2016. április 2., szombat

Hanumán és a misztikus erők

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Egy másik érdekes legenda kifejezetten a Szaturnusz (Sáni) bolygóval kapcsolatos. Úgy tartják, hogy a Szaturnusz káros befolyású bolygó, és minden ember életében legalább egyszer bekövetkezik a Szaturnusz hét és fél éves korszaka. A sors úgy rendezte, hogy Hanumán Szaturnusz-korszaka éppen akkor kezdődött, amikor hidat épített az óceánon keresztül, hogy segítsen Rámának és a hadseregének átkelni az óceánon. Hanumán arra kérte a bolygót, hogy halassza el befolyását addig, amíg nem sikerült segítenie Rámának Szítá visszaszerzésében. De a Szaturnusz hajthatatlan maradt, és így Hanumánnak meg kellett hajolnia a természet rendje előtt. Azt javasolta Szaturnusznak, hogy üljön a fejére, mivel a kezeivel Rámát szolgálta, a lábai pedig méltatlanok lettek volna a bolygó-isten számára.

Szaturnusz örömmel helyet foglalt Hanumán fején, a hatalmas majom pedig folytatta a munkát, óriási sziklákat és köveket halmozva a fejére, látszólag teljesen hanyag módon, és úgy szállította őket az építkezés helyszínére. Egy idő elteltével Szaturnusz megelégelte a rá halmozott kövek terhét, és szeretett volna lemászni. Hanumán azonban ragaszkodott hozzá, hogy maradjon csak ott a kötelező hét és fél évig, de Szaturnusz kérlelni kezdte, hogy engedje el, mivel az a hét és fél perc, amit Hanumán fején töltött, olyan hosszúnak tűnt, mint hét és fél év. Ezt mondva Szaturnusz elhagyta Hanumánt, és azóta a majomisten imádói úgy tartják, hogy ha őszinte odaadással szolgálják Hanumánt, akkor mentesülnek a Szaturnusz hét és fél éves szade-szatí hatásától.

Hanumán és Sakti, az Anyaistennő

Korábban láttuk, hogy Hanumán az Anyaistenő kedvence. De a jellemvonás, ami a legnagyobb hatással van az istennőre, Hanumán brahmacsarja, azaz cölibátus-fogadalma. Valójában Hanumán sohasem veszélyezteti a világot a termékenységével, mint például az Úr Siva, akinek termékenységét gyakran Kálí istennőnek kell visszafognia. Ennek megfelelően, Hanumán kivívta az Anyaistennő páratlan tiszteletét.

Hanumán és a tantra

A tantra a hinduizmus okkult oldalát képviseli. A tantra gyakorlói varázsigék (mantrák) és ábrák (jantrák) segítségével csatornázzák le a kozmosz erőit az emberiség hasznára. A tantrikusok úgy tartják, hogy Hanumán a legkiemelkedőbb tantrikus, mert rendelkezik a mindenki által áhított nyolc okkult erővel:

1). Animá – képes kisebb lenni a legkisebbnél
2). Mahimá – képes nagyobb lenni a legnagyobbnál
3). Laghimá – képes súlytalanná válni
4). Garimá – képes nagyon súlyossá válni
5). Prápti – képes bárhová eljutni és bármit elérni
6). Parákámja – ellenállhatatlan az akaratereje
7). Vasitvá – képes uralkodni minden élőlény fölött
8). Ísitvá – Istenhez hasonló teremtő és pusztító hatalommal rendelkezik


A Rámájana számtalan története illusztrálja Hanumán különböző sziddhijeit. Nem meglepő, hogy nagy tisztelettel övezik, és mahásziddhának nevezik.

Nincsenek megjegyzések: