2016. április 14., csütörtök

Az akadályok elhárítása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Függelék

A pránájáma, mint az akadályok elhárítója

A Jóga-szútra 1.30. aforizmájában Patandzsalí felsorolja a jóga akadályait: betegség, merevség, kétség, lustaság, érzéki élvezet, hamis nézetek, képtelenség egy szint elérésére, vagy annak megtartására. Ezek az akadályok közvetlen összefüggésben vannak a testé és az elme pránikus összetételével. Az első akadályt, a betegséget a három dósa, a váta, pitta és kapha egyensúlyzavara okozza. A pránájáma a dósák kiegyensúlyozásának elsődleges módszere. A megnövekedett vátát a szúrja bhédana pránájámával csökkenthetjük; a megnövekedett kaphát az uddzsájí kumbhakával; míg a sítalí, sítkarí és a csandra bhédana segítségével csökkenthetjük a megnövekedett pittát. Az összes jógatechnika közül a pránájáma tehát az, amely a dósák közvetlen befolyásolásával a betegségek gyógyítására használható.

A második akadály, a merevség azzal függ össze, hogy a jobb orrlyukhoz kapcsolódó szoláris energiacsatornában (pingalában) túl sok prána áramlik. A merevség azt jelenti, hogy csak a mi igazunkat látjuk, és képtelenek vagyunk elfogadni más igazságokat a saját megértésünkön kívül, ami szoláris mentalitásra vall. Általános esetben a nádí sódhanával javíthatunk ezen az állapoton, de ha a szoláris dominancia erős és makacs, akkor a csandra bhédana kumbhaka alkalmazása is indokolt lehet, vagyis belégzés a bal orrlyukon keresztül és kilégzés a jobbon keresztül. Ez csökkenti a fundamentalizmust és erősíti a relativizmust, vagyis a képességet, hogy elfogadjuk mások nézeteit.

A harmadik akadály, a kétely, az előző, vagyis a merevség tükörképe. Arra utal, hogy túl sok prána folyik az ídán, a bal orrlyukon keresztül. Ez lunáris hozzáállást okoz, ami azt jelenti, hogy mindenben látjuk az igazságot, és elkezdjük azt hinni, hogy az igazság egy relatív dolog, és ez végül annyira megbénít, hogy nem tudunk többé dönteni, hogy mit tegyünk. Ezt az akadályt a szúrja bhédana pránájáma segítségével távolíthatjuk el, melynek során minden belégzést a jobb orrlyukon keresztül végzünk, és minden kilégzést a balon keresztül. Ez erősíti a fundamentalizmust, vagyis biztosabbá válunk a döntéseinkben, és csökkenti a relativizmust.

A negyedik akadály, a lustaság a tamasz túlsúlyára utal az elmében és a kapha túlsúlyára a testben. A testben felgyülemlett kaphát az uddzsájí kumbhaka segítségével tudjuk csökkenteni, míg a kapálabhátí és a bhásztriká csökkenti a tamasz jelenlétét az elmében. Az utóbbi két technikát használják az agni megtisztítására és felerősítésére, mely a tamasz elpusztítója. Egy másik technika az elmében jelen lévő tamasz lecsökkentésére külső kumbhakákból áll, melyek triggerelik a szimpatikus idegrendszert. Emellett növelhetjük a belégzés hosszát is, ami erősíti a radzsaszt és csökkenti a tamaszt."

Nincsenek megjegyzések: