2016. április 21., csütörtök

A pránájáma-gyakorlatok sorrendje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A pránájáma technikák lehetséges sorrendje

(Mindegyik lépést egy képesített tanártól kell megtanulni.)

1. Tanuljuk meg a naulít, kapálabhátít és a netit, és gyakoroljuk minden nap.

2. Tanuljuk meg a különböző légzéshullámokat.

3. Gyakoroljuk a teljes jógikus légzésciklust.

4. Tanuljuk meg a légzés lelassítását percenként egy légzésciklusra az uddzsájí alkalmazásával.

5. Tanuljuk meg a nádí suddhit, vagyis a váltott orrlyukas légzést kumbhaka nélkül, és lassítsuk le a légzésünket percenként egy légzésciklusra.

6. Tanuljuk meg a belső és külső kumbhakákat az összes bandhával az uddzsájí légzésbe foglalva. Növeljük tovább a légzésciklusunk hosszát.

7. Integráljuk a belső, majd a külső kumbhakákat a nádí sódhanába (váltott orrlyukas légzésbe).

8. Tanuljuk meg a bhásztrikát és integráljuk bele először a belső, majd a külső kumbhakákat.

9. Tanuljuk meg a szúrja és csandra bhédana alkalmazását a nádí sódhana helyett, a hajlamunk, az évszak, az éghajlat és a földrajzi helyzetünk függvényében. Ehhez szükség lesz egy tanárra, aki felméri az állapotunkat.

10. Tanuljuk meg az uddzsájí kumbhaka, sítalí és sítkarí alkalmazását, annak függvényében, hogy a kaphát vagy a pittát kell-e csökkentenünk. Használjuk a szúrja bhédanát a váta csökkentésére, és adjunk hozzá egy hűsítő pránájámát, hogy ellensúlyozzuk a melegítő hatását.

A jógikus gyakorlatok sorrendje

Kezdjük a naulíval, majd végezzük el az általános ászana-gyakorlásunkat, azt követve pedig olyan ászana-múdrákat, mint a tádága múdrá, a viparíta karaní múdrá (fordított pózok) és a jóga múdrá. Ezután gyakoroljuk a kapálabhátít és a nádí sódhanát. Ha már eljutottunk a bhásztrikáig, akkor gyakoroljuk azt a kapálabhátí előtt, és fokozatosan adjuk hozzá a külső kumbhakákat. Ezután gyakoroljuk a kundaliní múdrákat, mint a mahá múdrá vagy a mahávédha múdrá. Végül zárjuk a gyakorlatunkat jógikus meditációval, melyben szerepel a bandha, múdrá, mantra és csakra.

Egy másik alternatíva az, ha a meditációval kezdünk. Ennek lehet az indoka az, ha túl fáradtak leszünk a meditációhoz egy ilyen hosszú gyakorlási szakasz végére. Valamint a kora reggeli időszak első része, a brahma-muhúrta is nagyon alkalmas a meditációra."

Nincsenek megjegyzések: