2016. április 10., vasárnap

Hanumán öt feje

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Hanumán és Madhvácsárja

A Visnu-hívők úgy tartják, hogy Váju, a szél istene három inkarnáción keresztül szolgálta az Úr Visnut. Hanumánként az Úr Rámát szolgálta; Bhímaként Krisnát szolgálta; Madhvácsárjaként (1197-76) pedig magalapította a vaisnava hagyományt.

Érdemes megjegyezni, hogy fiatalkorában Madhvácsárja kiemelkedő volt a testedzés és a sportversenyek terén, és nagyon erősnek is nézett ki. Hanumán kultuszának is lényeges része a fizikai erő, Hanumánt tartják a birkózók és testépítők védelmező istenségének. Egyik népszerű neve Vadzsránga-balí, ami azt jelenti, hogy nagyerejű (balí) és akinek a teste (anga) olyan kemény, mint a villám vagy a gyémánt (vadzsra).

Az ötfejű Hanumán

A vaisnavák ötfejű és tízkarú formában imádják Hanumánt. Ez egy szinkretikus forma, mely az öt fontos vaisnava istenséget jeleníti meg:

  • középen egy majomfej (Hanumán)
  • egy oroszlánfej néz délre (Naraszimha)
  • egy sas feje néz nyugatra (Garunda)
  • egy vaddisznófej néz északra (Varáha)
  • egy lófej néz az ég felé (Hajagríva)

Mindegyik fej bizonyos jellemvonásokat szimbolizál: Hanumán az erőt és a bátorságot; Naraszimha (az Úr Visnu ember-oroszán inkarnációja) a félelemnélküliséget; Garuda (az Úr Visnu szárnyas hordozója) a mágikus erőt és a kígyómarás ellenszerét; Varáha (az Úr Visnu vadkan-inkarnációja) az egészséget és a gonosz elüldözését; Hajagríva (az úr Visnu ló-inkarnációja) pedig az ellenségek feletti győzelmet.

Hanumán spirituális jelentősége

Minden misztikus törekvés célja az egyéni lélek egyesülése a Legfelsőbb Lélekkel. Az Adhjátma (azaz „spirituális”) Rámájanában, mely egy 14-15. századból származó spirituális szöveg, Szítá képviseli az egyéni lelket „dzsívátmát”, mely elkülönült az Univerzális lélektől, melyet Ráma képvisel. Ebben a szép leírásban Hanumán az odaadást személyesíti meg, mely megsemmisíti az ahankárát, vagyis az egót (Rávanát) és újra egyesíti a kettőt.

Nincsenek megjegyzések: