2016. április 23., szombat

Hanumánászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Hanumánászana (Hanumán póza, harántspárga)
Dristi: nászágrai (orrhegyre, A változat), pádajóragrai (lábujjakra, B változat), angusthamadhjai (két hüvelykujj közé, C változat)

A hanumánászanával elkezdődik a 3. sorozat csípőnyitó része, melyben a hanumánászana, a szúpta trivikramászana, a díghászana és a trivikramászana szerepel. Mindegyik póz közös eleme a harántspárga, melyet eddig nem igazán sok pózzal készítettünk elő. Ezért ha a csípőmobilitásunk még nem teszi lehetővé a spárga végrehajtását, akkor a következőkben ismertetett rávezető gyakorlatokat érdemes végezni.

Vinyásza számolás

Sad: kilégzésre vegyük fel a lefelé néző kutyapózt.

Szapta: Belégzésre vigyük előre a jobb lábunkat a két kar között behajlított térddel, majd nyújtsuk ki a lábat előre. A jobb sarok a talajon, a lábfej függőleges, a térd egyenes és felfelé néz, a jobb ülőcsont pedig leér a talajra. Fordítsuk keresztben a medencénket úgy, hogy a bal csípőtaréj is a talajhoz érjen és a két csípőízület egymás mellett legyen, merőlegesen a jobb lábra. A bal lábunkat nyújtsuk ki hátrafelé. A lábfej spiccel, a rüszt, a térd és a comb elülső része ér a talajhoz.

Hanumánászana A: Miután mindkét láb egyenesen a talajon van, és a medence keresztbe van fordítva, valamint a jobb ülőcsont és a bal csípőcsont egyszerre a talajohz ér, belégzésre hozzuk a medencét függőleges helyzetbe, majd emeljük a tenyereinket imatartásba. Természetesen támaszkodhatunk a földön is, ha nem vagyunk egyensúlyban. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.

Astau – hanumánászana B: Kilégzésre hajoljunk előre a jobb lábra. A lábak és a medence ugyanabban a pozícióban maradnak, mint az előző vinyászában, csak előredöntjük a medencét, amennyire tudjuk, és a gerincet a jobb láb fölé hozzuk. At előrehajlító pózoknál szokásos instrukciókat vegyük figyelembe. fogjuk meg a csuklónkat a talpunk alatt és hajtsunk végre öt mély légzést.

Nava – hanumánászana C: Belégzésre egyenesítsük vissza a törzset és a medencét is függőleges helyzetbe, majd nyújtózkodjunk felfelé a karjainkkal. Érintsük össze a tenyereinket, és nézzünk fel a két hüvelykujj közé. Hajtsunk végre öt mély légzést. Fontos, hogy a törzs maradjon függőleges helyzetben, és ne veszítsük el az egyensúlyunkat. Ez nem egy hátrahajlító gyakorlat. Az öt légzés leteltével engedjük le a karokat, és helyezzük el a tenyereket vállszélességben a csípő két oldalán.

Dasa: Belégzésre emeljük a medencét, és a jobb lábunkat behajlítva vigyük hátra csaturanga-dandászanába. A nagyon hajlékony gyakorlók bele tudnak ugrani a hanumánászanába kézállásból, és ki is tudják emelni magukat spárgából kézállásba.

Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya

Trajódasa-vimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz, majd ismételjük meg az összes vinyászát a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: