2016. április 9., szombat

Hanumán odaadása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Miért vörösek Hanumán szobrai?

Miután biztonságban elérték Ajódhját, Ráma azonnal letelepedett, hogy a királyok és házasemberek boldog életét élje. Hanumán továbbra is folyamatos és odaadó társa maradt, aki bármikor találkozhatott Rámával. Az élet rendben zajlott. Sok kedves epizód mutatja ebből az időszakból Hanumán végtelen odaadását, és rendkívüli személyiségét.

Hanumán minden reggel látta, ahogy Szítá vörös jelet fest a homlokára és vörös cinóber-port tesz a haja választóvonalára. Ez a házas nők mindennapi rítusa Indiában. Mivel természete szerint kíváncsi volt, megkérdezte a királynőt e napi szertartás szerepéről. „A férjem jóléte érdekében teszem” - válaszolta Szítá. Hanumán, aki mindig is szíve urának jólétét tartotta legfontosabbnak, elgondolkodott: „Ha egy olyan erényes nőnek, mint Szítának vörös festéket kell magára kennie az Úr Ráma jóléte érdekében, nekem, mint majomnak még többet kell tennem.” E gondolatok közepette szerzett egy nagy doboz cinóber-festéket, és az egész testét bekente vele. Mondani sem kell, hogy mennyire meghatotta Szítát és Rámát Hanumán szívénak tisztasága. Azóta Hanumán szobrait minden nap bekenik vörös festékkel.

Miért tépi fel Hanumán a mellkasát?


Egyszer Szítá egy gyöngy nyakláncot ajándékozott Hanumánnak. A város lakói látták, hogy Hanumán kisvártatva eltépte a nyakláncot, és minden egyes szemet tüzetesen megvizsgált. Nagyon kíváncsiak voltak az okára, így hát megkérdezték tőle, hogy miért teszi. „Rámát és Szítát keresem” - válaszolt Hanumán. A nézők nevetésben törtek ki Hanumán látszólagos naivitásán, és közölték vele, hogy a királyi pár éppen a birodalmi trónuson ült. „De Ráma és Szítá mindenhol ott vannak, beleértve a szívemet is” - gondolkodott hangosan Hanumán. A többiek nem értették odaadása mélységét, és tovább viccelődtek vele: „Szóval ha Ráma és Szítá a szívedben él, akkor meg tudod mutatni őket nekünk?” Hanumán habozás nékül felállt, és éles körmeivel felétpte a mellkasát. A megdöbbent közönség csodálkozva látta, hogy Hanumán dobogó szívében ott díszelgett Ráma és Szítá képe. Soha többet senki nem űzött gúnyt Hanumán odaadásából. 

Nincsenek megjegyzések: