2011. november 22., kedd

A jóga állapota

Több jógaoktatótól is hallottam már ezt az idézetet, hogy nem tudunk jógázni, mert az a természetes állapotunk. Igazából csak az akadályokat tudjuk elhárítani annak az útjából, hogy az elménk visszakerüljön ebbe a természetes állapotba. Le tudjuk csendesíteni, koncentrálni tudjuk, meg tudjuk szüntetni a gondolatok hullámzását, persze mindez tömérdek gyakorlást igényel. De amikor az elme megállapodik a MOST-ban, és érzi az összekapcsoltságot az univerzum minden lényével és pontjával, akkor a jóga állapotában van. És ez annyira békés, megnyugtató és felszabadult állapot, hogy az ember elkezd arra vágyni, hogy mindig ebben az állapotban legyen, bármit is csinál. Erre mondják azt, hogy "JUST BE". 


Ezt a tudatos és éber, ugyanakkor passzív állapotot bármilyen tevékenység közben fenn lehet tartani, persze ez is gyakorlást igényel. A legkönnyebben akkor tudunk eggyé válni azzal, amit csinálunk, ha igazán érdekel, és igazán lelkesek vagyunk rá, hogy csináljuk. Olyankor teljesen bele tudunk feledkezni a tevékenyésbe, és jelen vagyunk, minden érzékünkkel, lényünk minden egyes porcikájával. És összekapcsolódunk vele, bármi is legyen az, és rajta keresztül az egész univerzummal és az azon kívüli világgal is összekapcsolódunk. 


Ezért a kezdeti szinteken a meditációhoz választanak egy tárgyat, ami lehet egy objektum, egy szimbólum, egy személy, egy Istenség, és minél jobben sikerül összekapcsolódnunk az adott tárggyal a meditációban, annál inkább megéljük a jóga állapotát. Persze sokszor vitatkoznak azon, hogy a jóga célja a tétlen meditáció vagy elmélkedés, mert az érzékszervi tevékenységek szétszórják a figyelmünket. Egy olyan ember számára, aki a fejében él, és a külvilágot kizárva, teljes koncentrációval el tud merülni a belső csendben, ez esetleg járható út lehet. De a mai világban nagyon kevés ilyen ember él, erről Gregor Maehle is beszél. 


Szerintem pedig egyáltalán nem baj az, ha az ember kimondja, hogy a tétlenség nem neki való, mert az akitivitásban jobban le tudja foglalni az elméjét és a tudatát, mint a tétlen meditációban. És akkor egyszerű a képlet: 


1. Keresd meg azt, amit a legjobban szeretsz csinálni (most persze ne olyan dolgokra gondoljunk, mint a focimeccs-nézés, vagy a sör ivása a kocsmában stb.)
2. Csináld!
3. Ha rájössz, hogy nem ez lelkesít a legjobban, akkor addig keress, amíg meg nem találod a kedvenc önmegvalósító tevékenységedet.


Ez lehet a jóga-ászanák gyakorlása, vagy a jóga bármelyik másik eleme, sport, művészet, kirándulás, alkotás, bármi, amiben az ember el tud merülni, és kihívást talál. Szerintem a legtöbb embernek az a baja, hogy nem keresi a kihívásokat, hanem menekül előlük. Pedig a kihívások fejlesztik a jellemet, az akaraterőt, a céltudatosságot, és segítenek növelni a hitünket, ledönteni a saját magunk által felállított korlátokat.


Miután véget ért a vasárnapi könnyed relaxos napom, újra itt a hétfő, és az edzés. Reggel a portugálokkal futottam, na ezek nem úgy tolják, mint a thaiok, hanem úgy, mint a maratonisták. Kemény lesz ez az utolsó három nap, úgy érzem... Utána végigtoltunk egy jó intenzív edzést (nem mintha az eddigiek nem azok lettel volna), Junnal iskoláztam, aki enyhén másnapos volt a vasárnapi iszogatás után. Csak úgy dőlt belőle a szesz-szag, és alig észrevehetően be is volt lassulva (szerencsémre).


A végén a szokásos erősítés, nyújtás és mehettem haza. Otthon még 5x20 lábemelés, utána jöhet a szokásos reggeli trópusi gyümölcsökből. Szépen ki is sütött a nap, bár reggel még esett, esőben futottunk. Úgyhogy napoztam, úsztam egyet. Mondjuk a tenger még egy kicsit erősen hullámzott, de megküzdöttem velük! 


Ma hétfő van, úgyhogy a vega néni zárva van. Nosza, próbáljunk szerencsét a Tesco-ban, ott van valami gyorsétkezde indiaia sarokkal! Meg is volt a kajálás, vega curry rizzsel, és egy zöld papaya saláta, amibe direkt nem kértem semmi halat meg tojást meg ilyeneket, mert különben ezek a thaiok mindent megesznek. 


Otthon még volt egy órám kifeküdni napozni, utána irány a Gym! megint egy jó nyelvlógatós kör futás, utána gyomrozás, majd sparring. Ma csak kézzel nyomtuk, de kikaptam egy technikás portugál gyereket. Pedig bizony Isten nem imádkoztam, hogy ne gyerekekkel kelljen sparringolnom :-) Na mindegy, elkezdtük, én a szokásos street fighter hangulatban nekirontottam, közben persze hagytam egy-két rést, azt módzseresen és higgadtan ki is használta. Hát az agressziómmal és technikátlanságommal kábé két menetig tudtam frusztrálni a fickót, utána belőtte magának a távolságot meg az ütemet, és az utolsó két menetben kábé szétdarált. Egyszer-kétszer úgy betalált, hogy szédelegtem is kicsit :-)


Ebből is levontam a következtetést, hogy a higgadtság és a pontosság többet ér, mint a szenvedélyes lendület. Másnap reggel vettem csak észre, hogy még egy kis monoklit is betett a bal szemem alá, akkor nem tűnt fel. Az esti edzés után olyan fáradt voltam és annyira fájt mindenem, hogy csak az álló sorozatot és a hidat bírtam lenyomni, utána savászanáztam, az még megy :-). Ha véget ér ez az edzés-sorozat, és egy kicsit regenerálódtak az ízületeim, akkor hazaérkezés után egyből ráállok megint a rendes jóga-gyakorlásra, mert ez így azért nagyon sok. De már csak három ezdés van hátra, azt még valahogy csak kibírom :-). Este jólesően bezuhantam az ágyba, újabb fullos nap Samuin...

Nincsenek megjegyzések: