2011. november 6., vasárnap

Beast Training!

Régebben az volt az álláspontom, hogy semmi más sportra nincs szükség a jógán kívül. És ez valóban igaz, ahhoz, hogy egészségesen és fiatalosan tartsuk magunkat, tényleg elég napi egy (vagy két) Agni vagy Astanga-óra. A legtöbb embernek ennél több nem is fér bele az idejébe és az akaraterejébe sem. De ha valakinek komolyabb edzés-céljai vannak, akkor el lehet kezdeni hozzápakolgatni egyet és mást (persze a jóga marad, napi egy-másfél óra gyakorlásra mindenképpen szükség van, ha jó állapotban akarjuk tartani az ízületeinket és az elménket) :-).


Én a Thaiboxot kezdtem el mellette, utána a Beast Traininget, majd a futást. Ricsihez járok edzésre a 360 Gymbe, és amit csinálunk az tulajdonképpen funkcionális edzés és crossfit keveréke. A cél az erőnlét arányos növelése és ugyanakkor a kardióteljesítmény megtartása vagy fejlesztése. Ez szinte minden sporthoz jó alap, de önmagában is remek edzés, persze ismétlem, a jógával kiegészítve. Nemsokára el fogom mondani, hogyan állítsunk össze az igényeineknek megfelelő edzést otthon, minimális kellékekkel. Egyelőre mondanék egy pár szót arról, hogy mit szoktunk csinálni Ricsivel. 


De előtte azért a Thaiboxról is ejtsünk pár szót, mert onnan is sok elemet átvettem. Az ugrókötél például kiváló kardió mozgás, bemelegítésnek sem utolsó. Elkezdhetjük 3x3 perccel, aztán ha megszokja az ember, 15 percet is simán letol egyben, vagy akár 20-30-at is. Lehet közben cifrázni, ha kezdjük megunni, ehhez sok videót lehet találni a Youtube-on.


A Thaiboxon általában a zsákolás mellett iskolázni szoktunk, vagy sparringolni, ami küzdelmet jelent. De ha egyedül edzünk, akkor jó, ha van egy boxzsákunk. Na ezen aztán ki lehet bontakozni. A guggolásból indított rúgások és a felugró rúgások jó erősítő hatásúak, de a jó szapora box vagy lengyelbox se rossz. persze nem árt egy edzőtől rendesen megtanulni az ütéseket és a rúgásokat, ha már egyszer csináljuk. Edzés végén mindig van pár menet erősítés, pl. felülés medicinlabdával, kitörés, guggolások, és néha ugyanezek húszkilós homokzsákkal :-). Utána nyújtás.


A Beast Traininget Ginastica Naturallal szoktuk kezdeni, ez egy jó kis gurulásos bemelegítés, amit Ju-Jitsusok számára dolgoztak ki. Jól lazítja az ízületeket. Egy kis hengerezés is belefér, ezzel meg a myofasciát, vagyis az izompólyákat dolgozza meg az ember, hogy hamarabb regenerálódjanak az izmaink. Utána nekiugrunk a TRX-nek. Ez még köredzésben van kombinálva húzódzkodással, gyűrű-gyakorlatokkal, zsámolyra ugrálással, néha egy kis guggolással vagy kitöréssel súlytárcsával vagy kettlebellel. Ja és a jó hosszú kötelet ki is felejtettem, amit a lenti videón rángatok :-) Utóbbi időben a kétkezes súlyzót is elővettük, egy-két felhúzás-kitolás erejéig. Kábé fél óra ilyen kínzás után jön a kardió rész befejezésnek. Airdyne, vagyis egy olyan szobabicikli, amit kézzel is lehet párhuzamosan hajtani, valamint Concept 2 evezőgép váltakozik. Egy ilyen edzés alatt is elég vagy 1000 kalória másfél óra alatt. A végén nyújtás és hengerezés. 


Egy ilyen edzéssel ki tudjuk bontakoztatni a bennünk rejlő potenciált, az biztos. A kulcs a rendszeresség és a mindennapos jóga, különben megrövidülnek és bekötnek az izmok, és az ízületek is könnyebben sérülnek. Amíg nem tanuljuk meg a gyakorlatok helyes kivitelezését, addig mindenképpen érdemes edzőhöz járni, mert a helytelen gyakorlás ugyanúgy sérülésveszélyes, mint a jógában. Hát akkor rajta, ébresszük fel a bennünk szunnyadó Fenevadat! :-)  

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Komolyan futsz? (Végül arról nem szól ez a bejegyzés.) Nem gondoltam volna, a korábbi írásaid alapján :). Mennyit és hogyan? Komolyan érdekel!
Orsi (egy futó jógás)

Évi írta...

Nagyon komoly videó!! Brutál az egész, nagyon tetszik a nyakláncos fekvőtámasz, meg az elmaradhatatlan vigyor! :D

Névtelen írta...

Én fegyencedzést csinálok izomerősítőként, szerintem az egy nagyon jó dolog és nem kell hozzá se edző, se edzőterem. Az úszást meg kifejezetten ajánlja egy jógakönyv, mint olyan mozgásformát a jóga mellett, ahol a légzés és a mozgás összhangban van/összhangba kerül. Úgyhogy úszok is időnként.:)

Névtelen írta...

(hopp, utána láttam, hogy ezekről pont írtál a köv. postban...)