2012. március 28., szerda

A boldogság kulcsai

A tegnapi bejegyzésben arról értekeztem, hogy mindenkinek van joga és lehetősége a boldogságra, sőt, mindenkiben ott van a boldogság, csak meg kell keresni. Ma néhány kulcsot szeretnék ehhez nyújtani, ami segíthet a boldogsághoz vezető ajtók kitárásában.

1. kulcs: Tanulj meg örülni mások boldogságának! Az egyik legkártékonyabb emberi tulajdonság az irigység. Amikor azt látjuk, hogy mások boldogok, akkor általában frusztráltak leszünk, és bosszankodni kezdünk, mert úgy érezzük, hogy nekünk is járna az, amit ők megkapnak, vagy esetleg még azt is gondoljuk, hogy mi sokkal inkább megérdemelnénk a sikereket, a vágyaink beteljesülését az életünkben, mint mások. Az irigység azonban olyan mentális hullámokat hoz létre, amelyek hatására még akkor sem tudjuk átélni a boldogság és beteljesültség élményét, amikor másokkal megegyező vagy akár náluk  jobb lehetőségeket kapunk. A szomszéd kertje ugye mindig zöldebb. Ha viszont megtanulunk szívből örülni mások boldogságának, még akkor is, ha mi magunk esetleg sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, akkor rájövünk a titokra, hogy mások miért boldogok, és miért tudnak örülni annak, ami nekik jut.

2. kulcs: Alázat. Az alázat a legerősebb fegyver, ami még a büszke emberek ellen is bevethető. Ugyanakkor egy alázatos, szerény ember (ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy megalkuvó, vagy nem törekszik kiemelkedő eredmények elérésére) sokkal boldogabb tud lenni bármilyen élethelyzetben, mint egy büszke ember, aki állandóan azon aggódik, hogy nem kap elég elismerést, és mások nem ismerik fel kiemelkedő tulajdonságait oly mértékben, amennyire ő szeretné. Az alázatos ember, ha dicséretet kap, vagy sikereket ér el, sohasem tulajdonítja magáénak az érdemet, mert tudja, hogy a képességeit, az eredményeit és mindent, amit elért, oly sok mindenki másnak köszönheti. Az alázatos ember sokkal hálásabb tud leni, mint egy büszke ember, aki úgy gondolja, hogy neki minden "jár".

3. kulcs: Elégedettség. Az elégedettség, vagy szantósa Patandzsali erkölcsi elvei között is szerepel. A jóginak nincsenek különösebb anyagi igényei, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy igénytelen. De amit anélkül elér, vagy megkap, hogy megszakadna az erőfeszítésben, azt nagyon értékeli. A saját gyakorlásunkra is alkalmazhatjuk azt az elvet, hogy sohasem elég, de mégis, az elért eredményekkel elégedettnek kell lennünk, mert ha nem ismerjük fel a kis sikereket, és komoly erőfeszítés nélkül vágyunk a nagy csodákra, akkor csalódni fogunk, és elveszítjük a lelkesedésünket a jóga iránt. 

4. kulcs: Eltökéltség. Nagyon megfogott az a gondolat a Jóga-szútrában és a Hatha-jóga Pradípikában, hogy a jógi eltökéltségét nem ingathatja meg semmi sem. Sohasem veszi le a szemét a célról, sohasem adja fel. Ha feladná, az maga a kudarc lenne, míg ha nem adja fel, akkor a siker garantált, hiszen a fejlődés egy soha véget nem érő folyamat. Ha az egész világ összeesküszik a jógi ellen, és megpróbálja megakadályozni célja elérésében, ő akkor is töretlen marad, és így győzelemre viszi erőfeszítését.

5. kulcs: Türelem. A türelem nem csak azt jelenti, hogy rászánjuk az időt arra, hogy az erőfeszítéseink eredményei beérjenek. A türelem azt is jelenti, hogy tolerálni tudjuk az összes zavaró tényezőt, a sérüléseket, az elme zavarát, tunyaságát, tiltakozását, a minket akadályozó erők és tényezők hatását és mindent, amin az embernek fel kellene húznia az agyát. A jógi végtelen béketűrése és ugyanakkor tántoríthatatlan meggyőződése nyilvánult meg Mahata Gandhiban, aki végül elérte célját, kivívta India függetlenségét és azt, hogy a különböző vallások hívei kölcsönösen tiszteletben tartsák egymást. A türelem nem azt jelenti, hogy feladjuk, vagy nem teszünk erőfeszítést, hanem épen az ellenkezőjét, hogy minden kudarcot a siker pillérének tekintünk, hogy ahányszor a földre kerülünk, mindig felállunk, és megyünk tovább. 

Úgy gondolom, hogy aki megszerzi ezt az öt kulcsot, és megtanulja használni őket, annál boldogabb ember nem is létezhet a földön. Jó keresést!  



1 megjegyzés:

gaborimolai írta...

Nagyon jók! És pont 5! :)

Még pár kulcs:
1. semmit sem birtokolni
2. merni gyengének lenni, vállalni akik vagyunk
3. szelídnek és nem vadnak lenni
4. a valódit akarni, a látszattal nem megelégedni
5. megbocsátani mindenkinek
6. tiszta szívűnek lenni
7. békeszeretőként élni, de mindemellett
8. kiállni az igazságért, nem meghunyászkodni, még az előző ellenében is