2011. november 7., hétfő

Beast Training otthon

A tegnapi blogbejegyzéshez még kérdés is érkezett, mégpedig a futással kapcsolatban. Hát én heti 2-3 alkalommal szoktam futni, előtte mindig 15 percet ugrókötelezek bemelegítésképpen. Fél óra és 50 perc között szokott lenni és vagy a Rókahegyre megyek (a hegyi futást jobban szeretem), vagy a Dunapartra. Szerintem ennél többet futni nem érdemes, a kardió hatás így is megvan. És jobb ha rövidebb időtartam alatt több terhelésnek tesszük ki magunkat, vagyis futás közben sprinteket és lassú szakaszokat váltogatunk, vagy bármit, amivel megtörjük a futás monotóniáját: sarokemelés, indiánszökdelés, oldalazás, stb.stb. Még cigánykereket is lehet hányni közben :-). Utána azonnal le kell nyújtani a hamstringet 10-15 percig és csípőt nyitni. Mondjuk én rá szoktam tolni még vagy fél óra erősítést, és utána nyújtok. És az is nagyon fontos, hogy minden nap tolok egy jóga gyakorlást, így nem érzem azt, hogy megrövidülnének a hamstringjeim vagy bekötne a csípőm a futástól. 


Az ízületeket meg mindenki maga tudja, hogy mennyire bírják a futásból adódó terhelést. Lehet úszni is helyette, de azt is küldeni kell rendesen, hogy legyen valami hatása, nem csak úgy nyugdíjas módon paskolni a vizet. Egyesek bringázni is szeretnek, én inkább a görkorit választom helyette, ha jó az idő.


Szóval ez a kardió rész. Ha erősíteni akarsz, és nem akarsz költeni rá, akkor ezt egész jól meg tudod oldani otthon, minimális felszerelésekkel. Egy húdzkodórudat mindenképpen érdemes beszerezni, vagy ajtófélfába erősíthetőt, vagy falra szerelhetőt, ha van annyi helyed. A Convict Conditioning könyv edzésanyagát mindenkinek a figyelmébe ajánlom, az elég alapos és lényegretörő. Ha még jobban akarod cifrázni, akkor érdemes beszerezni egy TRX-et is. Ez persze 50 ezer Ft-ba kerül, de van olcsóbb megoldás is. Vegyél egy pár gyűrűt állítható hevederrel 9000 Ft-ért a Tactical Shopban, és ha ezt felakasztod a húzódzkodó rudadra, akkor máris a rendelkezésedre áll egy komplett edzőterem, amin szinte minden TRX-gyakorlatot végre tudsz hajtani. Márpedig azokból van egy pár száz, érdemes rákeresni a Youtube-on. 


Én a saját testsúlyos gyakorlatok híve vagyok, de ha van még kedved szórakozni, szerezz be egy homokzsákot, vagy egy sínvasat, azokkal is jól elvan az ember. Egyik kedvencem a traktorkerék-görgetés, és annak püfölése kalapáccsal, de ehhez persze hely is kell, nem csak a cuccok hozzá, szóval ez már kevésbé könnyen megvalósítható. Esetleg vehetsz még egy pár Ultraslidert (8500 Ft) ugyanott a Tacticalban. Ez két kis műanyag korong, amire a tenyeredet vagy a lábujjaidat teszed, és gyakorolhatod a vinyászát :-). Nem könnyű gyakorlatok, főleg lányoknak hasznos, de a fiúk is jól megerősödnek tőle. Csak egy szőnyeg kell hozzá, amin csúszik az Ultraslide. Ha van egy zsámolyod vagy step-padod, amire tudsz ugrálni, akkor azt se hagyd ki az edzésből. Most már egye több olyan játszótér is van, ahol le lehet tolni egy funkcionális edzést, teljesen ingyen. Csak be kell öltözni, ha hideg van. 


Illetve még egy olcsó megoldás: keresd meg a környékeden a legolcsóbb és leglepattantabb edzőtermet, és ha van benne húzódzkodó-tolódzkodó rúd meg bordásfal, akkor szinte ugyanezt letolhatod ott is. Inkább ezen spórolj, mint a jógabérleten, bár itt is fontos, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat, főleg a core-erősítő és emelő mozdulatokat, különben tönkremehet a derekad. Indulhat a Beast Training! :-)

2 megjegyzés:

k írta...

Több, mint két éve követem a blogodat rendszeresen és meg kell mondjam, érdekesen alakul az eszköztárad és jógás világképed, ami marha érdekes, csak épp az utóbbi időben próbálok fennmaradni a hullámokon, amit keltesz.
Ha jól értem a mostani világképed szerint a jógát továbbra is egy teljes és elengedhetetlen rendszernek tartod ahhoz, hogy valaki egy minőségi, lelki szinten is folyton fejlődő életet éljen (húsevés mellőzése fontos, de most ezt ne érintsük).
Ehhez képest, ha valaki elégedetlen magával, akkor kiterjesztheti ezt egyebekkel (börtöntréning és társai), ami látványosabb külső(?!) eredményekkel kecsegtet.
Nos nem tudom hová tenni az egyéb irányokat, illetve azt nem látom, hogy az egó igényli-e ezeket csupán, és mennyire dolgozik alá vagy épp ellen hosszú távon a jógának és az azzal támogatott életmódnak.
Kérlek, ne azzal válaszolj, hogy lusta vagyok és a fenti felvetés valójában az én saját kifogásom és x ezzel próbálok kompenzálni, mert bár ez triviálisan igaz, de a kérdés mélyebb szintje érdekel most, mégpedig a "rise and fall of the ego".
Előbb fel kell-e emelkednie, hogy le lehessen győzni és a jóga önmagában elég-e ehhez (azt gondolom igen).

Gauranga Das írta...

Na ez egy érdekes kérdés, a "Rise and Fall of the Ego" :-) Jó kis blogcím, úgyhogy írok erről majd egy külön elmélkedést, de ne úgy vedd, hogy én most megmondom a tutit, mert én is útkereső vagyok. De a saját gondolataimat, amik a jelenlegi tudatállapotomban felmerülnek, nagyon szívesen közrebocsátom.