2011. november 26., szombat

Jóga, vagyis elmerülés

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataból:


"Tudjuk, hogy a Jóga-szútra a "jóga" kifejezés második értelmezését alkalmazza (vagyis az elmerülés/kontempláció jelentést), mivel Rishi Vjásza ezt világosan kijelenti. A Jóga-szútrához fűzött Jóga-bhásja kommentárjában olyan érthetően elmagyaráz minden egyes szútrát, hogy nem lehetséges semmilyen félreértés. Főleg Vjázsa munkáján keresztül érthetjük meg a szútrák jelentését. Sok szútra annyira tömör és kódolt jelentésű, hogy a magyarázatai nélkül lehetetlen lenne megérteni őket. Azt szokták mondani, hogy Vjásza kommentárja annyira fontos, hogy azt és Patandzsali szútráit együtt egy könvként tartják számon. 


A jóga modern tanulmányozói számára elengedhetetlen annak megértése, hogy a jóga történelmi iskolája nem csak Patandzsali szútráiból áll, hanem Vjásza magyarázataiból,illetve annak további más magyarázataiból is. A hiteles alkommetárok szerzői: Vacsaszpati Misra (Kr. u. 9. sz.), Sankara (8. sz.), és Vigjánabhiksu (15. sz.) Hariharánanda Áranja hiteles 20. századi kommentárja is kiemelkedő mélységében. A Vjászát követő összes kommentátor elfogadta az ő kommentárját, és ahhoz írtak alkommentárokat.


Risi Vjásza azt jelenti ki az 1.1. szútrához fűzött kommentárjában, hogy hogy a "jóga" kifejezés az elmerülést/kontemplációt jelenti (jóga szamádhih). Azt is elmagyarázza, hogy a kontempláció az elme (csitta) potenciálja. Ez a potenciál a legtöbb emberben szunnyad, és képezni, fejleszteni kell. tehát a jóga az elme képzésének tudománya, és azok számára van, akik igénylik ezt a képzést. Vannak olyanok, akiknek nincs szükségük a képzésre, mert látják az egyetlen tényleges valóságot minden megjelenés mögött. Ők elhagyhatják a jógát, és helyette foglalkozhatnak a Védántával, ami a tudat tudománya, és Risi Vjásza a Brahma-szútrában magyarázza el. 


Akik nem valósították meg a valódi természetüket, azoknak érdemes belefogniuk a jóga tanulmányozásába. A jóga az a folyamat, ami felkészíti a ködös elmét az önvalóról szóló tudásra. Más szavakkal, a jóga tanulmányozása azzal kezdődik, hogy elismerjük a tudatlanságunkat, és elfogadjuk, hogy meg kell változtatnunk önmagunkat, mielőtt megláthatjuk az igazságot."


A Brahma-szútrában vagy a Jóga-szútrában leírt utak egyike sem helyes vagy helytelen. inkább különböző tanulókhoz szólnak. A fejlett lélek számára a a Brahma-szútra (Védánta) útja javasolt. A zavarodottabb tanuló számára először az elme tisztítása javasolt a jógán keresztül."

Nincsenek megjegyzések: