, hogy a tested lehiggadjon és leszáradjon az izzadság, de utána mindenképpen zuhanyozz. Az a halálom, amikor valaki csatakosan távozik jógaóra után, márpedig a legtöbb stúdióban nincs is zuhanyzó, ami szerintem nem éppen EU-s szabvány :-))).


5. Ha egy póz kimarad...


Én nem vagyok híve a változtatgatásnak, maximum annak, ha módosítunk egy pózt a szükségleteinknek vagy sérüléseinknek megfelelően, illetve ha hozzáteszünk még egy-két változatot, mert szükségét érezzük. De kihagyni nem szoktam soha semmit, inkább csak egy fél sorozatot csinálok, ha kevés az időm. A kifelejtés meg főleg nem ajánlott, tanuljuk meg a sorozat struktúráját rendesen, és hagyjuk, hogy belénk ivódjon. Mysore vagy közös gyakorlás során is rettentő módon idegesítenek a freestyle improvizátorok, mert az nem astanga.


Ennyit mára, a többit majd a következő napokban. Addig olvassátok Claudia blogját :-).

1 megjegyzés:

Claudia írta...

Hi, thanks for the review, I am honored that you posted about the book :-). I can only read through the google translate, so I am not sure I understand everything, but I can feel it is all in good faith, thank you!