2016. április 19., kedd

Az akadályok és a pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Az ötödik akadályt, az érzéki élvezetet vagy a tamasz, vagy a radzsasz fokozódása okozza. A „fetreng, mint a disznó a sárban” kifejezés például a fokozott tamasz által előidézett érzéki élvezetre utal. Ugyanez érvényes a depresszió miatti kóros evésre vagy a depresszió elűzése céljából történő vásárlásra. Másfelől Rávana, a Rámájána démon-királya jó példa a fokozott radzsasz miatti érzéki élvezetre. A tamasz csökkentése érdekében alkalmazzuk a fentebb, a negyedik akadálynál ismertetett kumbhakák kombinációját, ami növeli az intellektus ragyogását. A kilégzések nyújtása által csökkenthetjük a radzsasz miatti érzéki élvezetet. Ezen kívül gyakorolhatjuk a csandra bhédana pránájámát, melyben minden belégzést a bal orrlyukon keresztül végzünk. Ez a pránájáma engedelmessé és introvertálttá tesz. Kumbhakákat is alkalmazhatunk, de azt, hogy belső vagy külső kumbhakát kell alkalmazni, minden egyes esetnél meg kell határozni. A meditációt is hozzátehetjük.

A „hamis nézetek” nevű akadály az ídá és pingalá egyensúlyzavarából ered. Ebben az esetben gyakoroljuk a nádí sódhana pránájámát az egyensúly visszaállítása érdekében, vagy szélsőséges helyzetekben alkalmazzuk a csandra vagy szúrja bhédanát az adott egyensúlyzavar megszüntetése érdekében.

Patandzsalí utolsó két akadálya a „képtelenség egy szint elérésére vagy annak fenntartására”. A „képtelenség az elérésére” a szoláris attitűd hiányára utal. Alkalmazzuk a szúrja bhédanát és az uddzsájít. Az is segít, ha növeljük az agnit a kapálabhátí és bhásztriká által. A „képtelenség az állapot fenntartására” a fenntartás hiányára utal. A fenntartás tápláló, anabolikus és lunáris tulajdonság. Ha elértünk egy szintet, akkor használjuk a csandra bhédanát annak fenntartására. A képtelenséget a fenntartásra a túlzott pitta, valamint a kapha hiánya is okozhatja. Ebben az esetben a sítalí és sítkarí pránájámát kell alkalmazni. Egy szint fenntartása a „maradó erővel” is kapcsolatban van. A kumbhaka hosszának növelése erősíti a „maradó erőt"."

Nincsenek megjegyzések: