2011. július 18., hétfő

Astanga útmutató 4. rész

Claudia 21 pontjának befejezése:


16. Mysore-ba kéne menni...


Mysore az astangások Mekkája. Annak ellenére, hogy most már nem mindenki a Main Shalába megy gyakorolni Mysore-ba, hiszen vannak nagyon jó tanárok, kis létszámú osztályokkal, és mindenki választhat, hogy hol tudja  magába szívni az "autentikus" astanga fílinget, Mysore még mindig zarándokhelynek számít. Én magam is szeretek Indiában gyakorolni, csupán egyetlen kifogásom van Mysore ellen - hogy nincs tengerpart. Ha már kimegyek három hétre Indiába, akkor szeretek tengerparton lenni, és így az utóbbi két évben inkább Kovalamra esett a választás. De az sem kizárt, hogy visszamegyek még Rishikeshbe gyakorolni Kamalhoz. A következő úticél egyelőre Thaiföld, ott is vannak jó astanga-tanárok. 


17. A szanszkrit nyelv 


Ha az ember komolyan foglalkozik a jógával, akkor előbb-utóbb egy pár szót megtanul szanszkritul. A tradíció szerint a vezetett órán szanszkrit nyelven számoljuk a vinyászákat, és az ászanák neveit is szanszkritul mondjuk. De azért én elég sok szót mondok magyarul, mert nem szeretem azt az érzetet erősíteni a kezdőkben, hogy ez itt most csak bennfenteseknek szól. Persze a szanszkrit ismerete nem előfeltétel a jógához. 


18. A Jóga-szútrák


Az astangát gyakran éri az a vád, hogy kizárólag az ászana-gyakorlásra koncentrálunk. Ennek ellenére több tanár is behatóan foglalkozik a jóga filozófiájával, különösen Patandzsali Jóga-szútráival, amelynek Maehle-féle magyarázatait fokozatosan a blogban is leközlöm. Én is úgy gondolom, hogy érdemes erre figyelmet fordítani, hogy a konkrét gyakorláson túl legalább elméletileg megértsük a nyolc lépcsőfokot, és esetleg fokozatosan a gyakorlásunkban is megjelenjen a pránájáma, a meditáció stb. Hogy ez miként kellene, hogy történjen az astanga-tradíció szerint, arról még kevesebb információnk van, mint az ötödik vagy hatodik sorozatról, de meggyőződésem, hogy amikor készen fogok állni rá, akkor összeáll a kép. Addig is a sorozatokra koncentrálok.


19. Az indiai mítoszok


A Jóga-szútra mellett nem árt, ha rászánunk egy kis időt a Mahábhárata és a Rámájana, vagy a többi indiai eposz megismerésére, annál is inkább, mert egyes szereplőiről vannak elnevezve a különböző ászanák. A történetek nem csak érdekesek, de nagyon sok tanulságot is hordoznak, és a saját élethelyzeteinkben is alkalmazhatjuk őket. Persze megint csak nem arról van szó, hogy aki jógázni akar, annak hinduvá kell válnia, de minél többet tudunk meg ezekről  annál teljesebb lesz a kép.


20. Na és mi van a többi héttel?


A 18. ponthoz kapcsolódik ez is, csak gondolom Claudia a fejébe vette, hogy valahogy összegereblyézi a huszonegyet :-). Az astanga ugyanis azt jelenti, hogy "nyolc tag", amiből csak az egyik az ászana. Szerintem sem árt, ha egy astangás elkezd ismerkedni a pránájámával, a meditációval, és nemi tapasztalatot szerez azokról a tudatállapotokról, amiket a pratjáhára, dháraná, dhjána és szamádhi gyakorlása közben átél a jógi. 


21. A felébredés


Mindezek a fenti dolgok, ha belekóstolunk, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, elkezdik jó mélyen megváltoztatni a tudatunkat, a percepciónkat, a világot, amiben élünk, vagy amilyennek látjuk. Ennek nem szabad ellenállni, vagy megijedni tőle, hiszen a jóga célja az önmegismerés. Én a szamjama kifejezést szeretem, amit Patandzsali használ, és ami lényegében azt jelenti, hogy a különböző tudatállapotú személyek ugyanazt az élethelyzetet vagy benyomást szubjektíve merőben másképpen élik át. Egyszóval elindulunk egy utazásra, ami nagyon messzire vezet, és mindannyian tudni fogjuk, hogy mikor érkeztünk meg a végső célhoz. 


Röviden összefoglalva Claudia 21 pontját: én nem lettem meggyőzve, hogy elolvassam a könyvét. A néhány lényeges pont között azért sok olyan van, amit szerintem nem kell egyből ráborítani egy kezdőre. Pattabhi Jois nem sokat beszélt, inkább mindenre csak ezt válaszolta: "Practice and all is coming." De aki szeret női stílusban írt blogokat olvasgatni, annak érdekes link lehet Claudia blogja, aki úgy látszik, szereti a listákat, és mindent pontokba szedve magyaráz meg, még azt is, hogy miért ír blogot az astangáról :-). Jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések: